Quantcast

Божидар Димитров: За пари някой в МОН иска да изтрие паметта на българина

OFFNews Последна промяна на 28 януари 2016 в 09:50 8818 13

Божидар Димитров

Снимка БГНЕС, архив

Божидар Димитров

Смяната на терминологията, описваща периода 1396-1878 година, чрез проекта на нова програма по история за VI клас на Министерството на образованието беше определена като "изтриване на паметта" от историка Божидар Димитров.

Той беше категоричен, че Османското владичество както не може да бъде наречено "робство", така не може да бъде наречено и "съжителство", както пише в проекта. "Съжителстват Батак и околните две мюсюлмански села и в един момент грабват брадвите и изколват хиляди в Батак. Това съжителство ли е?"

"Иван Вазов го е усетил най-добре и е написал "игото". Иго идва от гръцки и означава владичество. Това е може би най-точният термин и ще бъде най-разбираем. Най-добре би било с българската дума владичество да означаваме този период и да обясняваме, че българите не са имали права - държавни права и права, които засягат бизнеса им", обясни историкът пред Нова тв.

"Още в римската епоха съществува такава практика, нарича се изтриване на паметта. Изтриваме от паметта управлението на някой император, събарят му статуите, изтриват надписите. Искат да изтрият паметта на българина", каза Димитров.

Той бе категоричен, че зад тези действия "абсолютно виждам умисъл". "Когато стават такива истории, включително и днешните манифестации, става дума за пари. Подплатено е финансово с цел изтриване на паметта", продължи Димитров и уточни, че това не е политиката на цялото министерство, а се прави от отделни хора в него.

"Не подозира министър Танев, гледам го, горкият, как се гърчи, за да оправдае действията на подчинените си. И той не ги оправдава. Казва: "Пишете робство... Срещу съжителството никой не е вдигал въстание...".

Димитров не посочи кой и на кого е платил за въпросното "изтриване на паметта", но предположи, че можело да идват от Турция или от Америка и напомни за скорошна командировка на заместник-министъра на образованието Ваня Кастрева, която не е била платена от МОН.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.01 2016 в 13:42Е, дано да не гледаш, Василе,
за какво си се борил до кръв,
че останал би сляп и безсилен,
че наметнал би сам смъртна връв.


Автор: Николина Милева

28.01 2016 в 12:27

Много хубаво че осъзнаваш това, защо обаче не осъзнаваш че бутафорията ти изтрива цялата българска история. И за какво я правиш - за пари. не наядохте се бе шопари алчни.

28.01 2016 в 12:15

Даже не е Пари, а да е некъв Министър - за Службичка

28.01 2016 в 11:34

ДС професорчетата се хванаха за гушата, ревност ги тресе, не могат да поделят любовта си към тиквоций велики - простака на републиката и най-вече към паричките, ако темата не е толкова болезнена би било забавно и смешно професорчетата да се заливат с лайняна вода, но тук иде реч за българщината, а не за скодоумието и продажността на "елита".

28.01 2016 в 10:55

Възродителен процес бейби Доган ни показва как се прави. Не ударно и силово като нас за да дразним голяма Турция, а плавно и доброволно, медии, образование, лайфстайл, институции, чалга ритми, порции

28.01 2016 в 10:47

Спи, Дяконе! Не се събуждай!
Остани в незнайния си гроб!
Добре си ти... От там не виждаш
съдбата на достойния ни род.
Не виждаш майките,които днес не раждат.

Стариците край кофите за смет.
Бащите със джобове празни,
в ръцете с куфари и здравец за късмет.

Децата ни са вече на изчезване.
Селата мъртви. Пусти градове.
Строим хотели, паркинги, гаражи...
Край просяка минава БееМВе.

На "пътя към Европа" се продават
в ръцете с кукли малките моми.
Те детството си в сънища сънуват.
Стаена скръб в очите им гори.

Спи, Дяконе! Не се събуждай!
Добре си там под тази черна пръст.
Завиждам ти за туй, че не дочака
мечтите си, разпънати на кръст.

28.01 2016 в 10:46

Божо може да е всякакъв, но е за предпочитане пред тези боклуци и отрепки:
http://bultimes.com/hroniki-na-edno-sazhitelstvo-predizvikvam-vi-da-go-prochetete-do-kraj-za-spodelyane/

28.01 2016 в 10:44

Толкова ли няма други историци с мнение в България, та непрекъснато трябва да каните този пропаднал агент навсякъде ? Питайте го дали в учебниците трябва да влезе вампира от Созопол, пръста на св. Йоан или светената вода в Плиска....

28.01 2016 в 10:34

Пет дни в Лондон на обучение или по скоро на инструктаж. И всичко това платено от Америка за България.Май е крайно време тези фондации да бъдат обложени с данък (40% или повече) и да се канализира безценната им помощ и влияние.

28.01 2016 в 10:33

Едим умерен продажник, ако сте гледали негово предаване щяхте да видите как се гърчи, за да не загуби българите като аудитория е принуден да каже някоя истина за турците, след това половин чс говори колко добри хора са турците, ама такива били времената. Няма как който веднъж си е продал душата на ДС няма как да е достоен човек, още повече когато менторите са му от догановите обръчи.