Борисов: Пеевски си отиде, напуска страната, няма да е удобна дъвка за всеки

OFFNews 18 април 2016 в 18:55 12472 28

Делян Пеевски си отиде, напуска страната и скоро няма да е дъвка. Той е най-удобната дъвка за всеки, какво ще говорят после не знам. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред bTV. 

Борисов каза това след въпроса дали репликата "Започнахте ли да виждате в огледалото образа на Пеевски?" по време на дискусия с българи в Лондон го е накарала да спре обществените поръчки. 

Премиерът обяви, че решението да спре поръчките го е взел преди това, но въпросът дали не вижда Пеевски в огледалото го е жегнал.

На въпроса на кого е дал "Булгартабак" Борисов отговори: "За "Булгартабак" се обърнете към "Ситибанк", тя консултира Агенцията за приватизация за сделката. Единственото ми условие беше сделката да е за над 200 млн. за двете фабрики. С над 200 млн. лв. ще направим три фабрики, ако искаме".

Оценка на кабинета

Борисов постави оценка 4.50 на работата на правителството си, като подчерта, че то набира скорост. 

Изявлението на Борисов дойде по повод поставената на кабинета оценка между 3 и 4 от страна на бившия финансов министър от първото правителство на Борисов Симеон Дянков. 

Премиерът подчерта, че не смята да уволнява министри. 

По думите на Борисов Московски няма да бъде уволнен, защото е съдействал за разкриването на корупцията в ДАИ. Той посочи, че е по-добре министрите да имат интерес да бъдат хващани корумпираните, а не да се опитват да ги прикриват. 

Относно критиките към Петър Москов пък Борисов обяви, че по-кадърен здравен министър страната не е имала. 

Опитва да прави смела реформа. Четири министри смених, не се справиха с реформата, затова сега сме зад него. Поевтиняха лекарствата, направи така, че фармацевтичните компании да връщат пари. Неговите хора го предадоха, уплашиха се и го оставиха самичък. Ние като партия заставаме зад неговата реформа, допълни премиерът.

За вътрешния министър Румяна Бъчварова пък Бойко Борисов заяви, че тя е "светла жена" и "добро попадение". 

Борисов отрече да привиква главния министър Сотир Цацаров на отчет всяка сряда и посочи, че на срещите им присъстват редица министри – на вътрешните работи, на правосъдието, на финансите, шефовете на ДАНС, митниците, данъчни и др. Не виждам нищо лошо да се срещаме 20 души на заседание, коментира премиерът. 

Когато има повдигнати обвинения и започнат проверки, сезирани от други органи, те си работят независимо. Получавам данни за работата срещу корупцията само от ДАНС, които са ми подчинени, и от данъчните. Не се интересувам от детайли по разработките, а дали има битка с корупцията.

По думите му проверката в Държавен фонд „Земеделие“ се прави сериозно и вече има показания и от защитени свидетели от службата. Директорът на ДФЗ Румен Порожанов пък оставал на поста, докато приключи работата на специализираните институции.

Ако Порожанов е виновен, веднага ще си понесе последствията, категоричен е той.

Трябва да се знае, че всеки който пипа ще бъде наказан. Това, което ставаше последните 20 години повече не може да продължава, бях длъжен да предупредя първо партията. Да дадем личен пример, каза Борисов по повод думите му пред членовете на ГЕРБ, че "ако докопа някого, пощада няма да има". 

Хайките за бежанци

Армията и полицията полагат огромни усилия за справяне със ситуацията. Не са ни нужни такива отряди, имаме нужда от сигналите им, коментира Борисов.

Всеки ден се задържат 50-60 мигранти, които се вкарват в бежански центрове или се връщат обратно. Дори и нелегалните мигранти някъде да проникнат, след това са задържани във вътрешността на страната. ДАНС прави операции и задържа по 50, по 100 души в София и големите градове, каза Борисов. 

Той посочи, че е имало няколко случая на граждански арести на бежанци и той е похвалил тези случаи, в които е подаден сигнал и е изчакано пристигането на органите на реда, а не връзването на мигранти. 

Кандидат за президент от ГЕРБ

ГЕРБ ще има своя кандидат-президентска двойка, която ще бъде обявена през юни или юли. 

Не съм давал жълт картон на Росен Плевнелиев, подчерта Борисов в коментар на вчерашното му изказване, според което партията е в дилема как да постъпи за предстоящите избори, защото по думите му най-голямо достойнство на държавния глава се приема, ако в деня след като бъде избран се разграничи от партията която го е издигнала за президент и е провела кампанията му.

С Росен Плевнелиев работех прекрасно като министър, фантастично като президент, имаме да свършим още. Неслучайно казах нека да мине юни-юли, тогава ще говорим за нашата президентска двойка, защото искам той да си изкарва мандата в комфорт и спокойствие, а не като дойде примерно полския президент тука, журналистите да ни питат само кой ще е следващият президент, каза Борисов. 

Той свърши много работа. Аз съм изключително признателен и смятам, че той беше добър президент, много добър президент и продължавам да го има за най-голям приятел и очаквам в зависимост от решенията, които ще вземем, той и занапред да остане много близък, допълни премиерът. 

Карикатурите

Пуснал съм си сега една карикатура. Аз ги пускам, те ги свалят, каза Борисов по повод скандала със свалената от Нова телевизия карикатура на премиера. 

Ако е вярно, както прочетох, че Чавдар Николов има нов договор за 4700 лева, той взема повече от премиера. Излиза, че съм му направил огромна услуга на този човек. Може да започне и с коса да ме рисува, посочи Борисов.

На коментара на водещата, че може и по-слаб да започне да го рисува, Борисов заяви: "Аз съм си слаб, добре съм си, те си мислят, че имам комплекс". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!