Кабинетът предложи Янка Такева за орден "Стара планина"

OFFNews 02 март 2016 в 11:02 3320 9

Снимка БГНЕС

Янка Такева

Правителството предложи на президента Росен Плевнелиев да удостои Янка Такева с орден „Стара планина“ – първа степен, за нейния значителен принос към развитието на образованието и гражданското общество и по повод 25-годишнината на Синдиката на българските учители, съобщиха от правителствената пресслужба.

Янка Такева е завършила икономика в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и педагогика в Югозападния университет „Неофит Рилски“.

От 1980 до 1987 г. е директор на дом за сираци в София, след което става главен специалист в управление „Просвета“ на община „Красна поляна” в столицата.

От 1994 г. досега е председател на Съюза на българските учители. Автор е на голям брой публикации и доклади в различни сфери на обществения живот и е носител на множество отличия.

Янка Такева е член на Националния съвет за закрила на детето и е вицепрезидент на Женския комитет на Паневропейския регионален съвет към Международната профсъюзна конфедерация. Номинирана е за „Жена на 2000 година“ във Вашингтон за принос към демократичните промени в България.

През 2010 г. е удостоена с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – първа степен, а през 2015 г. е наградена с почетното отличие „Неофит Рилски“ на МОН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!