Христосков: ГЕРБ ще излъжат хората, а парите за пенсии ще потънат в НОИ

ОFFNews Последна промяна на 16 декември 2014 в 22:47 11180 8

Йордан Христосков.
Йордан Христосков.

"Директно ще кажа кой губи и кой печели - губят хората, които задават въпросите, защото ще бъдат подведени, ще си върнат парите в НОИ и нито ще имат онаследяване, нито ще имат втора допълнителна пенсия. Губи НОИ, защото към него ще се прехвърлят задължения, които не може да изпълни.

Печелят синдикатите, защото успяха да наложат да се замрази пенсионната възраст, вместо да нарасне - макар и с 1 месец. Печели и ГЕРБ, защото ще си осигури един ресурс, с който да закърпи бюджета сега и следващи години от това, че ще излъжат хората и част от парите ще потънат в НОИ."


Това заяви в предаването "Референдум" на БНТ зам.-ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси, бивш социален министър и шеф на НОИ Йордан Христосков.

Според него трите стълба на пенсионно осигуряване не бива да се противопоставят, а трябва взаимно да се допълват.

"При положение, че раздел 2 от Кодекса за социално осигуряване се нарича "Задължително допълнително пенсионно осигуряване", как ще се нарича, след като даваме възможност да се избира", запита той.

Христосков предупреди, че е много опасно да се спекулира със стабилността на пенсионните фондове и да се вярва, че някой човек "си строи къщички" със средствата от тях, като добави, че има комисии за финансов надзор, които ако има проблем в някой фонд, трябва да съобщят. Освен това всеки човек може да си смени фонда по всяко време или да провери състоянието на личните си финанси в него.

"Изчакайте момента на пенсиониране и си направете добре сметка колко пари ви дава универсалният фонд, в който членувате, каква е пенсията ви от НОИ, и ако сборът от 2-те пенсии е по-добър, отколкото малко намалената пенсия от първия стълб - затова, че имате участие във втория стълб, получете и двете пенсии. Само в случаите, когато е неблагоприятно за вас и когато парите ви ще са под минималните пенсии - само тогава си прехвърлете парите в НОИ". 

За какво право на избор говорим. Един човек, който сега излиза на пазара на труда автоматично се записва към НОИ и има само една година да си избере частен фонд. Не да избере между НОИ и частен фонд, а една година да защити правото си на втора пенсия или то ще му бъде отнето, каза бившият социален министър Иван Нейков. Според него идеята е "да се лишат хората от втора пенсия", като тези, които могат да си я защитят, ще го направят, но много няма да успеят. 

Ако си говорим за свобода, трябва да може да се даде шанс на човек да си вземе парите от НОИ и да ги вложи в друг пенсионен фонд, коментира той. 

Автоматичното записване в НОИ е само за младите, които сега започват работа. Възрастните остават в частния фонд и само ако поискат се местят в НОИ, уточни Пламен Димитров от КНСБ.

Въпреки че беше най-горещият защитник на местенето на вторите пенсии в НОИ, той заяви, че не смята да изтегли своята вноска от личната си партида и да я сложи в НОИ.

Екзотична беше и позицията на Евгени Иванов от КРИБ, който призна, че работодателите не били уведомени за договорката между Борисов и синдикатите, но нямали нищо против това.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.12 2014 в 09:24

САМО, ЧЕ ПАРИТЕ ОТДАВНА ГИ НЯМА ТАКА ЧЕ НЯМА КЪДЕ ДА ПОТЪНАТ
ЧАСТНИТЕ ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ ОТДАВНА СА ИЗПРАЗНЕНИ ОТ СЪДЪРЖАНИЕ.

18.12 2014 в 21:51

А къде са парите на тези частни фондове в КТБ ли незнам някой наследник да е наследил пари от частен фонд

18.12 2014 в 20:10

ЗАПОМНЕТЕ ЧЕ ТОВА ОКЕТО НИ СЕ СЛУЧИ НА НАС ЩЕ ВИ СЕ СЛУЧИ И НА ВАС! ЗАЩО СИНИДИКАТИТЕ СКАЧАТ ДОРИ НА БОЙ СРЕЩУ ВСЕКИ КОЙТО Е ПРОТИВ ТЯХНАТА ИНИЦИАТИВА??? Защото в НОИ и в Държавния бюджет не стигат парите за тези категории работници, военни и полицаи имащи привилегията на ранното пенсиониране! И колкото и пари да внасяме ние останалите в държавата като данъци и пенсионни осигуровки те веднага ги излапват и същата тази държава трябва да налее още толкова пари взети пак от нас! Ще ви дам пример: Преди около 40 години няколко мои съученици станаха военни, обикновени старшини, шапкари без специалност и образование, кой с 8-9 клас, кой с 11-ти и оттогава без да има война или някакви опасности за нас и за тях самите те получиха апартаменти, които естествено аз и останалите ни съученици платихме, освен това 20 години аз и останалите им плащахме заплатите и осигуровките, добавките за храна и за дрехи, работните им униформи, превоза им за работа и обратно, храната им, както и отоплението на работното им място! Но това не е всичко, а точно след 20 години, когато нашите съученици станали военни, навършиха 40 /четиридесет/ години , държавата им каза "Довиждане в пенсия!" и им даде пак от моите пари 20 брутни работни заплати, каквито повечето от нас останалите не бяхме и сънували! Но и това не е всичко! От тогава пък аз и останалите ни съученици до ден днешен ние им плащаме пенсиите, които са по-високи даже от заплатите на някои от нас! Но и това не е всичко! На нас още ни остават години до пенсионирането, които ще се увеличават още и още, но и до тогава ние ще им плащаме пенсиите, които са по-високи от заплатите на някои от нас! На и това не е всичко! Когато се пенсионираме повечето от нас ще взимат много по-ниски пенсии от същите наши съученици,които някога станаха военни поради некадърност! Сега трябва да повторя че наистина тези наши съученици, не бяха нито най-добрите, нито най-умните, нито най-способните в каквото и да е, а май даже бяха и най-неспособните за нищо друго, та и затова станаха военни! Но какво се оказа? Последните във всичко станаха първи в парите, в разпределението на парите, които държавата им даде! И не стига, че най-некадърните от нас получиха най-много пари, ами и държавата го взе от нас останалите, от нас които същата държава, защото бяхме много по-кадърни взе от нас толкова много, че да може да ги направи щастливи, но с нашите пари! ЗАПОМНЕТЕ ТОВА КОЕТО НИ СЕ СЛУЧИ НА НАС, ЩЕ ВИ СЕ СЛУЧИ И НА ВАС!

18.12 2014 в 11:21

Влезте в сайта на някой частен пенсионен фонд, който има и калкулатор за бъдещата ви пенсия и проверете какво може да получи срещу вноските си. След това го сравнете с пенсиите, които получават сегашните пенсионери от НОИ и преценете добре ли е или не за Вас. Имайте предвид, че ако се случи най-лошото с Вас, натрупаните пари по индивидуалната партида ще бъдат получени от Вашите наследници. Вноските Ви в НОИ ще се "наследят" от всички други пенсионери, вкл. и от тези, които никога не са работили през живота си! Ако се въведе лична пенсионна сметка, парите от която да може да се инвестират в различни инструменти, а не задължително в пенсионните фондове, тогава последните ще бъдат в истинска конкурентна среда. НОИ пак ще си съществува, но ще има по-малък натиск върху него,защото ще осигурява само базова пенсия. Най-развитите и богати държави не разчитат само на държавно образование, медицина и пенсионно осигуряване.

17.12 2014 в 13:55

Не вярвайте на ГЕРБ. Това са лични пари по индивидуални партиди и ще ни донесат по- висока пенсия. Добре ще бъде само за тези, които не се осигуряват през целия си живот.Пак се прави за бедни , социално слаби и роми.Не желая да ги издържам цял живот.

17.12 2014 в 10:30

Спрете да лъжете народа, с тия частни пенсионни фондове изтегляте парите от гражданите за да забогатявате вие ! Ако парите които се отделят за пенсии си стояха в НОЙ от самото начало без правото да се създават частни фондове, сега нямаше да има подобни глупави спорове, тук нещата вече опират до това кой да продължава да държи "кокала". Всеки нормално мислещ човек в тази държава трябва да знае,че има няколко области които трябва да бъдат само и единствено държавни, никакви частно собственически интереси не трябваше да се допущат нито в Енергетика, нито в Образование, нито в Медицината, нито в Социално осигурителната система. Това си е чиста гавра с Българският народ с данъкоплатците и дори с онези които все още не са стигнали до зрялата си възраст за да разберат и осъзнаят какво се случва и какво ги очаква за напред.

17.12 2014 в 08:03

Христосков предупреди, че е много опасно да се спекулира със стабилността на пенсионните фондове и да се вярва, че някой човек "си строи къщички" със средствата от тях, като добави, че има комисии за финансов надзор, които ако има проблем в някой фонд, трябва да съобщят.

То и за КТБ имаше надзор ,ама......

17.12 2014 в 02:09

Нейков е много сладкодумен, но цитираното тук звучи доста гадничко - ако повечето хора си вземат парите от НОИ и ги вложат в други пенсионни фондове, родените преди 1960 г. ще останат без пенсии, те не са имали избор и възможност за второ осигуряване! И не само родените преди 1960, и по-младите ще разчитат на НОИ, защото оттам ще дойде основната им пенсия, другото е добавка. Как може да се говори така едно към гьотъра! Експерт! Подобно нещо каза сутринта и Каролев - ако зависело от него щял да се осигурява само в фондовете и да разчита на спестявания. И аз не искам парите ми да отиват за социалните пенсии за циганите, но да се търсят механизми да ги принудят да работят, и да не се поощрява раждането на деца, ако не можеш сам да ги издържаш. А не да настройваш хората срещу НОИ. Дотолкова всичко е сбъркано в тази държава, че и "най-видните" ни експерти вече си плямпат без да мислят и се млатят по тв студията.
 
X