Демократична България: Кризата с чумата по свинете е диагноза за цялото управление на ГЕРБ

OFFNews Последна промяна на 30 юли 2019 в 20:02 5302 4

Коалиция Демократична България излезе с позиция, в която се посочва, че "заради неадекватното си поведение" изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев "трябва да понесе персонална отговорност и незабавно да подаде оставка."

Кризата с чумата по свинете е диагноза за цялото управление на ГЕРБ, категорични са от коалицията.

Публукуваме пълния текст на позицията:

"Коалиция Демократична България следи с голяма тревога проблемите в българското животновъдство. Затова преди няколко месеца подкрепихме протеста на животновъдите от всички общини, засегнати от болестта чума по дребните преживни животни.

Днес сме в аналогична ситуация – африканската чума по свинете е една катастрофа, която застрашава да се превърне в пандемия. Тя вече е опасна и за човека, и за околната среда, заради мащабите на проблема и дейстията на институциите.

Свидетели сме на липсата на адекватна превенция от страна на държавата, но и на провала в реакцията при разразилата се криза. Липсата на мобилни или равномерно разположени из страната екарисажи е сериозен проблем, тъй като транспортирането на мъртвите животни на големи разстояния може да доведе до разпространението на заразата. Притеснение буди и фактът, че загробените животни могат да предизвикат сериозни екологични последици за водите и почвата в регионите, с което да предизвикат зарази и при населението. При тази ситуация фалитът за повечето от хората в този бизнес е предизвестен. Налице е и опасност от унищожаване на целия сектор индустриално свиневъдство.

Ситуацията с африканската чума по свинете е пример за това какво може да се случи с много други силно заразни заболявания, за които дори няма разработени програми. Допуска се отглеждането и нелегално загробване на видове, като американската норка, без да е проучено какви болести ги засягат и какво би коствало на държавата евентуална епидемия.

С оглед на настоящата ситуация, от Демократична България настояваме за:

Незабавна оставка на директора на БАБХ и отговорните за тази кризисна ситуация специалисти;

Сериозна проверка на това, за кои видове, отглеждани у нас, БАБХ са направили програми за заразните болести и за кои няма;

Незабавно да се потърси помощ от страните в Европейския съюз, които успешно са се справили в подобни епидемии – (Чехия и Унгария)

Да се въведе извънреден вирусен контрол върху фуражите, особено спрямо произведените в страни с наличие на африканска чума по свинете

Министърът на земеделието спешно да организира информационна кампания за населението в цялата страна, не само в засегнатите райони

Да бъде мобилизирана цялата държавна ‘машина’, местните, регионалните власти и всички институции, имащи отношение към възникналата криза.

МОСВ заедно с Изпълнителната агенция по околна среда да се намеси за вземане на адекватни мерки за справяне екологичния аспект на този проблем.

Категорично заявяваме, че заради неадекватното си поведение в създалата се ситуация изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев трябва да понесе персонална отговорност и незабавно да подаде оставка.

Той не притежава необходимите професионални и етични качества за заеманата позиция и това косвено бе констатирано и от Комисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12860

4

newfoundland

31.07 2019 в 20:45

ДБ използват всяка тема да се изказват и както винаги правят глупави коментари.

12435

3

Jinx

31.07 2019 в 19:10

ДБ забравят с кого подскачаха рамо до рамо в последните протести. Именно Тома Белев и шайката му имат пръст в недомислените мерки за борба с чумата.

4000

2

Ivo Ivanov23

31.07 2019 в 16:31

ОООоох, тоя Христо, пак ли лае бееее. Хваща се за най-злободневната тема и почва да храни. То така и баба знае.