Quantcast

Стойнев: 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" ще гарантира евтин ток за 80 години

OFFNews Последна промяна на 26 ноември 2013 в 13:32 3416 5

Драгомир Стойнев. Снмка: МИЕ
Драгомир Стойнев. Снмка: МИЕ

 

Изграждането на седми блок на АЕЦ "Козлодуй" ще гарантира на страната ни евтин ток през следващите 80 години, прогнозира пред журналисти икономическият министър Драгомир Стойнев. 

По думите му предстоят разговори, от които ще стане ясно дали строителството на блока по американска технология ще бъде изгодно за страната ни. Ето как министърът отговори на упреците, че проектът може да се реализира без предварително обявена обществена поръчка. 

„Чакайте първо да дадем мандат на Българския енергиен холдинг да преговаря, нека да видим какъв ще е финансовият модел. Дали ще ни удовлетвори, или не. Нека видим и как ще структурираме инвестицията, след това вече можем да говорим и за избор на изпълнител, но това, че политическа партия ГЕРБ ползват методи, които бяха характерни за тоталитарния режим и доноснически методи - това вече си е техен проблем. Оттук нататък основната цел е да има политика, която да гарантира стабилност на българската икономика в дългосрочен план, а не само в две или три години. Тук става въпрос за осигуряване на евтина електроенергия за следващите 80 години”, заяви Драгомир Стойнев.

По-рано днес на церемония по присъждането на Наградата на Баварското представителство в България, Стойнев отчете положителна тенденция в ръста на икономиката. 

България тръгна по пътя на икономическия растеж и това го показват не само данните за третото тримесечие, но и прогнозата за следващата година. Този очакван ръст на икономиката у нас е потвърден, както от Световната банка така и от Международния валутен фонд и Европейската комисия, каза министърът.

Нашето желание е този икономически растеж да бъде по-голям от 2%, за което е необходимо подобряването на бизнес климата в страната. Българското правителство вече предприе нужните мерки за намаляване на лицензионните, разрешителните и регистрационните режими, заяви министър Стойнев. Промените в Закона за обществените поръчки, които ще дадат повече прозрачност и достъп на малките и средните предприятия до обществените поръчки, са дневен ред в парламента. За да се случат всички предприети от правителството реформи, е необходимо партньорство с българските фирми на база диалог. Условията за правене на бизнес в България са от първостепенно значение, категоричен бе министър Стойнев.

В рамките на събитието министър Стойнев връчи почетната награда „Баварският порцеланов лъв“ в категория Баварско предприятие с дейност в България. Официалната церемония се провежда за шести пореден път и тазгодишният победител е Алианц България Холдинг АД. Отношенията между България и Бавария бележат дълга и богата история, която е здрава основа за развитие на взаимно изгодни отношения. Независимо от активните връзки, възможностите на двете страни са значително по-големи и за мен е важно задълбочаването на сътрудничеството между Бавария и България, каза в заключение министърът на икономиката и енергетиката, обясни още Стойнев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.11 2013 в 15:41

Аз предлагам веднага да се започне и изграждането на космическа станция и няколко совалки . Тегли се заем и се почва.След 20 години може и да потрябват. А както се знае това е един много продължителен процес и ако ни потрябват няма да има време.
Така ще се намери работа за десетки хиляди специалисти. Сега, ще се издигнем в очите на останалия свят (след 20 години ще ни викат " Къде с трабанта бе").
Само бабичките и заблудените ви вярват на простотиите.

26.11 2013 в 14:29

Кой продава тока от АЕЦ-Козлодуй? - Р.Овч. и Кадиев - че те милиардери ще станат за тези 80 години, бе Стойнев! :) :)
ОСТАВКА!!!

26.11 2013 в 13:59

Хайде някой по-разбиращ да ми обясни как един реакторще ни донесе по-евтин ток за 80 години. Невероятен реактор ще е ако има такава трайност.

26.11 2013 в 13:51

Както обикновено в тая държава, никой няма визия за бъдещето, особено от управляващите!
А ураниево-плутониевите реактори принадлежат само и единствено миналото!
Бъдещето е на ториевите реактори, но върви обяснявай...

http://en.wikipedia.org/wiki/Thorium-based_nuclear_power


Сега трябва да започне изследователската и инжинерната работа по ториев реакто т.е. сега трябва да се дават пари на БАН, а не на американците руснаците и обръчите от фирми!

26.11 2013 в 13:45

Стига да има кой да го ползва. Сега с един полуработещ блок имаме към 50-60 процента потребление и се чудим ккво да правим с ел.енергията от веи-тата.