Депутатите принудиха други да се откажат от заплатите си, а си оставиха 'безотчетните пари'

OFFNews 04 май 2020 в 14:21 13944 3

Снимка НС

Депутатите всъщност получават пари въпреки че публично се отказаха от заплатите си. А всички министри, техните заместници, членовете на политическите им кабинети и шефовете на агенции е трябвало да подпишат документ, с който се съгласяват с решението на парламента и се отказват от заплатите си.

Това става ясно от разследване на "Свободна Европа" чрез документи, разкази на потърпевши и разяснения на експерти.

Преди месец народните представители изцяло се отказаха от заплатите си, за да ги дарят за борбата с COVID-19. В действителност обаче те продължават да получават пари. За месец април народните представители са си поделили над 679 000 лева. Предстои същата сума да им бъде раздадена и за месец май.

Народното събрание също реши да остави без заплати членовете на правителството, политическите кабинети на министрите и ръководителите на държавни и изпълнителни агенции. После обаче се е оказало, че това не е законно и депутатите нямат това право. За да бъде избегнат публичен скандал, останалите без заплати висши чиновници се е наложило да попълват декларации, че се съгласяват с решението на Народното събрание.

И управляващи, и опозиция

Оказва се, че в решението, взето в късните часове на 6 април, депутатите не са включили т. нар. „безотчетни пари“, които те получават всеки месец. Въпреки пунктуалното изреждане на членове и алинеи, по които те сами си отнемат възнагражденията, и управляващи, и опозиция, не са включили в тях точка 11 от Финансовите правила към правилника за дейността на парламента. Именно в този законов текст са регламентирани средствата, които всеки народен представител получава допълнително към заплатата си. Разходването им зависи само от вътрешния правилник на парламентарните групи.

Парите са в размер на 2/3 от основното възнаграждение на депутатите. След актуализацията от месец април основната заплата на депутатите стана 4248 лева. 2/3 от нея са 2832 лева. За 240 народни представители това прави малко над 679 000 лева. Средствата би следвало да се ползват за сътрудници, консултации, експертизи, представителни разходи и други. За изразходването на тези пари отделните депутати трябва да дават отчет пред парламентарните си групи на всеки три месеца

От парламентарната група на БСП потвърдиха пред "Свободна Европа", че допълнителните пари за месец април са получени.

И негов колега от ГЕРБ потвърди, че 2/3 над заплатите за месец април са разпределени. „Предстои да се получат и за месец май“, каза парламентарист от ГЕРБ.

С уговорката, че няма да бъде цитиран по име, той обясни, че тези пари нарочно не са включени в решението на парламента.

„И ние, и опозицията знаехме, че като не споменем точка 11 от финансовите правила, ще продължим да получаваме тези средства", добави той.

От парламентарната група на ГЕРБ потвърдиха официално, че допълнителните пари са разпределени. В позицията на партията обаче се казва, че това не са заплати на депутатите, а средства, които те трябва да ползват за експерти и работа в районите си.

Без заплати в МС

Но докато парламентаристите все пак получават някакви доходи месечно, в Министерския съвет се е развила друга ситуация. След като парламентът гласува и правителството, и политическите кабинети да останат без месечни възнаграждения, юристите в правителството са стигнали до извода, че няма на какво основание средствата да бъдат отнети.

Първоначално посъветвахме парламента тихо и кротко да си отмени решението, защото то просто не може да съществува. Няма как с гласуване депутати да отнемат чужда заплата. Ако можеше, то парламентът може да гласува и частният сектор да остане без заплати, казаха неофициално от администрацията на Министерския съвет.

Всички министри, техните заместници, членовете на политическите им кабинети и шефовете на агенции е трябвало да подпишат документ, който гласи: „Декларирам, че съм запознат/а и съм съгласен/на с приетото на 6 април 2020 г. Решение на Народното събрание“.

„Абсурдно е. Няма как в правото да съществува подобно решение на парламента. Но ако не бяхме подписали тия декларации, щяхме да излезем лоши и скъперници. А и ако бяхме повдигнали въпроса, трябваше да обясним, че 240 народни представители са неграмотни“, коментира пред "Свободна Европа" един от членовете на Министерския съвет, който пожела анонимност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18551

3

Нострадамус

04.05 2020 в 18:10

Депутатите от Шайката ГЕРБ, собственост на борисоФ, са взели заплати за април, въпреки заповедта на Вожда да ги даряват...

3810

2

Пенчо бре

04.05 2020 в 15:19

Имаше разказ, май от Карел Чапек, за това как Александър Македонски, в пустинята, получил от верните си войници последната събрана от капките на всички, чаша вода. Той я приел и я излял, като заявил, че щом няма за войската му, няма да има и за него! След това се прибрал в палатката си и се отпуснал в пълната с уханна вода вана!

5355

1

Кики

04.05 2020 в 15:17

И каква държава и народ да сме, след като уж "еманацията" на българското общество е клуб на лицемери!