И Вълчев се включи в дебата за "съжителството": Трябва да е иго

ОFFNews 27 януари 2016 в 17:10 6969 5

Бившият просветен министър Даниел Вълчев се включи в дебата кой точно термин трябва да се използва за периода 1396 -1878 година в българската история. Според него най-правилният термин е "иго".

Темата бе повдигната след като вчера стана ясно, че в проекта за нова програма по история за VI клас се говори за "съжителство" между българи и турци в периода XV - XVII век.

„След като Иван Вазов, който е живял по времето на това турското, както и да го наричаме, е нарекъл романа си „Под игото”, значи това е иго, след като в Кодекса на труда в чл. 154, който изброява българските национални празници, казва „3 март денят на освобождението от османско иго”, аз смятам, че няма какво толкова да се чудим по този въпрос", каза Вълчев пред журналисти в Народното събрание.

Той обясни, че по логиката, по която ще се въведе термина "съжителство" може да се казва, че през 681 година не е основна България, а е имало „преминаване на Дунава с цел грабеж”, а това му изглежда абсурдно. 

Вълчев обясни, че не знае дали има значение дали този период робство или иго, но със сигурност не е било съжителство. 

"Всички съжителстват, въпросът е в какво положение е бил единият спрямо другия. След като нито един от двамата не е умрял, съжителство е налице. В някакъв смисъл и в рамките на един боксов мач има съжителство. Има съжителство и в рамките на едно престъпление - един терорист ако вземе 20 заложника, той също съжителства с тях", обясни Вълчев.

По думите му самият спор дали е имало робство е абсурден като дебата дали е имало арменски геноцид. "Холокост на иврит, означава всеизгаряне. Никой не оспорва думата холокост. В историята освен факти има и символика, нека сме верни на българската национална интелигенция. Това е символиката и ние тази символика трябва да си я предадем на нашите деца", каза още бившият министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови