Даниел Александров от ГЕРБ се отказа от депутатския си имунитет

Йорданка Веселинова 19 юли 2023 в 11:13 1226 1

Даниел Александров

Снимка БГНЕС/ЛЮБА ФИЛИПОВА

Даниел Александров, ГЕРБ-СДС

Даниел Александров от ГЕРБ също се отказа от депутатския си имунитет, съобщи председателят на НС Росен Желязков.

Александров е последният народен представител, който се отказа от защитата си след Кирил Петков (ПП-ДБ), Бойко Борисов (ГЕРБ-СДС) и Димитър Аврамов (ДПС).

Заради поисканите им имунитети в НС бе създадена нарочна комисия, която трябваше да разгледа доказателствата по всички производства, въз основа на които да изготви и становище. Комисията обаче остана без председател, което се превърна във формалната причина, поради която тя не провеждаше заседания. Вчера, когато срокът за работа на комисията изтече, стана ясно, че и Александров ще се откаже от имунитета си. Така за месец след създаването си комисията не проведе нито едно заседание, а материалите по "Барселонагейт" и доказателствата за двойното гражданство на Кирил Петков останаха без разглеждане.

В 49-ото НС бяха поискани още имунитетите на Радостин Василев и Веселин Вешев и Ангел Георгиев ("Възраждане"), които също се отказаха от защитата си.

Прокуратурата предложи свалянето на имунитета на Бойко Борисов ден след взимането на втория мандат от Николай Денков. На втори юни, докато ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС представяха състава на ротационното правителство, Гешев поиска свалянето на имунитета на лидера на ГЕРБ. Свалянето на защитата на съпредседателя на ПП Кирил Петков пък бе предложено в деня, в който бе избран кабинетът "Денков-Габриел", като искането на Гешев бе внесено в деловодството на НС вчера. Кирил Петков декларира, че сам ще се откаже от имунитета си, както и че това ще се случи преди комисията да е приключила работата си, както и стана. Борисов и Александров (Даниел Александров от ГЕРБ-СДС, разследван за блудство с дете - б.а.) пък първо заявиха, че няма да се откажат от защитата си, докато не приключат съдебната реформа, но в последствие размислиха. От ГЕРБ-СДС лансираха тезата, че прокуратурата се използва за репресии - твърдение, което не бе отхвърлено от ротационните им партньори от ПП-ДБ, а Борисов дори декларира, че сам плащал цената за съдебната реформа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика