Прокуратурата иска имунитета на депутата от ГЕРБ-СДС Даниел Александров заради блудство с дете (обновена)

Offnews 07 юни 2023 в 14:31 5971 0

Александров

Снимка БГНЕС

Даниел Александров

Прокуратурата иска свалянето на депутатската защита на Даниел Александров от парламентарната група на ГЕРБ-СДС. 

По-рано Софийската градска прокуратура обяви, че е предложила на ръководителя си Иван Гешев да внесе мотивирано искане до Народното събрание за даване на разрешение за привличане към наказателна отговорност на депутат от 49-ия парламент с инициали Д.А. заради блудство с дете след принуда.

Въпреки че прокуратурата не съобщи цялото име на народния представител от косвено съобщение на ГЕРБ се разбира, че става дума за техния депутат Даниел Александров, който се очаква да даде специална пресконференция.  

Предложението е изготвено от наблюдаващия прокурор в СГП във връзка с образувано на 31.05.2023 г. досъдебно производство и в него се сочи, че събраните доказателства са достатъчни за привличане в качеството на обвиняем на Даниел Александров за престъпление по чл. 150, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Наблюдаващият прокурор е счел, че в хода на разследването са събрани доказателства за това, че на 07.05.2023 г., в с. Бистрица, народният представител е извършил престъплението, за което го обвиняват, "с лице, навършило 14-годишна възраст".

Като член на парламента той се полза със защита. Съобразно чл. 220, ал. 1 от НПК наказателно преследване срещу лице с имунитет може да се проведе едва след отпадане на защитата му. С оглед разпоредбата на чл. 70, ал. 1 от Конституцията на Република България, за привличането му в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление от общ характер, е необходимо разрешение на НС, а когато то не заседава – на председателя на НС, напомнят от прокуратурата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews