Кабинетът улесни ремонта на водопровода за морския сарай на Доган

OFFNews 08 юни 2016 в 17:27 18427 1

Снимка "Биволъ"

Министерският съвет прехвърли на община Бургас безвъзмездно правото на собственост върху 21 имота с обща площ 22 декара, намиращи се в лесопарк "Росенец".

По този начин се улеснява изпълнението на проекта за ремонт на водопровод и канализация на Лесопарк "Росенец", зона "Хижи", където се намира т.нар. "водна спортна база" на нос Чукалята - мащабна постройка, известна като морските сараи на Ахмед Доган.

Кметът на Бургас Димитър Николов поиска през май 2014 г. разрешение от Общинския съвет да кандидатства за европейско финансиране на изграждането на лесопарка. Бюджетът на проекта е 3.39 млн. лв., а от Оперативната програма е одобрен 1 милион.

Димитър Николов мотивира предложението си с факта, че на територията на парка има "ведомствени почивни бази и зона за обществен отдих, чиито отпадни води се събират в септични ями, повечето от които са изградени в непосредствена близост до плажната ивица". Зоната, която ще бъде канализирана, обхваща парцелите под сараите на Доган.

С други решения правителството прехвърли държавни имоти на общините Долни Дъбник, Чупрене и Годеч.

Община Долни Дъбник получава бивша складова база на МВР с площ от близо 20 дка. Местната власт има намерение да изгради в нея съвременна база за развъждане и отглеждане на български породи коне.

Двата имота с площи от по 4380 кв. м и 2236 кв. м община Чупрене ще ползва за изграждане на парк с атракции за привличане на туристи и гости. Терените се намират на територията на с. Долни Лом.

От публична в частна държавна се променя статутът на хижа „Българка”, намираща се в едноименния природен парк в област Стара Загора. Целта е да се даде възможност за по-ефективно използване, включително предприемане на разпоредителни действия с хижата. Сградите са с отпаднала необходимост за „Северноцентралното държавно предприятие“ ДП – Габрово към МЗХ, съобщиха от правителствената пресслужба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови