Според ГЕРБ национализацията на парите за втора пенсия е "свобода и демокрация"

OFFNews 16 декември 2014 в 19:18 9622 16

Владислав Горанов

Целта на предложението на ГЕРБ за избора на пенсионен фонд е да има повече свобода и демокрация в тази държава, свобода на избора и нищо повече.

Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов, след като се срещна в сградата на министерството с председателя на КРИБ Кирил Домусчиев.

Горанов бе помолен за коментар по приетата днес от парламентарната бюджетна комисия промяна в бюджета на ДОО заследващата година, която предвижда, че ако хората, родени след началото на 1960 г. и излизащи на пазара на труда, до една година не направят избор на пенсионен фонд, в който да отиват вноските им по втория стълб на пенсионното осигуряване, то автоматично вноските им ще бъдат прехвърлени към НОИ.

Спекулациите и създаването на напрежение около тази тема от заинтересованите от тези процеси е грешка, защото се създава впечатление, че някой се притеснява от този избор, а няма нищо по-хубаво от свободата на избора, каза Горанов.

Ние няма да препоръчаме на никого нито да стои, нито да се маха от фонда, които е избрал, ние ще препоръчаме пенсионноосигурителните дружества да информират хората и да бъдат по-активни, коментира още финансовият министър.

По повод на срещата си с председателя на КРИБ Горанов посочи, че тя е по молба на министър-председателя, защото се е създало впечатление, че не обсъждат важни теми с работодателите.

Обсъдихме бъдещите намерения на правителството по отношение на пенсионната реформа, която предстои да се дебатира в периода до 31 март, съобщи Горанов.

Той каза, че предстои обсъждане и на механизма за определяне на минималната работна заплата и плащанията, свързани с нея.

Обсъдихме необходимостта до 31 март да бъде създаден и механизъм за определяне на икономически обосновани параметри при определяне на максималния осигурителен доход, уточни Горанов.

Кирил Домусчиев каза, че представляваната от него организация подкрепя Меморандума за разбирателство, подписан в неделя между правителството и синдикатите, но само в някои точки.

Продължаваме да настояваме за запазване на максималната осигурителна тежест, добави той.

Домусчиев отбеляза, че КРИБ подкрепя увеличаването на минималната работна заплата, но при положение, че това бъде обвързано с намирането на формула, по която тя да се определя.

Домусчиев настоя и да бъдат огласени данните за представителството на работодателските организации, за да се знае кои са легитимни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!