Борисов поиска оставката на Тодор Танев

Александра Маркарян Последна промяна на 28 януари 2016 в 16:07 15912 24

Бойко Борисов

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов поиска оставката на министъра на образованието проф. Тодор Танев.

Това съобщи правителствената пресслужба преди минути.

„Заради системно проявяващите се проблеми в министерството и сектора, смятам, че ресорът трябва да бъде поет от друг. Призовах колегите от Реформаторския блок до края на деня да ми предложат нов екип за министерството, който да продължи реформата. За мен, като министър-председател, е недопустимо да се правят промени в сферата на образованието, които преди това не са подложени на широко обществено обсъждане. Благодаря на професор Танев и неговия екип за свършената до момента работа“, казва премиерът, цитиран от пресслужбата на Министерския съвет.

Кулминацията на „системно проявяващите се проблеми“ в МОН дойде с проектите за нови учебни програми, публикувани от Министерството на сайта му късно вечерта в петък, 22 януари.

Проектът по история за шести клас, който обхваща и периода 1396-1878 г., на практика заличава факта, че България е била под османско владичество. В документа се говори за османска власт, съжителство и взаимни влияния между българи и турци, но не и за османско владичество, робство, иго. В единственото изречение, което загатва за факта, че „съжителството“ между българи и турци по нашите земи не е било доброволно, се говори за "съпротивителните действия на българите срещу османската власт".

Какво пише в програмата по история излезе на бял свят в резултат на въпросите на OFFNews на пресконференция на МОН, дадена на 26 януари, на която не присъства нито министър Танев, нито заместничката му с ресор „Средно образование“ Ваня Кастрева.

На въпроса на репортера ни защо програмата е написана по този начин бе отговорено, че "не е работа на министерството да коментира научната достоверност на дадено събитие". Това дали България е била под робство или владичество било работа единствено на учените. Програмата била нормативен документ, който не въвеждал определения. В нея пишело „съжителство“, защото в периода XV - XVII век българи и турци са живели заедно.

Ден след пресконференцията министър Танев коментира програмата по история за VI клас и от думите му личеше, че е изненадан от съдържанието на проекта. Той бе категоричен, че не е имало съжителство, а робство и че срещу съжителство не се вдигат въстания.

Днес Танев смекчи тона и заяви, че му е било обяснено, че думата „съжителство“ описвала единствено битовите отношения между българите и турците. Все пак пред парламентарните репортери той даде дума, че в понеделник ще има кадрови промени в кабинета му. Началник на кабинета му е Мюйессер Солак.

"Поемам на ръчно управление въпроса с учебниците. Имам един месец, нека тогава съдим дали съм направил добре. Не съм Киряк Стефчов. Имам род - 6 поколения в един и същи гроб и всичките патриоти. Това са ми първите 7 години. Въпросът е, че трябва да го направим по европейски", каза Тодор Танев днес в НС. Премиерът Борисов обаче реши да не дава месец на министъра и друг да поеме както въпроса с учебните програми, така и с управлението на цялото образование.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.01 2016 в 21:39

Че, този е малоумен идиот, го знаят и малките деца, които все пак имат повече акъл от мнозинството населяващо пределите на БГ! Но, много ми харесва тази снимка, като че ли току що е направил нещо много важно и значимо в тоалетната! Като, че ли е решил квадратно уравнение с 2 неизвестни! Я, погледнете по-добре този и мутрата на Саксофонски, им ли нещо общо?!! И на двамата погледа е, като на продадени кози, не знаят накъде да хванат!!! И този пълен идиот са избрали "населението" за премиер, който да те представлява пред света!!!!! Ега ти, и "обществото и населението..... и раята"!!!

28.01 2016 в 21:35

Фъсссссс, бушона гръмна, лампите угаснаха и настана безпросветна тъмнина :-)

28.01 2016 в 20:57

Баце панически се мъчи отново да се превърне в положителен герой с евтини трикове. Тц, не се получава.

28.01 2016 в 18:21

По-важният въпрос е: А на Борисов КОГА ще му искаме оставката?

28.01 2016 в 18:08

Танев, да си беше подал оставката заедно с Христо Иванов щеше да останеш с име на почтен човек. Ама ти заедно с Куневица и Пепи Ваксината останахте и сега стана за резил, изритан като куче.

Не разбрахте ли, че за Баце сте само бушони?

28.01 2016 в 17:22

Съгласен съм с теб обективен ! Излезе доклада ,а и с него поредното доказателство, че положението е не просто зле ами абсурдно и хайде да мажем очите на масите! Боко мълчи като пукъл от миналата седмица ,обаче сега пак тропа по масата да ни покаже колко е "велик"! Жалка работа!

28.01 2016 в 17:14

Мисля, че медиите преекспонираха темата, като вместо да акцентират на "съвместното съжителство" с мафията, предпочетоха да ни занимават с неговата "османска" редакция. Така че министърът на образованието, не че е безпогрешен , ала просто бе употребен като бушон !

28.01 2016 в 17:12

Много се забави Бойко! Ако и сега се беше снишил като за чуждите имами в джамиите и да допусне това прокарване на неосманистката политика и идеология в българското образование, която се стреми да подкопае националната идентичност и се отказва от държавна политика в областта на образованието, това вече щеше да бъде национално предателство! Много добре се знае, че това министерство е предадено като виалет или вакъв на чужди сили, с което се подчинява българското образование и бъдещето на българските поколения на чужда враждебна идеология, която иска да изтрие паметта и да погуби националната идентичност на българите. Не е никак случайно, че се посяга винаги на Паисий Хилендарски и на Васил Левски - единият задава контурите на националната кауза за освобождение на България, а другият привежда в изпълнение тазци национална кауза! Затова я има и България. Като се премахнат двамата духовни колоса на българския национален дух и нацията изчезва, а населението се превръща в рум-миллиет, както искат неоосманистите и неофанариотите от Истанбул!

28.01 2016 в 17:12

Мисля, че медиите преекспонираха темата, като вместо да акцентират на "съвместното съжителство" с мафията, предпочетоха да ни занимават с неговата "османска" редакция. Така че министърът на образованието, не че е безпогрешен , ала просто бе употребен като бушон !

28.01 2016 в 17:11

Мисля, че медиите преекспонираха темата, като вместо да акцентират на "съвместното съжителство" с мафията, предпочетоха да ни занимават с неговата "османска" редакция. Така че министърът на образованието, не че е безпогрешен , ала просто бе употребен като бушон !
 
X