Един ден в кибервойските Z: Всички да коментират! Да подкрепим президента!

Ксения Клочкова, Fontanka.ru 22 март 2022 в 18:30 10307 3

Снимка Fontanka.ru

Чудили ли сте се откъде идват всички тези коментари на руснаци, одобряващи войната в Украйна и президента Владимир Путин? Съществуват ли и как точно работят фабриките за тролове? Отговори на тези въпроси дава репортаж на независимото издание от Санкт Петербург "Фонтанка", репортер от което успява да изкара няколко работни часа в компанията на организирани и платени “бойци срещу фейка”.

На 11 март в Telegram се появява каналът "Киберфронт Z". Първата публикация в него е на следващия ден - обява за набирането на кибервойници. "Колкото по-успешно нашите воини се борят с чумата в Украйна, толкова повече фалшификати и информационни атаки се появяват срещу нас. Украинската пропагандна машина работи на пълни обороти. Те искат ние да умрем, а Русия да се срине. Само заедно можем да се противопоставим на тези атаки! Започваме операция "Кибер Фронт Z", за да дадем отпор в информационното поле на пропагандаторите на киевската хунта, финансирани от западния свят", гласи обявата.

За "фронта" се търсят спамъри, коментатори, анализатори на съдържание, дизайнери и програмисти. Александър, който в описанието на профила си в Telegram е посочил "киберфронтовак", отговаря за наемането. Кореспондентът на "Фонтанка" Ксения Ключкова отива на интервю, преминава го успешно и работи един ден в киберсилите: 

Мобилизация

Александър отговори веднага, въпреки късния час - през нощта на 15 срещу 16 март: "Заплата - 45 000 на месец (766 лв. по курса на деня - бел. ред). Графикът е 2/2. Ако желаете да работите за нас, мога да ви запиша за интервю”.

Регистрирах се веднага на следващия ден: имаше свободен час за интервю за 14 часа. Срещата е в грил-бара Bloody bones на улица “Кораблестроителей”.

В 14:00 ч. на всяка маса вече седят хора. Тъмнокос младеж обяснява на двете момчета: "В момента се разпространява много фалшива информация, която предизвиква спонтанни митинги в Гостинка (район в Санкт Петербург - бел. ред.). Всичко това води до печални последици, защото конфликтите с полицаи завършват с от 5 до 7 г. затвор. Затова нашето движение е призовано да блокира тези фейкове”.

Червенокосата Яна ме кани да седна до жена на около 50 години и ни раздава въпросници. Въпросите са доста общи: месторабота, обучение, адрес, социални мрежи, ваксинация за COVID-19. Яна ни изчаква да попълним въпросниците и започва да говори.

"Работим за разкриване на фалшива информация за Украйна. Вероятно четете новините и виждате, че има много дезинформация, включително за цивилните жертви. Това е патриотичното движение Z. Този проект е нов, но самото движение съществува от дълго време", казва тя. Когато я питат с какво друго се занимават членовете на движението, тя премълчава, но бързо намира какво да каже: пише коментари като тези, които се намират под продуктите в сайтовете на Ozon или Yandex.

"Нали не вярвате, че това са истински рецензии?", усмихва се тя. Жената отсреща поклаща глава с разбиране. Яна продължава: работата не е трудна, ще трябва да пишете коментари в Telegram и други платформи (с изключение на VKontakte, където "информацията е повече или по-малко неутрална"). Чатовете и каналите ще бъдат откривани от кураторите; те също така ще кажат как да се пишат опровержения и какъв смисъл да се влага в тях. Не е необходимо да пишете “чаршафи”: две или три изречения са достатъчни. "С вас ще работят нашите момчета, които се занимават с това от години, те ще ви помогнат. Трябва да публикувате по 200 коментара на ден.

Във всяка смяна има по 100 души. Първите две смени започнаха работа преди няколко дни. Проектът е дългосрочен: през първия месец ще трябва да се работи от офиса на площад "Ленин", а след това ще може да се работи дистанционно. Работата е неофициална."

Жената отсреща пита: "Каква е гаранцията, че ще ни бъде платено? Яна скръства ръце: ще трябва да ни повярвате. "Няма конкуренция, ще вземем всеки. Ако сте съгласни и желаете да работите във войната срещу фалшивите новини, запишете адреса: завод "Арсенал", на входа кажете, че сте за ЕТ Некрилов. Можете да започнете работа в 9.00 ч.".

Нападение

В петък сутринта пред входа на бившия завод "Арсенал" имаше опашка. Няколко десетки души се опитват да влязат на новите си работни места. Охранителят отделя много време и регистрира паспортните данни на всеки. Новодошлите са посрещнати от Виктор, тъмнокос мъж на около 30 години, облечен в черно пухено яке на една от марките, които наскоро напуснаха в Русия, а на ръкава му е залепено малко американско знаме. Виктор нарича себе си куратор на Tik Tok.

"О, ще трябва ли да публикувам нещо от профила си? Там имам няколко хиляди абонати. Разбира се, напоследък има толкова много негативни коментари, че не знам откъде идват" - едно момиче в черен тесен клин се подмазва. "Не, ще ви дадат акаунти", отговаря Виктор. Момичето дръпва от електронната си цигара. До нея стои “брутален” мъж на около петдесет години, облечен в панталони в цвят каки и плетена шапка. Той се откроява в тълпата от младежи най-вече с мрачното си мълчание.

Само половин час по-късно тези кибервойници са в офиса. Малък коридор, знамена с буквата Z на черен фон и трикольор на стената. В коридора има няколко врати на офиси. На една от тях има опашка - хора, които искат да се присъединят към екипа на Telegram. "По-скоро съм свикнал с тази социална мрежа", казва един мъж с изтъркани дънки на приятелката си. Млад мъж наднича от друг офис и вика към чакащите: "Много сте за Telegram, идвайте при мен в Youtube." Трима души излизат от опашката и тръгват към него, аз се присъединявам.

Човекът, който ни избра от тълпата, се казва Саша. Той е куратор за коментарите в Youtube. Под негово ръководство работят 23 души. Те са разпределени в две стаи. Опитните са в голямата, а новите - в малката. Вместо да поздрави, Саша изпраща старо съобщение в Telegram, очевидно написано преди кибервоините да влязат в офиса, в което се казва, че работата ще бъде дистанционна. Прякорът на Саша е патриотичен - Vesti ru.

"Казвам се Александър, аз съм вашият лидер. Нашето подразделение ще работи в YouTube. Тъй като всички работим със собствено оборудване, моля, уверете се, че компютрите и мобилните ви устройства имат приложение или работещ YouTube. Относно акаунтите, не се притеснявайте. Ще ви ги дам. Сега за задачите, които ви очакват. Основната част от работата ще бъде създаването на патриотическа картина в коментарите под видеоклиповете в тренд и в категорията "Политика и новини", гласи съобщението му. Заедно с това съобщение за добре дошли има връзка към публикация в канала Cyber Front Z:

"Каналът ще публикува кратки инструкции за задачите, които ще се свеждат основно до увеличаване на присъствието на патриотични коментари в каналите, където се събират украински ботове и тролове, формиране на проруски коментарни мнозинства сред блогъри и лидери на мнение, както и засилване на патриотичния дневен ред в новинарските канали и мрежи, където голям процент от обикновените хора просто не разбират целите и задачите на специалната операция. Убедени сме, че нахлуването на украинските нацисти в руското информационно поле трябва да бъде спряно и не трябва да им се позволява да объркват съзнанието на нашите граждани! Кибер Фронтът Z преминава в настъпление!"

Към написаното от Саша той добавя: "Те искат руснаците да умрат, а ние искаме да ги вразумим. Без обиди! Ръководим се от написаното в канала, разбира се, там всичко е хиперболизирано, но всичко е вярно. Ако искате, можете да изразите мнението си.

Персонал

Саша пристига от Казахстан преди няколко години и казва, че разбира рускоезичното население в Украйна, тъй като е изпитвал подобни чувства в родината си. "Имах 0,1% шанс да си намеря добра работа в Казахстан, защото съм рускоговорящ." В свободното си време, когато не се занимава с куриране на киберпатриоти, Саша пише статии за развлекателен уебсайт. "Това не е свързано с този проект, не смесвам работата", обяснява той за всеки случай. От разговора за себе си Саша преминава към политическа пропаганда. "Не всичко в нашата страна е готино, но да се извиняваш за това, че си руснак, е малко погрешно. Самият аз съм в час с новините, виждал съм и Ангелската алея (мемориал, създаден през 2015 г. в Донецк в памет на децата, загинали във военния конфликт - бел. ред.), видях трупове, разчленени тела, убити деца. След това сънувах кошмари."

Саша повтаря всички опорни точки на руските власти: Киев отказва да изпълни Минските споразумения и трупа оръжие, а Европа финансира военните доставки. "Нямаше да има "взривове" на 24-ти, щеше да има "взривове" на 30-ти, и то не от наша страна. Нямам потвърждение, но смятам, че е така. През първата седмица нямаше удари по жилищни райони. А сега на обикновените хора не им е позволено да се подслонят на сигурно място. Националните сили за сигурност затварят хора в мазета и апартаменти.”

Питам го откъде знае всичко това. Саша е прекъснат от Льоха. Той е изкарал цели три смени и е смятан за опитен кибервойник в екипа, сам търси видеоклипове и ги изпраща в чата с предложение как да бъдат коментирани. В социалните мрежи се казва Матвей. Той е на 40 години. Съдейки по снимките, е бивш национал-болшевик. Льоха казва, че знае всичко за това от приятели, които са били в Донбас. "Когато се оттегляха, украинците искаха да се уверят, че има колкото се може повече цивилни жертви", казва той, когато го питат за цивилните, за които се твърди, че са затворени в мазета. - Но на цивилните им е забранено да говорят за това: знаят, че ако го направят, ще дойдат момчетата от "Азов".

Някога си, Льоха е общувал с опозицията и се разочаровал от нея: ето, казва той, Александър Шуршев като активист на младежкото "Яблоко" заяви, че през 2006 г. ще приеме грузинското име, за да подкрепи изгонените грузинци, но месец по-късно си промени решението. "За мен това беше показателно, наблюдавах колко непоследователни са всички в опозицията. И тогава видях как работи Кремъл. Те са последователни и тази устойчивост е привлекателна. Осъзнаваш, че ако интересите ти съвпадат с тези на Кремъл, няма да те прецакат", казва той, седнал на розов пуф, докато гледа в лаптопа си.

Настъпилата пауза е прекъсната от човек, покрит с татуировки: "Извинете, слушам ви и осъзнавам, че напълно не съм в темата. Какво трябва да пиша? "Саша, кураторът, въздъхва: "Ами... случвало ми се е хора да напишат "Русия" с две грешки. Виж, там пишат, че никой в Русия не подкрепя действията на властите, а вие пишете обратното. Не е необходимо да се казва, че е мнозинството. Ето, аз съм привърженик. Познаваш ме? Затова пишете: "Познавам хора, които подкрепят властите. Или когато казват, че желаят смъртта на всички руснаци, трябва да напишете: "Аз съм татуист, какво общо имам с Украйна? Мога даже да направя свастика на лакътя ти". Добре, не е нужно да пишете за свастики. Но се сещате за посланието.”

Питам куратора - кой все пак е нашият работодател? "Това няма нищо общо с Министерството на отбраната, това са просто бизнесмени, които се грижат за това", отговаря Саша. В този момент Маша се включва в разговора. Тя е в началото на 20-те си години, студентка е, работи като дизайнер на непълно работно време и води семинари за личностно развитие. Май се съмнява, че е започнала подходяща за нея работа. Още преди да започне смяната, тя попита Саша дали може да не пише в коментарите, че Навални е предател, ако не го смята за такъв.

Разговорът беше хипотетичен. Саша не ѝ забрани, но предложи да се поинтересува дали парите, които опозиционерът е получил за дарения, не са изчезнали. Сега Маша се чуди защо навсякъде са разлепени "знамена с буквите Z" и добавя, че военната тематика, като цяло, ни е наложена още от детството и ако момчетата не тичаха с пушки по детските площадки и не играеха на танкове, може би нещата щяха да са различни. "Ами... тези атрибути са за вярващите хора. На мен не ми въздействат. А когато бях дете..., ами аз обичах оръжия, никой не ми е диктувал какви играчки да си избирам” - отговаря кураторът, Льоха го подкрепя, а Маша не се опитва повече да спори.

Освен тях тримата, в офиса седят Ярослав (цял ден питащ защо в офиса няма хладилник с храна), Никита, който винаги мълчи) и Алексей (той също е мълчалив, описва себе си като многостранна личност - беларусин, занимавал се е с хакерство).

Задачи

След запознанството всички се добавят в чат стаята "YouTube 1 Смяна Z". Там се споделят клипове и резюмета от патриотични канали. Трябва да се коментира новото интервю на Дудь (популярен опозиционен блогър - бел. ред.) с историчката Тамара Ейделман, речта на президентския съветник Алексей Арестович, съобщение на "Настоящее время" (тв канал на “Свободна Европа” на руски - бел. ред.), видео на украински блогър с руска военна техника, реч на Байдън и видео на Иля Варламов (руски блогър, пишещ основно за градска среда - бел. ред). "Можете да затрупате с претенции Варламов, тъй като през последните години той показва руските градове като мизерни сметища в своите видеоклипове", пише Льоха в чата.

"Давайте тук. Ще добавя и докладите на Министерството на отбраната, за да помогна", пише кураторът Саша и пуска линк към видео на живо. Малко по-късно хвърля снимка в чата: "Кибервойските в стрийма на “Настоящее время”. На екранната снимка се виждат потребители, цитиращи куплети от руския химн. За да помогне с коментарите, Саша изпраща бележки и екранни снимки с емблемата на РИА ФАН (сайт, който е част от медийната група "Патриот", чийто управителен съвет се оглавява от Евгений Пригожин, известен като “готвачът на Путин” - бел. ред.). Друга версия на коментара: буквата Z, съставена от емотикони под формата на бели, червени и сини сърца.

"Всички да коментират! Да подкрепим президента", препраща Саша линк към речта на Владимир Путин в "Лужники", публикуван в канала Кибер Фронт Z. -”Особено внимание се обръща на младите зрители, дошли да подкрепят движението и концерта”. След това изпраща скрийншот на един от коментарите, като обяснява, че той трябва да бъде написан по следния начин: "Хубаво е да видим как младите хора празнуват тази важна дата! Наистина, връщането на Крим е историческо събитие!" След това има нововъведение - следното твърдение трябва да се използва за коментари в други видеоклипове: "Оръжията, предадени от западните държави на ВСУ, не достигат до фронтовата линия, а се пренасят контрабандно до граничните държави на ЕС. Там те попадат в ръцете на престъпни групи". След това Льоха пише: "Зеленски е в ефир". "Всички веднага там", отговаря Саша. Има времеви ограничения за коментарите в потоците, кураторът предлага да се сменят - напишете коментар за Путин, след това се върнете към Зеленски и така насам-натам.

Когато коментарите се пишат от един акаунт, можете да влезете в друг - кураторът изпраща допълнителни пароли за акаунти в Google. Получавам такъв с имената Стивън Селезньов и Малор Ловзански. Резервният имейл на един от тях е с домейн fabrica, очевидно с намек за вече известната марка "фабрика за тролове".

След натоварения ден Саша иска скрийншотове на коментарите и бройката им. За организацията на процеса той добавя: "Ще получавате заплата на 15-о число всеки месец. Понякога заснемаме предаването на парите, за да няма оплаквания. Смята се, че проектът може да бъде завършен до 9 май и тогава ще ви бъде платено отделно за смените през май.”

Главната квартира

На следващия ден пропускам смяната си. Следобед Алексей ми се обажда: "Аз съм ръководителят на проекта. Кажи ми, ще продължиш ли?".

Приложенията, които показват как телефонните номера на хората се записват в тефтерите на мобилните им телефони, го идентифицират като Алексей Некрилов. Според Fontanka Алексей Некрилов е бил служител на Glavset, Miksinfo и Novinfo от 2016 г. насам. В Novinfo работи и Виктор (по-точно пълният му съименник), който се среща с "кибервоините" още първия ден и се представя за ръководител на Тикок секцията.

Според американските власти именно тези юридически лица са замесени в проекта Lakhta, по-известен като "фабриката за тролове".

Троловете попадат в медиите за първи път през 2013 г. Това е предшествано от DDOS атака срещу редица петербургски медии, включително "Фонтанка"; създаването на движението "Мрежови хамстери"; и внедряването на служителка на PR отдела на Concord Group, който е свързан с Евгений Пригожин, за да намери компромати в петербургските редакции. По същото време журналистите от "Новая газета" намират обява и се опитват да започнат работа в офиса на "Олгино", където се срещат с вече споменатия служител на групата "Конкорд".

През 2017 г. списание РБК съобщава, че "олгинските тролове" са сменили офиса си с бизнес център на улица "Савушкина" и са се сдобили с нови ресурси - мрежа от информационни портали с аудитория от 9 милиона души. През същата година журналистите от РБК установяват, че по време на президентските избори в САЩ във "фабриката" е открит американски отдел, в който работят около 100 души, които освен с постове в социалните мрежи се занимават и с организирането на политически протести.

През 2018 г. Министерството на финансите на САЩ включи сайтове, свързани с "фабриката", в списък със санкции, обвинявайки ги в опит за намеса в изборите в САЩ през 2016 г. и твърдейки, че те принадлежат на Евгений Пригожин. Самият той многократно е отричал тази връзка.

Освен фамилията Пригожин в тази история може да има и друга, не по-малко известна: през 2014 г. Фонтанка пише, че Александър Янукович, син на Виктор Янукович, бивш президент на Украйна, се е преместил в Санкт Петербург и е открил бизнес в помещения, които е наел специално в петербургския завод "Арсенал". Това обаче не е нищо повече от съвпадение.

В официален коментар Алексей Некрилов заяви пред Fontanka, че не набира персонал в социалните мрежи, като същевременно потвърди, че има регистрирана фирма едноличен търговец, но отказа да назове предмета си на дейност. Той допълни, че не знае нищо за Novinfo, Glavset и Miksinfo.

P.S. Коментарите на Стивън Селезньов и Мелор Ловзански, публикувани на 18 март в Youtube, трябва да се считат за безсмислени.

Превод и бележки Георги А. Ангелов

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2744

3

AAA

22.03 2022 в 23:59

Ама тия тролчета в България са толкова елементарни , че са просто смешни !!!! Правим ги такива кат 10-те профола на Сашо да умиргват ХИ ХИ ХИ

2051

2

Propaganda

22.03 2022 в 19:02

Мен дори ме съмнява, че тукашните тролчета стефчу и zulchin4u искарват по 700 лв на месец. При такова ниско качество, дори за стандарта на нацируската пропаганда...истината да е към 70 лв.

За толкова родните амеби тип батака/израждане си дават задницата за путкинската прослава.

1171

1

Статистик

22.03 2022 в 18:51

Родните рубладжии ако и те се продават за 760 лева..., направо да ти дожалей за тях.