Борисов обясни за карикатурите: Искат да ни разклатят заради бежанците

Юлиан Христов 14 април 2016 в 12:53 15349 31

Борисов обясни за карикатурите: Искат да ни разклатят заради бежанците

Скандалът със свалените карикатури на Чавдар Николов е част от поредица дейности срещу правителството като т.нар. "граждански арести" и твърденията за това, че България не се отнася добре с бежанците. Атаката е заради това, че правителството си върши добре работата, за да не допусне бежанска вълна. 

Това е обяснението на премиера Бойко Борисов, който след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента разви сложна схема за дискредитиране на правителството. 

"При тази организация на правителството, ние няма да допуснем бежанска вълна и това явно е проблем и търсят по най-ефективния начин да ни разклатят, като кажат: "Има виновник", обясни пред журналисти Борисов.

От изказването му стана ясно, че участник в заговора е и Нова тв. Борисов се обърна към репортера на Нова тв с думите: "Цялата тази работа, която сътворихте, е удар срещу мен. Това е пореден опит да ми извадите очите. Във времето на Фейсбук и интернет да речеш да сваляш информация това е самоубийство, и да набедиш някого, това не е честно".

Борисов отказа да определи последните събития с гражданските арести и свалянето на карикатурите на Чавдар Николов като заговор и предпочете да изброява факти.

Първоначално имало кампания на катарската телевизия "Ал Джазира" за нехуманното отношение на България към бежанците. След това се заговорило за "свински опашки", което нарочно навявало асоциации към мюсюлманите.

"Изведнъж се заговори за свински опашки, привърза се постепенно и моето име към тези свински опашки. В един момент същата тази телевизия, която участва в този запис (екип на Нова тв първоначално засне акция на граждански патрули, за което Борисов първоначално изрази благодарност, но после заяви, че не подкрепя гражданските арести, бел. ред.), като доста хитри, по много хуманен начин направено, с ябълки с вода за бежанците, изведнъж вчера си изтриха сайтовете с карикатури и последната била с мен, едва ли не Борисов им разпоредил да махнат карикатурите", обясни премиерът.

Той е категоричен, че никога не си е позволил да отправи критики и да иска сваляне на карикатури. Ефектът обаче сега бил да се говори за нарушаване на свободата на словото.

"Аз не съм виновен, че частна медия си прави своята политика. Но колко е удобно, че тук в България мачкаме свободата на словото. Още от днес ще слагам в моя Фейсбук карикатурите, с което ще покажа, че не само не са ме дразнили... Нито се виждам дебел, нито се виждам грозен, пък за моите години всеки може да се пробва дали съм дебел, тънък или каквото желае", обясни Борисов.

Той каза, че няма "никакъв комплекс" и пожелава на карикатуристите: "Дълги години да ме окарикатуряват". 

Борисов заяви, че има предположение кой седи в основата на всичко това, но предпочита да го запази за себе си. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!