Национализацията на парите за втора пенсия мина без гласовете на Реформаторите

Нели Чолашка Последна промяна на 16 декември 2014 в 14:39 2643 15

Депутатите от РБ няма да подкрепят предложените промени в пенсионния модел.

Партидите от частните пенсионни фондове ще могат да се прехвърлят еднократно в Националния осигурителен институт (НОИ) - тази промяна в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване беше приета на заседание на бюджетната комисия на второ четене. Текстовете не бяха подкрепени от депутатите от Рефоматорския блок. 

Вчера стана ясно, че на срещата в неделя между премиера Бойко Борисов и синдикатите е постигнато съгласие не само да се замрази възрастта за пенсиониране следващата година, но и да се разреши на работещите, родени след 1960 г., да прехвърлят парите си от фондовете за задължително допълнително осигуряване във фонд "Пенсии" на НОИ.

Текстове с подобно предложение бяха внесени от ГЕРБ които бяха гледани днес на второ четене от бюджетната комисия и предстои да влязат в пленарна зала.

Предложената реформа прилича на премахване на втория стълб на пенсионно осигуряване, коментира в комисията Петър Славов от РБ. По-рано днес от ДБГ, които са част от Реформаторския блок, разпространиха позиция срещу подписания меморандум между Борисов и синдикатите. 

"За нас е обезпокоително документи за бъдещето на пенсионноосигурителния модел да се подписват без публична дискусия, без да е взето мнението на работодателите, без направена оценка за въздействието и яснота за следствията от прилагането на документа и без съвместна позиция на ГЕРБ и РБ по него", пише в позицията на ДБГ.

Три от работодателските организации - БСК, БТПП и Асоциацията на индустриалния капитал, също се обявиха срещу предложените текстове. Позицията им беше представена от Димитър Бранков от БСК.

За т.нар. меморандум ние разбрахме от медиите, не може да се правят радикални промени в пенсионноосигурителната система без това да мине през Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) и през Надзорния съвет на НОИ, коментира Бранков.

По думите му неофициално се говори за одържавяване на НОИ.

Само от КРИБ подкрепиха по принцип прехвърлянето на средства от частните пенсионни фондове към НОИ.

Не спекулирайте с думата "национализация", ние даваме право на свободен избор на хората, апелира председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

В крайна сметка спорните текстове бяха приети от комисията с гласовете на ГЕРБ, Патриотичния фронт и ДПС.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.12 2014 в 22:23

Не знам кой какво е разбрал, но аз разбрах следното- ДЗПО по закон е задължително и трябваше да бъде втора пенсия, тази вечер гледах изказванията на разни главоци и разбрах, това м.вече няма да бъде втора пенсия, а чест т.е.ако останеш в частен фонд - пенсията , която държавата ще трябва да ти отпусне ще бъде намалена с определен процент, който уж ще дойде от втория фонду ако обаче си прехвърлиш вноските към НОИ пенсията ще ти бъде цяла.Това ако не извиване на ръце да се прехвърлим в НОИ здраве му кажи.

16.12 2014 в 22:45

какА,

Толкова ли ни смяташ за тъпи - в НОИ плащаш задължително едно част. В момента искат да залъжат, разчитат на бавна реакция и пр. за да прехвърлят парите от частните фоднове в НОИ, за да храним разни, дето не работят така или иначе.
В същото време не съществува избор да прехвърлиш от НОИ в частен фонд и да се осигуряваш само в частен фонд.

И гражданите НЯМАТ ПРАВО на пенсионно осигуряване, а ИМАТ ЗАДЪЛЖЕНИЕ за това.

Освен това определени професии като миньори и пр. ще бъдат изцяло осигурявани само в НОИ - кражба! Защото те не са държавни служители, че да избират вместо тях.

Разбра ли сега какЕ?

16.12 2014 в 18:42

Време е да стане ясно на всички, че разходопокривните системи за пенсионно и здравно "осигуряване" не са нищо друго, освен зле прикрит данък върхо доходите. Най-честно и прозрачно би било да се премахнат всички видове "осигурителни" вноски и просто данъкът върху доходите да се вдигне на 45-50%, какъвто в действителност е. Само немислещите все още вярват, че "влагат за лична пенсия", и че си "купуват здравна услуга".

16.12 2014 в 17:15

Минало без гласовете на рефораторите... бе тях кой ги бръсне за слива ?!
Коалицията е ББ+ЛМ+двете пищофчета от паричния фронт!
ДПС и Герб управляват страната. Не ви ли е ясно?

16.12 2014 в 17:14

Кирил Домусчиев се таи , защото иска да купи Товарни превози за без пари . Отделно ще му дадат 12 млн.лв. за пристанище Бургас. Да живее смяната в КРИБ

16.12 2014 в 16:41

Пропуснах да кажа, че толкова лъжовно заглавие отдавна не бях виждала :(((( Депутатите от бюджетната комисия приеха с мнозинство всеки да ИМА ПРАВО на свободен достъп до пенсионно осигуряване, което означава, че гражданите могат да избират дали да се осигуряват в системата на НОИ или в частно пенсионно дружество.

16.12 2014 в 16:14

За менда стоянова си изградих мнение от "стани богат" преди време, където тя се прояви като притеснително ниско интелигентен човек. Така че от нея коментар ми не трябва, тъкмо обратното. А тези некадърници твърдо тласкат кораба към подводните рифове. Щях да се смея отдалече, но за съжаление останах на него.

16.12 2014 в 16:03

Да питам - какво стана с онзи пенсионен фонд "Доверие" /дано не греша името му/ в който бяха набутани хиляди вноски на хора, и те в един момент не знаеха кой купи фонда? Какъв е проблема - който иска, да си прехвърли парите от който и да е фонд- в НОИ?

16.12 2014 в 15:57

Такаа, нещата лека-полека си идват на мястото. Мутрата еднолично решава, а пасмината му в парламента гласува безропотно без да задава въпроси. Същевременно 99% от медиите отново се превърнаха в познатите безкритични подлоги, както и при предишното управление на ГЕРБ. Мила, родна картинка.

16.12 2014 в 15:50

В това да се разреши на гражданите да прехвърлят парите си от един фонд в друг няма нищо противоречащо на пазара. Това само ще принуди частните фондове да направят всичко възможно да задържат клиентите си. Логично е държавния фонд да предлага повече гаранции, но по-ниска доходност, а частните обратно. А всеки трябва да избира къде да държи парите си. Редно е сега и да се разреши цялостното прехвърляне от НОИ към частни фондове и всичко си идва намясто.