Главният прокурор внесе в парламента искането за сваляне на имунитета на Кирил Петков

OFFNews 12 юни 2023 в 17:57 4375 1

Кирил Петков

Снимка БГНЕС/Марин Каравелов

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков

По предложение на Софийската районна прокуратура (СРП) главният прокурор е внесъл в деловодството на 49-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народния представител с инициали К.П., който е бивш министър-председател и настоящ депутат. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков е единственият депутат, който отговаря на описанието. 

Искането за снемането на имунитета му е свързано с досъдебно производство относно писмена декларация, подадена от Петков на основание чл. 110 от Конституцията на Република България.

Прокуратурата съобщава, че в предложението на наблюдаващия прокурор от СРП се посочва, че К.П. е подал декларацията пред орган на власт – Президента на Република България, като в нея съзнателно е затаил истина – наличие на двойно гражданство, и потвърдил неистина – отговаряне на условията за избиране на народни представители (престъпление по чл. 313 ал. 1 от НК).

Преди дни във Фейсбук Кирил Петков написа, че ще изчака да се състави и заработи комисия в Народното събрание за неговия имунитет, „пред която да бъдат представени всички факти и доказателства, за да могат всички българи да видят ясно и нагледно как българската прокуратура се използва за политически натиск“.

Кирил Петков заяви още, че в деня преди комисията да вземе решението си, той ще се откаже от имунитета си доброволно, защото нямало от какво да се страхува.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика