Протестът в Скопие ще нощува пред вратите на правителството

Георги Савчев Последна промяна на 17 май 2015 в 23:51 3285 3

1/1

Снимка OFFNews

Георги Савчев, специален пратеник на OFFNews в Скопие

Стотици палатки, дюшеци, сгъваеми столчета и маси изпълниха асфалта пред сградата на правителството в Скопие тази нощ.

Демонстрантите обявиха, че ще останат "пред владата", докато премиерът Никола Груевски не подаде оставка.

От опозиционния Социалдемократически съюз съобщават, че 4 600 души са поискали да стоят ден и нощ в палатковия лагер.

Тази нощ пред сградата на правителството ще спят около 100 души.

По палатките в протестния лагер бяха окачени лозунгите от днешния протест: "Оставка", "Сбогом, Никола", "Демокрация – сега".

Тук оставаме, няма да си ходим. От партията ще се редуваме на смени да бъдем тук, сред хората, каза заместник-председателят на СДСМ Радмила Шекеринска. 

По-рано днес десетки хиляди се събраха пред сградата на правителството в Скопие на протест срещу управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ и премиера Никола Груевски.

Протестът премина мирно. Мостът на Вардар, около който всяка неделя е пълно с хора, опустя - огромна част от жителите на Скопие бяха на демонстрацията срещу кабинета.

Оставаме тук, докато правителството не връчи оставка. Няма да си ходим, заяви от трибуната лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония Зоран Заев.

Близките до управляващата партия медии твърдят, че митингът на СДСМ се е провалил и на него са присъствали "едва 20 000 граждани".

Същевременно от опозицията обявиха, че днес пред сградата на правителството са се събрали над 100 000 души.

В понеделник управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ свиква контрапротест в 8 ч. вечерта пред македонския парламент. Организаторите му твърдят, че в момента Македония е изправена пред "режисирано нападение, което цели дестабилизация" на страната.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.05 2015 в 08:50

Груевски ще си иде, друго послушно на американците лайно ще дойде. Каква демокрация, какви 5 лв. Пак сценарий, писан зад океана. И последващи руини като в Украйна. Мамка им и сценаристи, не се спряха. И все ровят далеч от собствения си двор.

18.05 2015 в 08:01

В България протестът си беше съвсем автентичен лятото, аман с тия "купени герберски протестъри", доказателства за които така и не видяхме. Нито от Маяма, нито от Боце, който, както би трябвало още да помните, по време на летните протести се беше сврял в миша дупка заедно с цялото нелицеприятно котило около него.

България не се яви принципна политическа група, която да го "яхне" в добрия смисъл, вместо това налазиха пак дребните мошеници от бившето НДСВ и костоваците, набутаха малко хора в ЕП и НС и се продадоха на Боцко. А той хем ги купи, хем ще ги изпързаля.

Да видим какво ще стане в Македония, аз залагам на победа за статуквото.

18.05 2015 в 01:07

В Македония братленцата не са толкова покорни като нашите бунтари, които Ореха ги игнорира цяла година и като понамаляха купените герберски протестъри ги обяздиха така, че да стане срамно да протестираш за да не те нарекат и теб купен по техните медии. Само в България е срамно да протестираш и го видяхме дори и след като Горанов сам призна, че 2 милиарда от 16-те са по вече платен дълг и въпреки това ги теглиха. Тук определено доста умни хора ни контролират от сараите и апатията е професионална като за десетки милиарди. Първо ни се подиграваха като агент Гоце ни стана президент, а сега копащият картофи на село борец ни е премиер. Срамна работа на макс, но като не гласуват хората ромите и глупаците решават.