Патриарх Неофит получи орден "Стара планина"

OFFNews 05 ноември 2015 в 23:52 3683 4

Снимка БНТ

Днес българският държавен глава Росен Плевнелиев връчи орден „Стара планина“ на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит, съобщи сайтът "Добротолюбие".

Държавният глава заяви: "Неведнъж във времена на бури и изпитания нашата църква е изпълнявала историческата си мисия на духовна опора и надежда за народа." Държавният глава допълни: "Във Ваше лице българският народ има своя мъдър напътственик и духовен водач, който ни води по пътя на народното единство и разбирателство.“

Сред присъстващите на церемонията на "Дондуков" 2 бяха председателят на парламента Цецка Цачева, заместник-министърът на културата Бони Петрунова, председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров и представители на Светия синод. Негово Светейшество заяви, че църквата и държавата могат все по-активно да си взаимодействат в социалната сфера, в образованието и възпитанието на подрастващото поколение, в поддържането на храмовете, манастирите и паметниците на културата и подчерта, че този орден за него е голяма признателност, но и голяма отговорност.

Снимка: БНТ.

При връчването на ордена президентът Плевнелиев изтъкна работата на патриарха в академичната му кариера като един от възродителите на Богословския факултет в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и като ръководител на Българската православна църква.

Предложението за тази награда по случай 70-годишния юбилей на Негово светейшество беше инициирано от група общественици, интелектуалци и публицисти - водещият на предаването "Вяра и общество" д-р Горан Благоев, доц. Ралица Русева - Главен уредник на Музея за християнско изкуство "Крипта", Аделина Филева - дирекор на Софийска градска галерия, Диана Петрова - отговорен редактор на "Вътрешна информация" във в. "Труд", Пламен Сивов - Главен редактор на сайта "Православие.БГ" и публицистът Велислава Дърева. Припомняме и думите на патриарх Неофит, цитирани в писмото им до премиера Бойко Борисов от 1 октомври т.г.: "Всеки православен християнин знае, че истинската награда на вярващия е да бъде в небесното царство при Бога. Това, разбира се, не отменя правото на светска почит и признание към изтъкнати духовни водачи... Съзнаваме, че смирен монах като Негово светейшество не се нуждае от подобна награда. Но сме убедени, че тя е нужна на нацията ни - като знак на синовна благодарност към нашия духовен пастир".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови