Депутатите отказаха да развалят концесиите за златодобив у нас

Симона Костадинова Последна промяна на 03 юни 2015 в 11:46 3192 39

Проектът на "Атака" за решение за прекратяване на концесионни договори за добив на злато, ценни и редки метали предизвика напрежение между депутатите по време на днешното пленарно заседание.

След продължилите повече от час дебати народните представители отхвърлиха предложението с 48 гласа "за", 43 "против" и 47 "въздържал се".

Предложението на партията на Сидеров беше първа точка в дневния ред на днешното заседание в Народното събрание - по реда на правилата, които дават възможност във всяка първа сряда на месеца парламентарните групи да предлагат точки в програмата. Подреждането на точките от дневния ред става според числеността на парламентарните групи и трябва да са направени до 18 часа на предишния ден.

Сидеров защити предложението на партията си, като заяви от парламентарната трибуна, че печалбата на "Дънди прешъс" е над 7 милиарда лева. По думите му не е правен одит на мината в "Челопеч", а концесионер там е именно "Дънди прешъс".

Той каза още, че няма друга държава "от втория, третия и десетия свят", която да получава едва 0,7% от печалбата на находището, както е у нас. 

Лидерът на "Атака" дори обяви награда от 10 лева, ако някой депутатите в Народното събрание му посочи друга държава в света, в която концесионната такса е толкова ниска.

Според него концесионерът тайно добивал скъпи химически елементи, които фирмата изнася и преработва в други страни.

Депутатът от ГЕРБ Цветомир Михов взе думата и попита "Атака" защо повдига темата за концесиите едва сега, след като година и половина са били в управлението заедно с БСП и ДПС.

Атакистът Илиян Димитров веднага взе думата, за да защити партията си, като обвини Михов, че лъже "като циганче". По думите на Димитров "Атака" е внесла проекторешението и в миналия парламент. Тогава то било отхвърлено с гласовете на ГЕРБ като опозиция, заедно с тези на БСП и ДПС.

Чавдар Георгиев от левицата пък се съгласи със становището на "Атака" и заяви, че искането им е "абсолютно справедливо". Няма друга държава, която да получава под 15% от добитото, съгласи се Георгиев.

В проекторешението на "Атака" беше предвидено Народното събрание да възложи на правителството да предприеме необходимите мерки за прекратяване на действащите концесии. 

Партията на Волен Сидеров искаше още да задължи кабинетът да състави стратегия за развитието на отрасъла и да предложи нова законова и подзаконова нормативна уредба.

Министерството на енергетиката е представило свое становище по темата, в което подчертава, че ако предложението на "Атака" бъде прието, то 11 сключени концесионни договора за добив на метали и полезни изкопаеми трябва да бъдат прекратени.

Според ведомството последиците от това биха били правни спорове между държавата и концесионерите, които биха завършили със задължаването на България да заплаща обезщетения по вредите на предсрочно прекратените договори.

Комисията по икономическа политика и туризъм към парламента също прие становище, в което предлага на депутатите да не гласуват това предложение в пленарна зала.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.06 2015 в 11:51

48 + 43 + 47 = 138
240 - 138 = 102
102 депутати не са били на работа при това гласуване. Тези хора, за какво получават заплати?

04.06 2015 в 20:26

Отново стана ясно ,че някои депутати са материално заинтересовани да продължава този пладнешки грабеж на националното богатство!Ако не е вярно ,какво им пречи да анулират концесиите и да ги предоговорят , както е редно?

04.06 2015 в 15:41

Абе мушморок, нали ставаше въпрос за концесиите в България?
После мина на военна промишленост, след това на Топлофикация, и накрая разбира се на руснаците.

:)))))))))))))))))))))))))))))


Знам бе, знам, че краставицата съдържа 98% вода...
Аз тия лакърдии съм ги слушал с Мирча Кришан (https://youtu.be/2vWfGtq6f8o), ти още не си бил роден сигурно. руснаците та руснаците. Ама руснаците...
Кажи сега българите колко пъти по-богати са от руснаците? Щото само спомена мимоходом... Развий тая теза да се изпъчим малко и ние на тия руснаци.

04.06 2015 в 15:37

Ех, ако Дънди беше руска фирма, досега да бяха изхвърлени с ритници... Но на евроатлантическите партньори как да откажеш - може да се разсърдят и тогава става страшно. А сега - има конграчулейшъни, нечий джоб се понапълва (не държавния, естествено)! Само "партньорите" да не почнат да искат безплатни концесии (както подобава в една истинска колония), че малко по-трудно ще мине през парламента...

04.06 2015 в 14:59

Кънчо защо любимите ти руснаци са бедни като при тях всичко е държавно?
Единствената държава в ЕО с доходи равни на руските е България. Що така бе? Не знам в Полша да има петрол или злато, но там заплатите са ДВА ПЪТИ по - високи от тези в Русия. Защо е така?
Примера с Арсенал ти го дадох защото е един от най - фрапиращите. Там завода генерира милиони приходи, а се оказва че парите ги няма. Има още много други които доказват, че чиновника е най - лошия вариант. Топлофикация София управлява се от чиновници, затънала е в дългове въпреки че генерира огромни приходи.

04.06 2015 в 13:43

Концесии, природни богатства... и накрая го заби в оръжейната индустрия.

Е последно, ние сме бедни защото концесиите са раздадени на частници, дори и на други ДЪРЖАВНИ (на чужди държави разбира се) предприятия, или сме бедни и затова сме им ги раздали така?
:)))))))))))

каси, каси... абе верно звънни един телефон на каролев. пък ако си по-напред с материали ето ти други канали:

https://twitter.com/KarolevVladimir

https://www.facebook.com/vladimir.karolevСигурен съм, че в теб има самороден "либертарианец"! Трябва малко шлаф само.
И да попиташ бате си Владко какво е характерно за военната промишленост. Да не забравиш, ей.
;)

04.06 2015 в 12:34

Кънчо почти схвана от третия път явно леко си поумнял, но не много.
Обяснявам за по - тъпите няма да стане по - богат ако чиновници откраднат и малкото влизащо в бюджета както става в Русия. Русия може да си позволи да се краде 80% от приходите защото там има много, а при нас не е така.
Един от най - фрапиращите примери за чиновническо безхаберие е Арсенал там завода работи реализира продукция обаче печалбата не стига дори за заплати на работниците камо ли държавата да вземе нещо. Защо? Защото се управлява от чиновници.

04.06 2015 в 11:37


:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))

искаш да кажеш дайте да си оставим ЧАСТНА тази концесия, защото иначе, ако вземе че стане ДЪРЖАВНА току виж сме станали бедни!
Правилно ли съм те разбрал?

каси, колко богат е българинът?

04.06 2015 в 11:14

Кънчо да технологията е подобна само че саваше въпрос за приходите от продажбата на това злато, а не за технологията. Защо населението на един от най - големите производители на полезни изкопаеми живее в мизерия? При това са едва 165 милиона. Това е заради управлението на добива от чиновници които крадат приходите.

04.06 2015 в 10:58
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))


каси, полезните иСкопаеми в Русия, особено златото се добиват по същата процедура и техника както в Австралия. Ще се учудиш когато видиш организацията на работа и екипа, който охранява и ръководи процеса.

виж провери дали "икономиста" каролев не търси сътрудник.

НЯМА ПО$ДОБЪР ОТ ТЕБ за тази дръжност!


:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))За препоръки си мисля, че само от този форум ще събереш 50!


не мога да спра да се смея. значи онова там с негрите и защо и кой ги бие... или отговорорът на арменското радио кои жени са по-красиви, дето след дълго мълчание казало, че за сметка на това правят по-добър коняк...

само малко правописа трябва да барнем. значи и криводжуковата пръмова ше удариш в земята. Гаранция!