Червен депутат: Възродителният процес не е етническо прочистване

OFFNews 07 юни 2014 в 11:09 5151 16

Красимир Янков

"Става въпрос за въвеждане на именна система. Не са били карани хората да променят религиозните си убеждения. Това са наши братя, наши сънародници, които ние така сме ги приели и не сме демонстрирали нищо, което да отрича това, което казвам."

Това заяви в ефира на "Нова телевизия" червеният депутат Красимир Янков. Думите му са коментар по вчерашната критика на лидера на ДПС Лютви Местан, който осъди факта, че в сряда в Комисията за правата на човека депутати на БСП са подкрепили искането на "Атака" за отменяне на декларацията за осъждане на Възродителния процес.

Янков подчерта, че във Възродителния процес не става дума за етническо прочистване, както е разписано в декларацията, приета от миналия парламент. Във връзка с целувката към Местан и извинението, което Станишев направи пред избирателите на ДПС на Орлов мост миналата година, Янков коментира:

"Извинихме се за начина, по който са се случили в голяма степен процесите точно в този период, но все пак става въпрос за смяна на имената. И в момента има голяма част от българските турци, които си сменят имената, тръгвайки за Европа“.

Червеният депутат коментира, че основната критика на колегите му в Комисията по правата на човека е формулировката "форма на етническо прочистване", която, според него, не отговаря на историческата истина.

Разногласията около позицията по Възродителния процес станаха поредното камъче в колата на отношенията между коалиционните партньори. Вчера лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че очаква официална позиция от "Позитано" 20 по въпроса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!