Според ГЕРБ национализацията на парите за втора пенсия е "свобода и демокрация"

OFFNews Последна промяна на 16 декември 2014 в 19:18 8694 16

Владислав Горанов

Целта на предложението на ГЕРБ за избора на пенсионен фонд е да има повече свобода и демокрация в тази държава, свобода на избора и нищо повече.

Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов, след като се срещна в сградата на министерството с председателя на КРИБ Кирил Домусчиев.

Горанов бе помолен за коментар по приетата днес от парламентарната бюджетна комисия промяна в бюджета на ДОО заследващата година, която предвижда, че ако хората, родени след началото на 1960 г. и излизащи на пазара на труда, до една година не направят избор на пенсионен фонд, в който да отиват вноските им по втория стълб на пенсионното осигуряване, то автоматично вноските им ще бъдат прехвърлени към НОИ.

Спекулациите и създаването на напрежение около тази тема от заинтересованите от тези процеси е грешка, защото се създава впечатление, че някой се притеснява от този избор, а няма нищо по-хубаво от свободата на избора, каза Горанов.

Ние няма да препоръчаме на никого нито да стои, нито да се маха от фонда, които е избрал, ние ще препоръчаме пенсионноосигурителните дружества да информират хората и да бъдат по-активни, коментира още финансовият министър.

По повод на срещата си с председателя на КРИБ Горанов посочи, че тя е по молба на министър-председателя, защото се е създало впечатление, че не обсъждат важни теми с работодателите.

Обсъдихме бъдещите намерения на правителството по отношение на пенсионната реформа, която предстои да се дебатира в периода до 31 март, съобщи Горанов.

Той каза, че предстои обсъждане и на механизма за определяне на минималната работна заплата и плащанията, свързани с нея.

Обсъдихме необходимостта до 31 март да бъде създаден и механизъм за определяне на икономически обосновани параметри при определяне на максималния осигурителен доход, уточни Горанов.

Кирил Домусчиев каза, че представляваната от него организация подкрепя Меморандума за разбирателство, подписан в неделя между правителството и синдикатите, но само в някои точки.

Продължаваме да настояваме за запазване на максималната осигурителна тежест, добави той.

Домусчиев отбеляза, че КРИБ подкрепя увеличаването на минималната работна заплата, но при положение, че това бъде обвързано с намирането на формула, по която тя да се определя.

Домусчиев настоя и да бъдат огласени данните за представителството на работодателските организации, за да се знае кои са легитимни.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.12 2014 в 18:41

Що се правите на луди? Национализацията е насилствен акт, не те питат, взимат. "Балъците" ще решат дали да си вкарат парите в НОИ или в частни фондове. НО!!! ако частният фонд фалира (в САЩ точно това стана при голямата криза преди години), изгарят и осигуряващите се там. Няма "социална пенсия", щото не са клиенти на НОИ. Ако искаш да имаш осигурена поне минимална пенсия, моля - заложи на НОИ. Къде е проблемът?

17.12 2014 в 13:53

А защо ли гербаджии мамини не увеличите свободата в здравното осигуряване, а се насочвате все към готовите пари?
Преди Дянков постави въпроса - Как да заобиколим закона за Сребърния фонд! Сега вие поставяте въпроса - Как за заобиколим Конституцията!
Смело напред!
С бухалка всичко може да се постигне!
Правим каквото знаем, а когато не знаем какво да правим - то правим каквото можем!
В първия мандат национализирахте резерва на НЗОК и фонда за високите категории!
Сега сте се насочили към целия стълб!
А третия мандат- на Женевското езеро, нали, мутро?

17.12 2014 в 13:06

Ами като са за "свободата", защо не оставят на мира хора като мене, които не искат да имат нищо общо с държавата.
Аз не искам пенсия от държавата. Не искам и да плащам.
Не искам и здравно осигуряване от държавата. Не искам и да плащам.
Не може да не плащаш. Демокрация. Конституция?
Комунизмът си бил отишъл?! ГРОБ били "дясна" партия?! Десни са колкото е дясна лявата ми ръка когато се чеша по десния ташак. "Десните" са пълен ташак.


ДА ЕБА И ДЕМОКРАЦИЯТА!

17.12 2014 в 11:42

Да бе да, свобода- колкото са свободни работниците на Ковачки за кого да гласуват.Знаем я ние тая свобода, като на власт са гербавите мутри.Те това си могат – да рекетират бизнеса.За държавните служители пък да не говорим каква свобода ще имат….

17.12 2014 в 09:19

Национализация и демокрация, в едно изречение, не се връзва.

17.12 2014 в 01:14

Добре де, аз пък друго питам. Нали на всички е ясно, че пенсионните фондове не са някакъв трезор, където слагаш пари на съхранение, а са търговски дружества. Ако хипотетично 50% от хората, поради глупост или пропускане на срока, минат към НОИ то тогава съответното дружество губи 50% от капитала си. И какво обикновено следва от това? И тука е голямото питане - КОЙ иска да фалира пенсионните дружества?

16.12 2014 в 23:10


Баце, измислихме го. Вкарваме парите на балъците в НОИ или пък трябва веднага и еднократно да решат какво да правят с пенсионните си осигуровки. Това не е национализация, това си е чиста демокрация и свобода на избора. Дясна политика на стабилността. Пък и няма да се налагат досадни разследвания например около случая с КТБ. В държавата ще има кинти. Разбрахме се, нали?!

16.12 2014 в 21:56


А,Добро утро:))))))

Ми това си е “свобода и демокрация“.....от най-чист вид:)))))

За тъпите Герберуги дето са си наврели Кратуните в Мазния ТИКВЕН пърдялник, веществото дето ТИКВАТА изпуска си е....райски газ:))))

Лошото е, че заради тях цялата територия Кънтрито на Боко Харем така се усмърдя на.....райски газ, че вече не се трай:))))))))))

16.12 2014 в 21:41

Добре, де - съсредоточаваме се и ... какво виждаме - незаинтересованост ?!? Ми то и сега е така - колко хора се интересуват от това къде и как се "инвестират" парите им? Ама ако се приемат промените, тогава ЗАИНТЕРЕСОВАНИТЕ ще са пенсионните фондове - ще се наложи да заемат активна позиция по отношение на своите вложители и да ги убедят, че управляват добре средствата им.

А по отношение на неизбежността на НОИ - на този етап това е наложително заради пенсиите на сегашните пенсионери, на които са удържали пари за тогавашните пенсионери, щото държавен пенсионен фонд НЯМА - техните удръжки не са трупани и спестявани, а харчени !

16.12 2014 в 21:28

ВОЙНАТА Е МИР. СВОБОДАТА Е РОБСТВО. НЕВЕЖЕСТВОТО Е СИЛА.