Национализацията на парите за втора пенсия мина без гласовете на Реформаторите

Нели Чолашка 16 декември 2014 в 14:39 3452 15

Депутатите от РБ няма да подкрепят предложените промени в пенсионния модел.

Партидите от частните пенсионни фондове ще могат да се прехвърлят еднократно в Националния осигурителен институт (НОИ) - тази промяна в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване беше приета на заседание на бюджетната комисия на второ четене. Текстовете не бяха подкрепени от депутатите от Рефоматорския блок. 

Вчера стана ясно, че на срещата в неделя между премиера Бойко Борисов и синдикатите е постигнато съгласие не само да се замрази възрастта за пенсиониране следващата година, но и да се разреши на работещите, родени след 1960 г., да прехвърлят парите си от фондовете за задължително допълнително осигуряване във фонд "Пенсии" на НОИ.

Текстове с подобно предложение бяха внесени от ГЕРБ които бяха гледани днес на второ четене от бюджетната комисия и предстои да влязат в пленарна зала.

Предложената реформа прилича на премахване на втория стълб на пенсионно осигуряване, коментира в комисията Петър Славов от РБ. По-рано днес от ДБГ, които са част от Реформаторския блок, разпространиха позиция срещу подписания меморандум между Борисов и синдикатите. 

"За нас е обезпокоително документи за бъдещето на пенсионноосигурителния модел да се подписват без публична дискусия, без да е взето мнението на работодателите, без направена оценка за въздействието и яснота за следствията от прилагането на документа и без съвместна позиция на ГЕРБ и РБ по него", пише в позицията на ДБГ.

Три от работодателските организации - БСК, БТПП и Асоциацията на индустриалния капитал, също се обявиха срещу предложените текстове. Позицията им беше представена от Димитър Бранков от БСК.

За т.нар. меморандум ние разбрахме от медиите, не може да се правят радикални промени в пенсионноосигурителната система без това да мине през Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) и през Надзорния съвет на НОИ, коментира Бранков.

По думите му неофициално се говори за одържавяване на НОИ.

Само от КРИБ подкрепиха по принцип прехвърлянето на средства от частните пенсионни фондове към НОИ.

Не спекулирайте с думата "национализация", ние даваме право на свободен избор на хората, апелира председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

В крайна сметка спорните текстове бяха приети от комисията с гласовете на ГЕРБ, Патриотичния фронт и ДПС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!