Калофер, Карлово и Сопот канят на "съжителство" експертите на МОН

OFFNews Последна промяна на 28 януари 2016 в 08:18 6881 17

Ако не е имало робство, щеше ли да има въстание? Как ще възпитаваме децата си от тук нататък?

Това попита кметът на Калофер Румен Стоянов по Нова тв. „Подкрепям да има и робство, и съжителство. Ако не е имало съжителство, нямаше да има потомци на ислямизираната част от населението тук”, заяви местна учителка.

Гражданите на Сопот, Карлово и Калофер се вдигат на протест срещу промените, залегнали в новите учебни планове. Наследници на възрожденски фамилии събират подписка, адресирана до министерството на образованието, и канят историците да им отидат на гости, за да им разкажат робство или съжителство е имало пет века по тези земи. 

"Приемайки термина "съжителство", ние зачеркваме голяма част от историята си и делото на Ботев", заяви Светла Йолова от местното читалище в Калофер.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.01 2016 в 11:16

Защо трябва да се срамувам, че прадедите ми са били роби или "роби"?! Кое му е срамното?!Били са надвити, били са поробени. В една покорена, поробена през 14 век страна хората са роби. Фактически, юридически или по какъвто и да е начин. Че кой ли е съчинил песните за три синджира роби. Имали били земя...ха-ха-ха. Ми да, защото султаните са разчитали на данъци от тази земя. Да не говорим за позорният данък джизие,да не говорим за кръвният данък...

29.01 2016 в 07:42

Имало било съжителство и сега! Та някой да ги беше канил да идват да си съжителстваме? Дошли с ни "на гости" с масова сеч.Най-ретроградната пасмина с животински табиети. Досещате ли се защо нашенските турци се различават много от тамошните? Щото за толкова векове са попили стремежа на българите към образование. Нашите изселници с единия си руски, учен в училище, набързо завършиха туристически колежи там и заработиха за западни фирми,а лекари и инженери просперираха.

28.01 2016 в 13:54

Някой може ли да ми даде списък на НПО-та в България, които не са финансирани от чужбина? Тези, за които се сещам се броят на едната ми ръка...

28.01 2016 в 12:52

Колкото и да си чешем пръстите и клавиатурите, положението е такова: виж анкетата!

Само 80 либерални НПО надупеняка от 13 000 гласували.
Та както Ви казах в друг коментар, след още 20-тина години ако все още има България ще бъдете линчувани публично само за споменаване на думи като "присъствие" и "съжителство". Ай, честито, глупаци!

28.01 2016 в 11:39

Ех, че е модерно да си отричаш историята, националната принадлежност и прочее...
Едва надига глава българинът, обединен от скандала с учебниците, едва отваря уста, гласът му прегракнал,наново се учи да говори... И се разцъркват разни ми ти хай-класс толерантни "българанчета".
О, неразумни юроде! Роби сме били, роби сме и сега и ще си останем ако мълчим заради насадения комплекс на нацията! Абе, аланкоолу (умишлено използвам тази дума), никой не те кара да тичаш с вилата срещу съседа на дедо ти - Ибрям! Имай смелостта и доблестта да отстояваш себе си веднъж в живота, веднъж по важна тема, а не само когато те бутнал някой и си си разлял фалшивото уиски предния петък!

28.01 2016 в 11:23

"И българите са били свободни, макар и облагани с много повече данъци от другите поданици заради религията си, от която не са се отказали. Имали са религиозни и икономически права."

Хора, опомнете се! Какви свободни хора в Османската империя?!? В нея всички, повтарям всички, са роби на султана - в буквалния смисъл на думата, фактически и юридически. И това се знае, не е нужно да се открива топлата вода!! Във всяка книга го пише. Ето ви цитат от първото попаднало ми място:

"Особено място в османския управленски модел заема т.нар. система „кул" - роб. Теоретично всички поданици се смятат за „роби" на султана."

Осъзнайте се хора, спрете да пишете глупости! Всеки момент очаквам да прочета, че Мехмед Втори е подписал Магна Харта и Бил на правата... Спомнете си, че първите документи, с които султана дава някакви "права", са от 19-ти век. Онези, за които кандидат-студентите пишат "Хатихюмаюн, известен като Хатишериф".

28.01 2016 в 11:00

Другаре тъпаци, и робство е имало (което не се отрича, а се правят внушения за това), и всички събития относно потурчване, кръвен данък,(между другото-премахнат преди около 100 години преди освобождението), са се случвали. Това няма как да промени съвместния живот на двете общности, защото така или иначе съществуват. Има много примери за съжителство, което е факт, и аз нямам намерение да коля комшията защото е турчин ! Другото е спекулация, за да се насажда така необходимата за големите играчи омраза !

28.01 2016 в 10:54

Кире, ако отвлека жена ти, вкарам я в харема си, с още 3-4 отвлечени и разполагам с живота и телата им, как ще го маркираш това, целунато от глупостта кретенче?

Повтарям, в османската империя е имало робски тържища! Там са се продавали отвлечени от набези хора... без значение дали са отвлечени от крайбрежието на Крим, по селищата на река Дунав или нейде от родопските села...

28.01 2016 в 10:52

Кирчо, ти си се наричай, както желаеш и не давай определения на другите, ако искам ще се наричам и БОГ, много добре знам колко е достоверен филма, това не означава че това не се случвало, и тъй като по майчина линия съм потомък точно на род, който е усетил отношението на османците(наследниците им, сегашните турци) към българите(прабългари, славяни, хуни, татари, гърци) мога да ти кажа, да си навреш великите изказвания за геополитиката при мишока Зорко и да си църкате заедно. А на Иванчо ще му препоръчвам, да прочете историята, защото явно не я е чел, и че между роби(изключвам САЩ) и крепостни селяни има една цяла ЕРА и кусур.

28.01 2016 в 10:48

Съжителството си е съжителство, робството-робство, кланетата-кланета. Едното не отрича другото. Нима няма съжителство и сега, с хората от турски, или какъвто и да е произход, и нима не е имали и тогава. Нима много от обичаите и произхода на думите в разговорната реч не са поради това съжителство? Който е гледал сериала ,, Капитан Петко войвода'', би си спомнил, че един турчин се грижи за него, и собственика на кафенето, който му помагаше, и той на него, когато е бил във възможност също е турчин. Аспектът на терминологията е с битов характер, но прост човек няма как да го разбере, простите са нужни, за да могат да бъдат експлоатирани от тарикатите. Да живей Слави Трифонов, ур-а-а-а-а !