БСП отново опита да вдигне минималната заплата, 'Възраждане' обвини ГЕРБ в 'подлост и измама'

ДБ направи нов опит да забави прекрояването на Изборния кодекс

Йорданка Веселинова 22 декември 2022 в 10:13 2084 0

Архив

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Георги Свиленски

БСП опита отново да вдигне минималната работна заплата през Кодекса на труда. Рано тази сутрин зам.-председателят на парламентарната група на левицата Георги Свиленски предложи в дневния ред за днес да бъде включен законопроектът.

Няколкото предложения на Свиленски за включване на текстовете като първа, втора, трета и четвърта точка бяха отхвърлени с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДБ, БВ и ДПС. Цялата процедура, заедно с изказванията и всички гласувания и прегласувания, отне повече от 40 минути. Междувременно Свиленски се скара на партиите, които на първо четене подкрепиха вдигането на минималната заплата, но не искат да финализират процеса. Той се обърна и към "Български възход" и изрази разочарование, че не са подкрепили текстовете, въпреки че са били "партия, която приема всичко от всички".

Тихомир Георгиев от "Български възход" отговори с обратно предложение и предложи Кодексът на труда да бъде разгледан утре като първа точка. Предложението очаквано не мина, а Свиленски го обвини в лицемерие. По думите му, ако бюджетът мине, а Кодексът на труда - не, то минималната заплата изобщо няма да се вдигне.

Стоян Таслаков от "Възраждане" пък обвини ГЕРБ-СДС в "подлост и измама". По думите му председателката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова вчера е обещала, че кодексът днес ще бъде разгледан.

Божидар Божанов от "Демократична България" в заключение заяви, че програмата е натоварена и направи още по-любопитно предложение - Кодексът на труда да бъде разгледан утре, на мястото на Изборния кодекс. (Очаква се утре депутатите окончателно да преодолеят частичното вето на президента Радев, а новите изборни правила, които практически заличават машинното гласуване, да бъдат окончателно приети - б.а.) 

Предложението му беше отхвърлено с желязното мнозинство на хартиената коалиция, в която е и БСП. Искрен Митев от ПП заяви, че залата и българските граждани се чудят кое е по-важно за БСП - минималната заплата или хартиената бюлетина. Свиленски от трибуната го покани отвън, за да му обясни кое е по-важно за левицата.

850 лева минимална заплата, ама друг път

Вчера депутатите отказаха да разгледат Кодекса на труда на второ четене. Ден по-рано социалната комисия в парламента реши да увеличава не минималната, а брутната минимална заплата, в която влизат и "клас прослужено време", и бонусите за нощен и извънреден труд. По-късно ПП се отказа от подкрепата. Междувременно КНСБ обяви на съвместен брифинг с БСП в парламента, че ще излязат на протест, ако минималната заплата не бъде вдигната, и заплашиха: "Който пипа клас, пада от власт."

Миналата седмица, по време на второто четене на удължителния закон на бюджета, служебният финансов министър Росица Велкова заяви, че в МФ има проект на постановление, според което минималната работна заплата трябва да стане от 710 на 770 лв. Срокът за обществено обсъждане изтича днес, за когато е планирано и заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Все още обаче не е ясно от кога ще се вдигат заплатите - социалното министерство предлага това да се случи от 1 януари, а Министерството на финансите - от 1 юли. Решение се очаква по-късно през деня.

Темата ще остане важна и в пленарната зала. По-късно днес депутатите ще разгледат удължителния закон на миналогодишния бюджет, в който също има предложения за вдигане на минималната заплата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!