Иван Костов: Службите ни не са достоверни и не може да им се вярва

Ангел Марковски 06 март 2022 в 21:38 7743 5

Снимка Архив

"Правителството не може да се спотайва, да угаждат с фалшив батальон. Те трябва да реагират, да заемат позиция, защото иначе ще бъдат обвинени, че те, а не войната в Украйна, са вдигнали цените. Позицията ни е опасно колеблива. Службите ни не са достоверни и не може да им се вярва. Важно е къде е смелостта на новия военен министър и къде ще застане. Властта да бъде смела, да има кураж и да води хората." Това заяви бившият премиер Иван Костов по Нова тв.

България трябва да има проактивна позиция, а тя не е такава в момента, по мнението на Костов, за когото това означава да сме солидарна страна с останалите членки. Това означава включително и да допуснем натовски сили у нас. Те и без това са тук, в България, но по други програми и договорености, това не демонстрира солидарност в тази ситуация, обясни бившият премиер.

Според него всеки превзет град в Украйна нанася голяма щета на руския народ. "Всяка победа на Путин е поражение за Русия. Как може да нападат Киев, майката на руските градове? Сега задачата на Путин е да ги деукрайнизира, защото те се обединиха около своята идентичност", каза още Костов.

По думите му Путин минира гравитацията на Русия като световна сила. "Православието го разстреляха в тази война. Той елиминира Русия и е най-опасен за своята страна. Като се лиши от всички притежания, остава само една озъбена военна сила. Ще хвърля в ужас, но никога няма да привлича", заяви Костов.

Според него санкциите са неочаквано бърза реакция на ЕС и НАТО. "Европа и Западът са река с много ръкави в спокойна местност, но в улея на войната тя се е устремила с все по-нарастваща сила. Този ефект Путин изобщо не го е очаквал. Няма как НАТО да затвори небето на Русия - това ще доведе до война и би било много лошо. Голям е рискът конфликтът да излезе извън Украйна. Шансът руската армия да завладее цяла Украйна е много малък, прогнозата за дългосрочна война е вярна, а конфликтът ще донесе страдания с бедствени мащаби", посочи Костов. Според него руснаците няма какво да направят на ядрените централи, а просто искат да причинят енергийна криза.

Костов смята, че ако отстранят Зеленски, той ще се превърне в икона, която винаги ще стои между Русия и Европа. "Русия ще се самоизолира за десетилетия напред. Самият Путин се е изолирал и това най-много ме плаши", подчерта бившият премиер.

Подкрепата за руския президент у нас е намаляла два пъти от началото на инвазията, сочат проучвания. А Костов смята, че част от нея ще се възстанови след определено развитие на военните действия. В голяма степен според Костов българското общество е било подмамено още в началото на влизането ни в ЕС и НАТО, че можем да бъдем мост между Запада и Русия, че можем да угаждаме на Путин, той да прави голям шлем и Турски поток, а пък ние да бъдем членове на западната цивилизация.

Обръщайки се към посткомунистическото мнозинство, Иван Костов припомни, че Данте Алигиери им е отредил специално място в преддверието на ада, при опортюнистите. "Вижте какво прави войната от нас, тя изтри цветовете, остана бяло и черно, опортюнистите са сиви, спотайват се в сенките. Не можем да се спотайваме, нито правителството, нито службите", категоричен бе Костов.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    2759

    6

    AAA

    07.03 2022 в 06:28

    Бай Костов е спорна личност , но много компетентно в този случай се е изказал. Евала Костов

    8053

    5

    DARTH VADER

    07.03 2022 в 01:01

    НИЩО,ЧЕ СЕГА ТЕАТРАЛНО МУ ТРЕПЕРИ БРАДИЧКАТА ЗА ДЕЦАТА ОТ УКРАЙНА...ЕДИН ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ДЕМАГОЗИ НА ПРЕХОДА...
    ЗА ТЕЗИ,КОИТО ПОМНИМ Е ПРОЗРАЧЕН КАТО ЯМР

    8053

    4

    DARTH VADER

    07.03 2022 в 00:56

    Г-Н КОСТОВ,ОСВЕН ЧЕ ИЗВЪРШИ И УЛЕСНИ ЧУДОВИЩНИ ИКОНОМИЧЕСКИ
    СПЕЦИАЛНИ ОПЕРАЦИИ,НАПРАВИ ТАКА,ЧЕ ДНЕС ДА ИМА СРЕЩУ КАКВО ДА ГОВОРИ...
    СЛУЖБИТЕ ПЪРВО ТОЙ ЗАПОЧНА ДА ГИ ПРИВЕЖДА ВЪВ ВИД УДОБЕН ЗА (ЗЛО)УПОТРЕБА...
    АКО НЕ БЕШЕ ИНФИЛТРИРАН ОТ РУСНАЦИТЕ НЯКОГА,СЕГА БИХМЕ МОГЛИ И ДА СМЕ ЧЕХИЯ ИЛИ НЕЩО ТАКОВА...

    22553

    3

    dolivo

    06.03 2022 в 22:34

    единственото което радва е, че са дъртички генералите от руски тип... не им остава много

    -8580

    2

    Службите ни са пълни с някви генерали тип Стефан Янев с носталгия към РаССия.
     
    X

    Историите на Иво Иванов