Демократична България и Лозан Панов не искат разпределението на бъдещи постове на Кирил Петков

Георги Ангелов Последна промяна на 05 октомври 2021 в 18:07 4617 2

Снимка Правосъдие за всеки

"Демократична България не участва в никакви предварителни разговори за разпределяне на постове". Това изявление беше публикувано от коалицията в отговор на сутрешното интервю на лидера на „Продължаваме промяната” Кирил Петков в сутрешния блок на Нова телевизия. Петков каза, че би приел да е премиер, но не би "поставял условие към нашите партньори, защото може да има и по-добър кандидат". Петков каза още, че големият капацитет на кандидата за президент Лозан Панов е в прокуратурата и смята, че той трябва да е главен прокурор, а президентът Румен Радев трябва да остане на поста си”. Лозан Панов също отхвърли "офертата" на Петков. 

В позицията на ДБ се казва, че с оглед избягване на спекулации във връзка с изявленията, че в едно бъдещо управление представители на Демократична България биха получили една или друга позиция, биха искали да уточнят:

"От наша гледна точка процесът по формиране на управление следва да стъпи на ясни и цялостни програмни ангажименти и политическо позициониране и може да започне след като има резултат от изборите, определящ мандатоносител. Позициите в изпълнителната власт са поемане на отговорност при ясни гаранции, че могат да бъдат реализирани поетите пред избирателите ангажименти – на база на конкретно коалиционно споразумение. Ето защо, Демократична България не участва в никакви предварителни разговори за формиране на управление, а най-малко в разпределяне на постове.

Както и досега, и в следващия парламент Демократична България ще бъде гарант за прилагане на най-добрите коалиционни практики и ще настоява за ясни мнозинства, основани на конкретно разписани ангажименти и за съгласувано излъчване на фигури, чиито професионални и граждански биографии предполагат наличието на капацитет да се справят с поставените задачи.

Единствено гласът за това Демократична България да получи ролята на мандатоносител в следващото Народно събрание гарантира възстановяване на парламентарната република и пълноценната демокрация в България"

Лозан Панов публикува позицията си във фейсбук профила на Инициатива "Правосъдие за всеки", които създадоха инициативния комитет за издигането на предеседателя на Върховният касационен съд (ВКС). От "Демократична България" обявиха подкрепата си за него. 

Ето и целия пост на Панов: 

Много благодаря на господин Кирил Петков за щедрото назначение, което предлага от свое име и от името на партийните си другари в новосформираната политическа организация - поста на главен прокурор. Той вероятно го прави с убеждението, че това всъщност е най-високият пост в държавата, защото над него е "само Господ" по думите на един бивш главен прокурор, който настоящият облече в истински смисъл. За мен е чест, но трябва да напомня, че смяната на лицето Иван Гешев с лицето Лозан Панов не е решение.

Влизам в президентската надпревара точно, за да извадя България от контекста на този тип политически пазарлъци, които доведоха до
зависимостите не само в съдебната система, но на всички ключови институции, достигнало до пълното им овладяване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

2

Atan

05.10 2021 в 22:42

Жалко, ДБ и Панов изопачават смисъла на коментираното от тях изказване. Това е лош, много лош знак - разбирателство между силите за промяна няма да има. Почват пак с обвинения и претенции, че те и само те могат да оправят държавата. Стилът е същият, който ИТН
използваше. И в лагера на Триото, Мая Дончева, Капон няма единодушие. Не е на добро...