Quantcast

И Вълчев се включи в дебата за "съжителството": Трябва да е иго

ОFFNews Последна промяна на 27 януари 2016 в 17:10 6120 5

Бившият просветен министър Даниел Вълчев се включи в дебата кой точно термин трябва да се използва за периода 1396 -1878 година в българската история. Според него най-правилният термин е "иго".

Темата бе повдигната след като вчера стана ясно, че в проекта за нова програма по история за VI клас се говори за "съжителство" между българи и турци в периода XV - XVII век.

„След като Иван Вазов, който е живял по времето на това турското, както и да го наричаме, е нарекъл романа си „Под игото”, значи това е иго, след като в Кодекса на труда в чл. 154, който изброява българските национални празници, казва „3 март денят на освобождението от османско иго”, аз смятам, че няма какво толкова да се чудим по този въпрос", каза Вълчев пред журналисти в Народното събрание.

Той обясни, че по логиката, по която ще се въведе термина "съжителство" може да се казва, че през 681 година не е основна България, а е имало „преминаване на Дунава с цел грабеж”, а това му изглежда абсурдно. 

Вълчев обясни, че не знае дали има значение дали този период робство или иго, но със сигурност не е било съжителство. 

"Всички съжителстват, въпросът е в какво положение е бил единият спрямо другия. След като нито един от двамата не е умрял, съжителство е налице. В някакъв смисъл и в рамките на един боксов мач има съжителство. Има съжителство и в рамките на едно престъпление - един терорист ако вземе 20 заложника, той също съжителства с тях", обясни Вълчев.

По думите му самият спор дали е имало робство е абсурден като дебата дали е имало арменски геноцид. "Холокост на иврит, означава всеизгаряне. Никой не оспорва думата холокост. В историята освен факти има и символика, нека сме верни на българската национална интелигенция. Това е символиката и ние тази символика трябва да си я предадем на нашите деца", каза още бившият министър.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.01 2016 в 21:46

Къде е българската интелигенция да спре този срам?
"Съжителство"... Я по-добре "конкубинат"...

27.01 2016 в 19:57

Да и в същото време се случва абсолютно същото с кюрдите.

27.01 2016 в 19:15

"Под игото" звучи брутално.
По-добре ще е "Под наем". Турците са завладели българските територии, но
са оставили местното население да живее там. Нещо подобно на под наем, даже десятъкът спокойно може да се определи като цена на наема.

27.01 2016 в 18:19

theoldman
В такъв случай (след като това е определението за Иго) думата е прекалено слаба. Българите са претърпели доста по лоши неща по онова време.

27.01 2016 в 17:36

Иго: Положение на чуждо държавно управление, при което дадено население е обезправено и лишено от възможността за самостоятелна политическа, икономическа и културна изява