Борисов се скара на синдикатите и бизнеса, те не му останаха длъжни

Нели Чолашка Последна промяна на 08 юли 2014 в 11:56 4614 23

По покана на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в Народното събрание се явиха днес лидерите на представителните синдикати и работодателски организации, които в неделя излязоха с обща позиция и ултиматум към партиите в парламента.

"Всеки трябва да знае какво му е вината - дали е премиер, дали е партия, дали е опозиция, партията дали е опозиция, дали е управляваща. 

Под думата политиците да работят ни слагате под общ знаменател с тези, които една година, с една тройна коалиция абсолютно неморална, абсолютно безпринципна, без никакво споразумение управляваха.

Когато видяха, че корабът потъва, една от партиите им ("Атака") се изниза от парламента", скара се Борисов на синдикатите и бизнеса. 

Той отново се оплака, че БСП и ДПС не са спазили споразумението, постигнато при президента Росен Плевнелиев на Консултативния съвет по национална сигурност.

"Нито едно от споразуменията там, нито едно от нещата, на които се съгласихме, беше изпълнено в последствие. Нещо повече - започнаха безумни договаряния, започнаха още по-безумни назначения в 12 без 5, а в същото време вие искате ние да носим солидарна отговорност с тези, които го причиняват.

Тъй като четири години с вас сме се уважавали много, няма случай, няма ден, няма час, в който да сте искали срещи и да не сме решавали въпроси. За да останем в нормален диалог, искам да си изясним тези въпроси. Не приемам от синдикат да ми се казва "оня дето ще се върне на бял кон", обърна се гневно Борисов към профсъюзите.

Президентът на "Подкрепа" Константин Тренчев доста смирено обясни, че наистина няма конкретика за виновниците в тяхната декларация. По важни били конкретните искания, като ремонт на бюджета на Здравната каса.

Пламен Димитров, президент на КНСБ, беше доста по-остър: "Не съм тук нито да обяснявам какво съм направил и какво не съм направил, и защо кога и какво не е станало.

Тук съм по определен конкретен повод и смятам, че разговорът трябва да бъде воден в тази посока. Не виждам защо той трябва да започва с някаква форма на обида. В нашата декларация никой не е посочен поименно", призова Димитров.

Това е проблемът, че никой не е посочен поименна, контрира Борисов.

В отговор на това президентът на КНСБ призова лидера на ГЕРБ да си говорят откровено например за Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Той напомни, че финансовият министър на ГЕРБ Симеон Дянков отне 1.4 млрд. лв. резерв на касата, който беше в БНБ.

"Ние тогава протестирахме. Да не забравяме пощите, "Напоителни системи", които сега пак ще протестират", напомни още синдикалистът.

Димитров напомни, че наскоро КНСБ е протестирала и срещу новия Закон за МВР, защото трябва да бъдат съкратени 300 души.

Борисов обеща депутатите му утре да влязат в пленарна зала, ако се върви по писмено предложения от председателя на НС Михаил Миков дневен ред плюс актуализация на бюджета на НЗОК.

Изрази и готовност за бъдещо взаимодействие със синдикалните и работодателските организации.

„Асоциацията на индустриалния капитал не иска да бъде вкарвана в политически разговор. Вие политиците ще си изяснявате кой за какво е виновен“, обяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

Той напомни, че от партиите не се очаква да се харесват или обичат, но се очаква да си говорят.

„Очакваме от вас да работите да не нагнетявате напрежение, защото видяхме какво се случи.
Ние не сме съгласни, че държавата е фалирала или е във фалит, тя няма да фалира, ако не я фалирате вие политиците“, уточни Велев.

Последва интересен диалог между Велев и Борисов:

Б.Б.:„Кой нажежи обстановката, множественото число ме притеснява. Ние не сме нажежили нищо , ние не сме виновни, че сме ги победили категорично. Ние не сме виновни, че те са слаби, какво съм виновен аз“, попита Борисов.
В.В.:„Г-н Борисов, вие сте виновен с това, че казвате, че държавата ще фалира“
Б.Б.:„Ама тя е“
В.В.:„Хората получават едно внушение да се редят на опашки пред банките“
Б.Б. „Г-н Велев, я се дръжте прилично, когато излизаше Станишев и говореше, че ГЕРБ е изял, оглозгал, опоскал, преял държавния резерв, това вярно ли беше.“

Председателят на БСК Божидар Данев призова Борисов към повече спокойствие. Имам чувството, чи вие ни се карате, г-н Борисов, отбеляза той.

Данев предложи на ГЕРБ да прочетат внимателно тяхната декларация и да се види какво може да бъде полезно за всички страни.

„Г-н Борисов къде бяхте вие на 19 юни 2013 г., когато КРИБ поиска оставката на премиера Пламен Орешарски“, попита председателят на КРИБ Огнян Донев.

По думите му неговата организация не е отклонила нито една покана за конструктивен разговор, но всички са им показали, че не са фактор в момента. „Даже станахме нежелани за всякакви форуми и много се радвам на този катарзис от последните седмици“, коментира Донев.

Той предупреди ГЕРБ да не позволят да минат лобистки закони като Закона за защита на конкуренцията, който ще засегне веригите за хранителни стоки (законът беше приет, но президентът наложи вето и сега депутатите трябва да преодолеят ветото, за да влезе в сила този закон). Този закон БСП ще се опита да го прокара и ГЕРБ може да противостои, ако не влезе в зала, за което предупредиха.

„Това е целият проблем, който и вие ни вменихте – влизате в парламента, ставате част от това, не влизате в парламента – ама вие не ходите на работа. Ние сме в цунг-цванг, както се казва в шаха. Всеки ход е грешен (...) Парламентарната демокрация означава първата политическа сила да има председател на Народното събрание. Те я нарушиха, взеха си „Атака“ и ни направиха на луди калинки, както обичат да ни наричат. Съжалявам“, оправда се Бойко.

В края на близо двучасовия разговор той все пак помоли за извинение, ако е бил по-рязък и обеща на бизнеса и синдикатите изцяло да е на тяхно разположение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!