Доц. Пламен Ралчев, Д21: ЕС е арена, на която можем да компенсираме недостатъците на българското политическо пространство

OFFNews 15 май 2019 в 13:21 2497 0

Снимка Движение 21

Европейският съюз е тази арена, на която можем да компенсираме недостатъците на българското политическо пространство,  заяви кандидатът за европейски депутат на „Движение 21“ доц. Пламен Ралчев в предаването „Референдум“. По думите му ЕС трябва да акцентира върху хората и да се превърне в това място, където върховенството на закона и индивидуалните права на всички европейски граждани са гарантирани. Единствено тогава ще се справим с корупцията и в дългосрочен план ще постигнем по-добър социален статус, смята той.

„Най-големият проблем на България е, че вижда ЕС единствено като компенсаторен орган за всички дефицити, които си ги имаме в страната. Ясно е че имаме лошо управление, ясно е че нещата нито се разработват като ясна стратегия и реализация на политики, да не говорим за прозрачност на управлението и отговорност на тези, които вземат решения и осъществяват политиките. ЕС не е панацея за всичко, но трябва да търсим синергия между политиките и средствата, които Съюзът влага в различни програми и реализацията им у нас“, допълни доц. Ралчев.

Той отбеляза, че има огромно разминаване между финансирането и неизпълнението на целите на това финансиране. „В случая с България можем спокойно да кажем, че благодарение на европейските средства у нас се финансират организирани престъпни групи. Къщите за гости и други такива инициативи, финансирани с евросредства в крайна сметка финансират един политико-икономически картел в България, който задълбочава неравенствата и социалните проблеми, отколкото да ги решава“, заяви Пламен Ралчев.

За да постигне страната ни по-добър социален статус за гражданите си, трябва да работи за икономическото си развитие, а не да разчита, че ЕС ще ни предостави средства. Според доц. Ралчев трябва да се въведат принципите на справедливо и равно заплащане за равен труд в мултинационални компании, да се приравняват командировъчните при изпращане на служителите. Но за да се случат тези идеи, те трябва да бъдат устойчиво прилагани и съчетавани с други действия в сферата на икономическото развитие. Миграцията на капитали в ЕС е част от решението за това да се търсят механизми за изравняване на доходите и за стимулиране на икономиката. Важно е обаче да се обърне внимание на регулирането на тази миграция на капитали, защото търсенето на по-изгодни условия в държави с по-ниски ставки за работна заплата и по-нисък корпоративен данък не е изгодно за самите държави. Така че преместването на производства и на инвестиции от една държава-членка в друга трябва да бъде умно управлявано, за да може да се преодолеят различията в икономическото изоставане.

Партията безусловно подкрепя създаването на европейска прокуратура и кандидатурата на Лаура Кьовеши, заяви Ралчев и увери, че има нужда от работеща, наднационална институция, която сериозно да се заеме с разследването на измамите.

На въпрос за имигрантите в Европа, доц. Ралчев заяви, че ЕС изобщо не е бил подготвен за мигрантската вълна, а този процес имал нужда от сериозно управление.

От партията с председател Татяна Дончева искат засилване на външната граница и инвестиции в изнесени пунктове и центрове извън територията на ЕС, където да се генерира повече сигурност и оттам да се управляват миграционните процеси.

„Още от 2014 г. се опитваме да дадем на българските избиратели една алтернатива на статуквото, което ни е наложено до момента. Статукво, в което реално няма алтернатива. Политическият монопол, който големите партии наложиха през последните години е изключително вреден за България и именно малките партии за възможността българските граждани да изберат нещо различно. Те трябва да спрат да се страхуват и да смятат, че резултатите от изборите са предрешени и няма смисъл да се гласува. Истината е че те имат избор“, завърши кандидатът на „Движение 21“, които се явяват с №24 в бюлетината.

ЕВРОПЕЙСКИ ИЗБОРИ 2019

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови