850 лева минимална заплата, ама друг път

Йорданка Веселинова 21 декември 2022 в 13:19 3496 1

Архив

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Депутатите ще могат да се поправят утре, когато ще се гласува удължителния закон на бюджета

Минималната работна заплата ще се вдигне, но с 60 лв., вместо с обещаните от партиите 140 лв. Това е все по-вероятният сценарий, след като днес Народното събрание реши да не удължава работното си време, в края на което, като точка девета, бяха промените в Кодекса на труда, сред които и вдигането на минималната заплата.

В законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса на труда бе заложена идеята за увеличение на минималната работна заплата до 50% от средната - около 850 лв. Това увеличение бе заложено в предизборните обещания на партиите.

Вчера обаче по предложение на ГЕРБ-СДС, подкрепено от ПП и БВ, социалната комисия в парламента реши да увеличава брутната минимална заплата, в която влиза и "клас прослужено време", както и бонусите за нощен и извънреден труд. 

Минимална заплата ще стане 850 лева, но незнайно кога. ГЕРБ и ПП премахват ''клас прослужено време''

Днес се очакваше текстовете да влязат на второ четене в зала. Това обаче не се случи, тъй като гласовете на ПП и БСП не стигнаха, а дали и с колко ще се вдигат заплати ще реши служебният кабинет. 

Междувременно КНСБ обяви на съвместен брифинг с БСП в парламента, че ще излязат на протест, ако минималната заплата не бъде вдигната.

Миналата седмица, по време на второто четене на удължителния закон на бюджета, служебният финансов министър Росица Велкова заяви, че в МФ има проект на постановление, според което минималната работна заплата трябва да стане от 710 на 770 лв. Срокът за обществено обсъждане изтича този четвъртък, за когато е планирано и заседание на Национален съвет за тристранно сътрудничество. Все още обаче не е ясно от кога ще се вдигат заплатите - Социалното министерство предлага това да се случи от 1 януари, а Министерството на финансите - от 1 юли.

Депутатите ще имат шанс да се поправят и да изпълнят предизборните си обещания утре, когато ще се гласува на второ четене законопроекта за удължаване на миналогодишния бюджет. В текстовете има предложения на ПП и БСП за вдигане на минималната работна заплата до 50% от средната. Според източници на OFFNews утре левицата ще предложи включването на Кодекса на труда като извънредна точка в дневния ред. 

Искрен Арабаджиев от "Продължаваме промяната" заяви пред журналисти, че групата му се отказва от идеята за "брутна минимална заплата" и ще подкрепят предложението на БСП, но ще настояват минималната работна заплата да е 50% от средната и да се определя на база  последните шест месеца, а не 12, както предлага левицата. Той добави, че ще опитат да вдигнат минималната заплата през удължителния закон. Арабаджиев не даде категоричен отговор на въпрос на OFFNews дали ще подкрепят евентуалното залагане на срок за вдигане на възнагражденията в преходните и заключителните разпоредби. По думите му дори и да има заложена дата, крайното решение е на МС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков