ДПС нападна президента на изпроводяк

OFFNews 15 септември 2021 в 13:22 2835 1

Снимка БТА

Декларация, пълна с нападки и обвинения срещу президента Румен Радев, прочете от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той обвини Радев в нарушаване на Конституцията и законите, както и в репресии в последния работен ден на 46-тото Народно събрание.

"Последните месеци сме свидетели на нарушение на Конституцията - от президента и Народното събрание. Президентът зачеркна законността с назначението на министър, който не отговаря на изискванията на закона", заяви Мустафа Карадайъ.

"Намери се президент, който реши, че Конституцията и законите нямат значение. Или се е самозабравил, или прокарва идеята за президентска република. Искаме да му кажем, че руши демокрацията". 

"Ние от ДПС днес искаме да говорим и за активните мероприятия на вътрешния министър от служебния кабинет през последната предизборна кампания, наречени благовидно в полза на борбата с купуването на гласове. За какво всъщност става дума. Става дума за това, че служебният кабинет на г-н Румен Радев показа твърде нелицеприятната същност на своята истинска политика, така далеч от прокламираните цели и европейска идентичност. 

Поведението на служителите на реда, акциите на полицейските служители могат меко да бъдат наречени репресии и унижения. Те имаха за цел сплашване и унижаване на човешкото достойнство и бяха насочени избирателно. Репресиите и униженията са документирани. Далеч по-силни и трайни следи обаче тези репресии и унижения ще оставят в душите на репресираните и унизените, на техните близки, на всички свидетели. Тези действия на вътрешния министър събудиха грозни спомени от тоталитарното комунистическо минало, пазени в най-отдалечените кътчета в съзнанието на мюсюлмани, етнически турци, помаци, роми.

Не могат да бъдат предадени думите на репресираните и унизените с нормален тон. А и слаби са думите, за да предадат възмущението и гнева на репресираните и унизените. А и думите биха били разбрани само от тези, които имат сърце и съвест. Имат чувство за справедливост, мерят обективно и с един аршин. И от тези, които знаят какво е да бъдеш сплашван, репресиран, унижаван.

Днес думата ни от ДПС е за всички, които бяха сплашвани, репресирани и унижавани от вътрешния министър на президента Радев", каза още Карадайъ.

"Показахме през годините, че искаме живот в мир и съвместност. Няма да позволим някой случайно попаднал в политиката да руши това, което е градено. Искаме да говорим и за мероприятията на вътрешния служебен министър, които били в полза на борбата срещу купуване на гласове. Той показа своята нелицеприятна същност. Акциите може да бъдат меко наречени репресии и унижения. Репресиите и униженията са документирани", каза лидерът на ДПС.

"Уважаеми български граждани, не се страхувайте. Конституцията и законите важат еднакво за всички. От нас зависи да направим своя избор и да защитим демокрацията. Нека направим заедно своя избор. Нека променим модела на ГЕРБ, но не с по-лоша версия. На прага сме на вашите избори за бъдещето на страната", призова Карадайъ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови