Денков: Още не е решено каква да е ролята ми след ротацията

OFFNews 12 януари 2024 в 11:40 1279 2

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Още не е решено каква да е ролята ми след ротацията през март, заяви премиерът Николай Денков.

"Разговорите по същество ще започнат днес, но те ще започнат с принципите, по които ще бъде осъществена ротацията. Един е подходът, при който някой може да иска да се смени например половината кабинет, съвсем друг е подходът този, който аз смятам за правилен, а той е да се сменя само там, където действително има сериозна необходимост, защото изпълнението на управленската програма изисква човекът да може да стартира от първия ден буквално", категоричен е министър-председателят. 

"Смятам, че най-правилно е да се сменят министри само там, където има по-сериозна необходимост. Заедно с вицепремиера Мария Габриел трябва да постигнем консенсус по въпроса с ротацията и тогава да се предприемат действия", каза Денков. 

От думите на министър-председателя стана ясно, че освен здравния министър Христо Хинков има и други министри, според които работата е "тежка", но нито един от тях не е заявил, че няма да остане на поста след ротацията. "Няма да остана министър след ротацията. Имам усещането, че нямам политическа подкрепа", каза в четвъртък Хинков

"Министър Хинков свърши доста работа, по при някои задачи има доста забавяне. Трябва да се види дали има обективни причини за това", каза премирът. 

Той даде пример с изграждането на детска болница: "Различните участници в процеса имаха различни представи за това как трябва да изглежда тази болница. Затова беше изключително важно да се намери обективна организация, която да може да направи преглед, да състави концепция,а ние да сме сигурни, че тя не е въпрос на някакво лобиране, а е въпрос на достатъчно сериозен анализ от каква нужда има точно тази болница".

Денков подчерта, че всеки от министрите се справя в много трудна среда. "Може да имам забележки, но съм ги казал на министрите, всеки един от тях би могъл да продължи, въпросът е дали можем да имаме кандидат, който да се справи по-бързо и успешно с определени задачи", отговори той на въпрос как ще се реши кой министър да бъде сменен. 

"Следващите дни от мен не очаквайте да чуете имена на министри, които да се сменят. Когато имаме ясното и възможност за подкрепа от политическите сили, тогава ще уточним, защото имаме още два месеца. През тези два месеца държавата трябва да работи, министрите трябва да работят на макс, ние не можем да си позволим два месеца да си говорим за ротация и да работим сериозно по програмата", каза още Денков.

Премиерът потвърди, че ще бъде направен анализ на работата и на зам.-министрите, и на областните управители, като допълни, че смяната им би била много по-лесна.

По думите му все още текат разговори за това кой да поеме Министерството на външните работи, след като Мария Габриел стане министър-председател. 

За поисканата оставка на министъра на отбраната Тодор Тагарев след протоколния гаф на честванията за Богоявление, който завърши с оставката на експерт от МО, Денков коментира, че това е "абсолютно несериозно". 

"Абсолютно несериозно е това, че някой чиновник, който даже си каза, че е сбъркал, да бъде основание за смяна на министър, който изпълнява толкова важни за държавата функции и задачи и безспорно се справя доста добре с тях, така че не може неизпращането на тези покани до няколко човек, какъвто и дискомфорт да създава, да бъдат основание за искане на смяна на министър", смята министър-председателят. 

Той коментира и приемането на България в Шенген по въздух и вода, като отново припомни кои са двата ангажимента, които страната ни е поела - да бъдат подсилени сухопътните ни граници и да отговаряме по-бързо на молбите, отправени от Австрия. "Няма как да има радикална промяна в обстановката", категоричен е Николай Денков.

Премиерът увери, че не е обсъждано никога да се изпращат български военни или кораби в района на Червено море, където САЩ и Великобритания нанесоха въздушни удари срещу цели на бунтовниците хуси в Йемен.

"Двама са българските моряци, капитанът и помощник-капитанът, екипажите бяха изтегнели, там затруднението идва от това, знаете морските правила - капитанът и помощникът са последните, които напускат кораба, ако те решат да го напуснат, вероятно могат да го направят веднага, но това ще бъде против правилата, така че това е въпрос, който се обсъжда, има контакт и с тях периодичен, и с хората, които ги държат, надяваме се това да даде положителен резултат", каза още той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

12.01 2024 в 13:57

Устата на Израждане няма запушване, защото е бездънна.

Браво Денков!

135

1

Far Rider

12.01 2024 в 12:35

Ролята е ясна: главен сапунджия! Вместо да ни убеждава какво ще бъде и как ще бъде с влизането в Шенген да беше извадил документи както правят истинските учени за да запуши устата на късо.пиш.ковците!
 
X

Да помогнем на украинските деца!