Божидар Димитров: За пари някой в МОН иска да изтрие паметта на българина

OFFNews 28 януари 2016 в 09:50 9956 11

Божидар Димитров

Снимка БГНЕС, архив

Божидар Димитров

Смяната на терминологията, описваща периода 1396-1878 година, чрез проекта на нова програма по история за VI клас на Министерството на образованието беше определена като "изтриване на паметта" от историка Божидар Димитров.

Той беше категоричен, че Османското владичество както не може да бъде наречено "робство", така не може да бъде наречено и "съжителство", както пише в проекта. "Съжителстват Батак и околните две мюсюлмански села и в един момент грабват брадвите и изколват хиляди в Батак. Това съжителство ли е?"

"Иван Вазов го е усетил най-добре и е написал "игото". Иго идва от гръцки и означава владичество. Това е може би най-точният термин и ще бъде най-разбираем. Най-добре би било с българската дума владичество да означаваме този период и да обясняваме, че българите не са имали права - държавни права и права, които засягат бизнеса им", обясни историкът пред Нова тв.

"Още в римската епоха съществува такава практика, нарича се изтриване на паметта. Изтриваме от паметта управлението на някой император, събарят му статуите, изтриват надписите. Искат да изтрият паметта на българина", каза Димитров.

Той бе категоричен, че зад тези действия "абсолютно виждам умисъл". "Когато стават такива истории, включително и днешните манифестации, става дума за пари. Подплатено е финансово с цел изтриване на паметта", продължи Димитров и уточни, че това не е политиката на цялото министерство, а се прави от отделни хора в него.

"Не подозира министър Танев, гледам го, горкият, как се гърчи, за да оправдае действията на подчинените си. И той не ги оправдава. Казва: "Пишете робство... Срещу съжителството никой не е вдигал въстание...".

Димитров не посочи кой и на кого е платил за въпросното "изтриване на паметта", но предположи, че можело да идват от Турция или от Америка и напомни за скорошна командировка на заместник-министъра на образованието Ваня Кастрева, която не е била платена от МОН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!