Германски политолог: Станишев иска да е еврокомисар

OFFNews 19 юни 2014 в 13:45 12002 18

Снимка bsp.bg

Сергей Станишев.

ГЕРБ ще победи на предсрочните парламентарни избори в България, а Сергей Станишев ще се бори за мястото на еврокомисар.

Това прогнозира германският политолог Йохана Даймел пред програмата на македонски на Дойче веле.

Даймел е на мнение, че АБВ би могла да стане социалдемократическа алтернатива на БСП и сериозен конкурент на Столетницата.

Германският политолог смята, че Станишев в момента се опитва да участва в разпределението на ключовите европейски позиции.

Точно сега, а не през есента се договарят персоналните решения и Станишев би искал да бъде номиниран за еврокомисар, подчертава Даймел.

По отношение на шансовете на основните политически партии в България германският анализатор прогнозира победа на ГЕРБ.

Според нея, управляващата БСП в най-добрия случай ще постигне резултата си от европейските избори.

Тя е на мнение, че Борисов ще трябва да формира коалиционно правителство или с "България без цензура" на Николай Бареков, или с Движението за права и свободи, което - според преценките на Даймел - Борисов предпочитал.

Загубата на Атака” на Волен Сидеров не означава край на националистите в България. „За съжаление в България винаги е имало място за националистически, екстремно десни политически формации”, посочва Даймел, изтъквайки, че НФСБ вече стяга редиците си.

Германският политолог предупреждава, че политическата стабилност не може да бъде постигната чрез задължително гласуване.

''На България ѝ трябва Спайдърмен''

Същевременно пред Българската редакция на Дойче веле Клаус Шрамайер, бивш зам.-посланик на Германия в София, казва: "Предсрочните избори няма да решат проблемите на България, защото възможните сценарии са два - или на власт ще останат същите олигарси, или ще дойдат други".

ДВ: Д-р Шрамайер, кои партии имат полза от предсрочните избори?

Шрамайер: Най-вероятно ГЕРБ. Но нещата много зависят от случващото се в момента, от разследванията около КТБ, Пеевски и Бареков. В момента цари пълен хаос.

ДВ: Дали ще получим резултати, сходни с тези от евроизборите? В състояние ли е БСП да „отвърне на удара” и да обърка сметките на ГЕРБ?

Шрамайер: Трудно е да се каже. Избирателната активност ще бъде по-висока и в този смисъл по-малките партии - като ДПС, няма да са толкова успешни. Освен това преди новите избори трябва да се промени и Избирателният закон. Евроизборите показаха, че е необходимо да се премахнат „мъртвите души” от избирателните списъци. А тепърва предстои да се изяснява и въпросът със задължителното гласуване.

ДВ: В момента всички политически сили сякаш се стремят към трайно политическо стабилизиране на страната. В тази посока са и плановете да се въведе задължително гласуване.

Шрамайер: Какво значи „трайно политическо стабилизиране”? Стабилизиране на режима на олигарсите? Никой не се интересува от стабилизиране, всички просто искат по-голямо парче от баницата. Идеята за задължително гласуване е съвършено недомислена, защото последствията са непредвидими. Вярно, че за целта няма нужда да се променя Конституцията, но положително ще бъде сезиран Конституционният съд - за всеки случай, а и за да се спечели време. Освен всичко друго: кой ще следи за налагането на евентуални санкции при негласуване? Ами че НАП и в момента не може да събира държавните вземания. Единствената полза от задължителното гласуване ще бъде снижаването на купените гласове.

ДВ: ДПС свали доверието си от правителството. Означава ли това, че тази партия е готова за коалиция с ГЕРБ

Шрамайер: ДПС - и най-вече Пеевски, са твърде горещ картоф за избирателите на ГЕРБ. Така че Борисов едва ли може да си позволи коалиция с ДПС.

ДВ: Дали едни предсрочни избори ще доведат до развитие и по два други сюжета: „Южен поток” и спрените еврофондове за България?

Шрамайер: Ако ГЕРБ спечели изборите, Борисов сигурно ще иска да продължи „Южен поток”, но само със съгласието на Брюксел. Само че докато продължава украинската криза, ЕС в никакъв случай няма да даде зелена светлина. Пък и България няма полза от „Южен поток” - зависимостта от Москва ще се запази, а ще спечелят само олигарсите. Да не говорим, че и руснаците се чудят дали да не се откажат от „Южен поток”. Би било много по-смислено да се разработват собствени газови находища и да се прокарат газопроводи към съседните страни. Освен това българите най-сетне трябва да започнат да пестят енергия. Важно е да се насърчават и възобновяемите енергоизточници, а не да им се удря спирачката. Не бива да се допуска фалит на енергодоставчиците. А това означава, че ще се наложи повишаване на цените на тока.

В заключение: предсрочните избори няма да решат проблемите на България, защото възможните сценарии са два - или на власт ще останат същите олигарси, или ще дойдат други. Нали знаете крилатата фраза: „Изборите нищо не променят, защото ако променяха, партиите отдавна да са ги отменили”. Надежда за България ще се появи едва тогава, когато на политическата сцена излязат нови, необременени хора. Не разбирам защо "Протестна мрежа" не иска да участва в изборите. Там начело може да застане човек като Едвин Сугарев, например.

Жалко е, че евродоговорите не предвиждат следната възможност: в държава, която изпадне в извънредно положение, да се изпрати наместник на ЕС с широки правомощия. Защото след 25 години несгоди България очевидно не е в състояние да се изтегли сама от блатото. На нея ѝ трябва някакъв герой като Спайдърмен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!