Танев обеща смени в МОН заради учебните програми

Симона Костадинова 28 януари 2016 в 13:45 6264 5

Тодор Танев на пресконференция в МОН за новите учебни програми по литература

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Министърът на образованието проф. Тодор Танев на пресконференция в МОН за новите учебни програми

Министърът на образованието проф. Тодор Танев обяви, че предстоят смени в кабинета му заради проблемите с проектите за учебни програми.

В понеделник той ще събере политическия си кабинет и ще бъде решено кой и за какво точно ще поеме отговорност. 

Напрежението възникна, след като миналия петък вечерта МОН публикува проектите за нови учебни програми за II, VI и VIII клас. От програмата по литература за шести клас отпадат "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски и редица други произведения. В програмата по история за същия клас периодът 1396-1878 е представен по начин, от който е почти невъзможно да се разбере, че е имало османско владичество. Вместо "владичество", "робство", "иго" са използвани думи като "власт" и "съжителство", както и "взаимни влияния" между християни и мюсюлмани.

От думите на министъра не стана категорично ясно дали ще си отиде началникът на политическия му кабинет Мюйессер Солак. Танев не каза и дали става дума за Евгения Костадинова, която е директор на дирекция "Образователни програми" в МОН. На въпрос дали ще има кадрови промени в министерството след скандалите с новите учебни програми, Танев отговори: "Много малки на този етап. Те са главно в най-близкото ми обкръжение", след което уточни, че не става дума за заместничката му Ваня Кастрева. "Зам.-министрите се назначават и освобождават от премиера, а не от министъра", каза Тодор Танев.

Той обясни, че все още не се е стигнало до този етап, в който да се говори за оставки на зам.-министри. Въпросът за оставката на негови заместници можел да се постави ако окончателният вариант на промените в програмите не получи обществена подкрепа. "Едва тогава може да се говори за мои писма до премиера по отношение на моята колежка", каза Танев.

"Поемам на ръчно управление въпроса с учебниците. Имам един месец, нека тогава съдим дали съм направил добре. Не съм Киряк Стефчов. Имам род - 6 поколения в един и същи гроб и всичките патриоти. Това са ми първите 7 години. Въпросът е, че трябва да го направим по европейски", обясни министърът.

Министърът подчерта, че е готов да удължи срока за общественото обсъждане на проектите на програмите със седмица или две, но само ако се наложи. По думите му това няма да затрудни изготвянето на учебниците и те ще са готови в срок.

Танев каза още, че в програмата по история за шести клас думата "съжителство" се среща само на едно място и става дума за битови отношения на българите и турците. "Ако мислите, че това ще промени историята - грешите", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!