Депутатите отказаха да развалят концесиите за златодобив у нас

Симона Костадинова 03 юни 2015 в 11:46 4176 39

Проектът на "Атака" за решение за прекратяване на концесионни договори за добив на злато, ценни и редки метали предизвика напрежение между депутатите по време на днешното пленарно заседание.

След продължилите повече от час дебати народните представители отхвърлиха предложението с 48 гласа "за", 43 "против" и 47 "въздържал се".

Предложението на партията на Сидеров беше първа точка в дневния ред на днешното заседание в Народното събрание - по реда на правилата, които дават възможност във всяка първа сряда на месеца парламентарните групи да предлагат точки в програмата. Подреждането на точките от дневния ред става според числеността на парламентарните групи и трябва да са направени до 18 часа на предишния ден.

Сидеров защити предложението на партията си, като заяви от парламентарната трибуна, че печалбата на "Дънди прешъс" е над 7 милиарда лева. По думите му не е правен одит на мината в "Челопеч", а концесионер там е именно "Дънди прешъс".

Той каза още, че няма друга държава "от втория, третия и десетия свят", която да получава едва 0,7% от печалбата на находището, както е у нас. 

Лидерът на "Атака" дори обяви награда от 10 лева, ако някой депутатите в Народното събрание му посочи друга държава в света, в която концесионната такса е толкова ниска.

Според него концесионерът тайно добивал скъпи химически елементи, които фирмата изнася и преработва в други страни.

Депутатът от ГЕРБ Цветомир Михов взе думата и попита "Атака" защо повдига темата за концесиите едва сега, след като година и половина са били в управлението заедно с БСП и ДПС.

Атакистът Илиян Димитров веднага взе думата, за да защити партията си, като обвини Михов, че лъже "като циганче". По думите на Димитров "Атака" е внесла проекторешението и в миналия парламент. Тогава то било отхвърлено с гласовете на ГЕРБ като опозиция, заедно с тези на БСП и ДПС.

Чавдар Георгиев от левицата пък се съгласи със становището на "Атака" и заяви, че искането им е "абсолютно справедливо". Няма друга държава, която да получава под 15% от добитото, съгласи се Георгиев.

В проекторешението на "Атака" беше предвидено Народното събрание да възложи на правителството да предприеме необходимите мерки за прекратяване на действащите концесии. 

Партията на Волен Сидеров искаше още да задължи кабинетът да състави стратегия за развитието на отрасъла и да предложи нова законова и подзаконова нормативна уредба.

Министерството на енергетиката е представило свое становище по темата, в което подчертава, че ако предложението на "Атака" бъде прието, то 11 сключени концесионни договора за добив на метали и полезни изкопаеми трябва да бъдат прекратени.

Според ведомството последиците от това биха били правни спорове между държавата и концесионерите, които биха завършили със задължаването на България да заплаща обезщетения по вредите на предсрочно прекратените договори.

Комисията по икономическа политика и туризъм към парламента също прие становище, в което предлага на депутатите да не гласуват това предложение в пленарна зала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!