"България трябва да следва братската си политика спрямо Македония"

OFFNews 15 май 2015 в 20:07 3435 4

Бриго Аспарухов

През 1992 година първи признахме Македония за самостоятелна държава и така показахме позицията си спрямо съседите. Трябва да продължим да следваме тази братска политика.

Това каза бившият шеф на Националната разузнавателна служба и настоящ член на националния съвет на БСП Бриго Аспарухов пред БНТ.

"България има интерес конфликтът да се разреши. Не е добре да имаме една силно дестабилизираната държава до границата си", каза още Аспатухов, като добави, че се надява службите на за сигурност да наблюдават внимателно ситуацията и да са имали предварителна информация за проблемите в Македония.

Според него решението на ситуацията в съседката ни минава през оставката на премиерът Груевски и насрочването на нови избори.

"Общественият натиск е огромен и няма да спре докато проблемът не се реши, а това минава през едни избори. Много сигнали сочат, че сегашната управляваща партия е на власт, защото е фалшифицирала резултатите от предишните избори", обясни бившият шеф на разузнавателната служба.

Той разкритикува начинът, по който е реагирал Западът на ситуацията, защото петимата посланици на САЩ, Франция, Италия, Великобритания, Германия и ЕС , които говориха с Грувески, не са поискали директно той да бъде сменен.

"Проблемът не може да се реши само със смяна на министри", категоричен е Аспарухов.

Аспарухов каза още, че БСП има своето място в лявото политическо пространство и трябва да стане водеща партия. Според него било време левите партии да започнат да си сътрудничат.

Той каза още, че лидерът на АБВ Георги Първанов ще сбърка, ако се кандидатира отново за президент, но ако все пак това се случи БСП ще издигне свой кандидат срещу него. 

Според Аспарухов е крайно време президентът на България да бъде подготвен за поста, да "говори на език на ЕС". "Свърши времето, в което президентите ни говореха с преводач", категоричен е бившият шеф на разузнавателната служба.

Аспарухов каза още, че според него разсекретяването на всички документи на КТБ "ще се отрази добре". Той заяви, че темата около фалиралата банка тепърва ще се разнищва.

"Аз лично съм спокоен, защото нямам общо с този проблем. Никога не съм се виждал с Цветан Василев, не сме си казвали и едно "Здравей", добави Аспарухов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!