Минимална заплата ще стане 850 лева, но незнайно кога. ГЕРБ и ПП премахват ''клас прослужено време''

Йорданка Веселинова 20 декември 2022 в 12:47 6690 1

Архив

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Румен Гечев, Корнелия Нинова, Георги Свиленски

Парламентарната социална комисия подкрепи предложението за увеличение на минималната работна заплата до 50% от средната за страната - или 850 лв. Депутатите обаче не заложиха срок, заради което сумата ще се вдигне, но не се знае кога. Изненадващо "клас" прослужено време за получаващите минимално възнаграждение падна по идея на ПП и ГЕРБ-СДС.

Това се случи, защото не минималната, а "брутната минимална заплата" бе обвързана със средната. В това определение влизат допълнителните възнаграждения с постоянен характер като добавките по "клас прослужено време".

"Ще направим голяма беля. Вместо да изпишем вежди, ще извадим очи", предупреди Корнелия Нинова, БСП.

Председателят на комисията Георги Гьоков, БСП, напомни, че така ще паднат и допълнителните възнаграждения за нощен труд.

Промените станаха факт с приетия на второ четене ЗИД на Кодекса на труда, с който брутната минималната работна заплата следва да е в размер не по-малък от 50% от средната брутна заплата за периода от последните 12 месеца. (Обвързването на минималната със средната заплата е заложено в директива на ЕС. Такива предложения имаха и партиите по време на предизборната кампания - б.а.

"Продължаваме промяната" направи сходно предложение, но групата поиска брутната минималната заплата да е 50% от средната, изчислена на базата на последните шест месеца. Предложението бе отхвърлено.

От ГЕРБ-СДС също имаха сходна идея, но предлагаха "брутната минимална заплата" да се определя до 1 септември на текущата година в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за предходната година. Предложението мина с 11 гласа "за".

Корнелия Нинова заяви, че с това предложение ГЕРБ бетонират минималната работна заплата и тя няма да се вдига през 2023 г. Тя разкритикува и добавянето на "брутна" към предложението. По думите ѝ така в минималната заплата ще влезе и „клас прослужено време“ и заради това някои хора могат да получат и по-ниски заплати след вдигането на минималната заплата. Искрен Арабаджиев (ПП) опонира, че ако не е брутна минимална заплата, то някои хора могат да получават повече от 50% от средната заплата. По думите му и без този клас ничия заплата няма да падне. Нинова не се съгласи и обвини ПП, че искат да премахнат „клас прослужено време“.

"Който пипа клас, пада от власт", закани се Любослав Костов от КНСБ и обеща протести, ако предложението на ПП и ГЕРБ мине.

БСП и "Възраждане" пък предложиха промяна, според която минималната работна заплата не може да е по-ниска от тази за предходната година. С това предложение, макар и обвързана със средната заплата, минималната не може да падне, дори и при спад в средната за страната. Идеите на "Възраждане" и на левицата минаха с 15 и 18 гласа "за".

В момента минималната работна заплата в страната е 710 лева, което означава, че увеличението е с почти 20 процента.

Студен душ: Минималната заплата най-вероятно ще е 770 лв., швейцарското правило се променя

Миналата седмица, по време на второто четене на удължителния закон на бюджета, ресорната комисия не допусна предложенията на ПП и БСП за увеличение на минималната заплата до 850 лв. Служебният финансов министър Росица Велкова заяви, че в МФ има проект на постановление, според което минималната работна заплата трябва да стане от 710 на 770 лв. Увеличението обаче няма да влезе в сила от 1 януари, а от 1 юли догодина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

1

случайно прочетох

20.12 2022 в 13:13

„клас прослужено време“-това е най-голямата тъпотия измислена от калинките от соц-а!
Отдавна трябваше да се премахне!!!