Ирина Бокова и Йорданка Фандъкова са политиците на 2015 година

OFFNews 12 декември 2015 в 09:38 3243 9

Снимка БГНЕС

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и кметът на София Йорданка Фандъкова

Генералният директор на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) Ирина Бокова и кметът на София Йорданка Фандъкова станаха политик на 2015 г. в традиционната класация на "Дарик "радио.

Анкетата се провежда за 20-и път сред читателите и слушателите на "Дарик", както и сред най-влиятелните медии у нас.

През юбилейната за класацията година за първи път с приза са удостоени двама политици и то две жени - едната като световен политик от България, а другата като политик в България.

Ирина Бокова беше избрана за Политик на 2015 г. заради ролята й начело на ЮНЕСКО, която отбеляза през 2015 г. 70 години от създаването си. В организираната от Бокова 38-ма Генерална конференция на ЮНЕСКО в Париж участваха редица световни лидери, а българският президент Росен Плевнелиев я откри.

По повод 100-годишнината на българското кино Бокова обяви София за Град на киното. Столичният общински съвет я направи Почетен гражданин на София. В началото на декември тази година "Народният празник Сурова/Сурва в Пернишко" беше вписан в списъка на ЮНЕСКО на световното нематериално културно наследство.

Кметът на София Йорданка Фандъкова, която също става Политик на 2015 г., спечели за трети път изборите за столичен кмет още на първи тур.

През 2015 г. тя откри първия завод за софийските отпадъци, който решава окончателно проблема с боклука на столицата, заради който през първото десетилетие на този век имаше бунтове и тежки спорове.

Отново през 2015 г. Фандъкова откри седем нови станции на софийското метро, възстанови експозицията на Музея за история на София в сградата на Централната минерална баня, отвори няколко нови детски градини и продължи редица мащабни проекти за обновяване на столицата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!