Ген. Михов: Външен фактор може да провокира гражданска война в Македония

OFFNews 18 май 2015 в 12:34 3910 2

Най-неприятният възможен сценарии за Македония е появата на външен дестабилизиращ фактор, заради който да се стигне до гражданска война. Това заяви генерал Михо Михов - бивш началник на Генералния щаб на Българската армия и посланик на България в Република Македония от 2005 до 2009 г. 

Според Михов България също трябва да следи изкъсо евентуалната развръзка на такъв сценарии, тъй като носим морална и историческа отговорност. 

По думите му албанският фактор в западната ни съседка също не е за подценяване. Тъй като освен политически, той е и изключително активен и в бизнес отношение.

Михов бе категоричен, че Македония трябва да положи всички усилия да разреши сама вътрешните си проблеми, а не да разчита на външна намеса. 

„Надеждата, че ЕС и НАТО ще оправят ситуацията в Македония, според мен е пресилена. И аз като посланик съм работил за тази интеграция, но когато вътрешнополитически няма вразумяване, то не се получава. Както едно време баби и дядовци говореха на момчетата: „Ти като отидеш в казармата, там ще те оправят“. Е какво ако Македония дойде в ЕС с вътрешните си проблеми? Както и ние натоварихме Съюза с наши проблеми, оправят ли ни “?

Михов отбеляза, че ситуацията в съседна Македония е изключително сложна и напрегната, което се дължи и на факта, че парламентът на практика не действа, защото СДСМ не влезе в него. Коалицията между Демократическия съюз на Али Ахмети с ВМРО – ДПМНЕ е твърде крехка и със сериозни вътрешни противоречия. Ахмети твърдо държи  на европейска интеграция и членство в НАТО, не приема разтакаването на модела, името на Македония и прочие. Тази партия не признава за легитимен избора на президента на републиката Георги Иванов и там няма вицепрезидент, за да балансира ситуацията.

Според него управляващата сила ВМРО – ДПМНЕ прави симбиоза между партийна и държавна власт, което е видно и от митинга в подкрепа на управлението, на който присъстваха 19 партии, част от които според Михов са маргинализирани и поддържани от правителството на съседката ни, срещу гаранции за бизнеса на техните лидери.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови