Стойнев: 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" ще гарантира евтин ток за 80 години

OFFNews 26 ноември 2013 в 13:32 4306 5

Драгомир Стойнев. Снмка: МИЕ
Драгомир Стойнев. Снмка: МИЕ

 

Изграждането на седми блок на АЕЦ "Козлодуй" ще гарантира на страната ни евтин ток през следващите 80 години, прогнозира пред журналисти икономическият министър Драгомир Стойнев. 

По думите му предстоят разговори, от които ще стане ясно дали строителството на блока по американска технология ще бъде изгодно за страната ни. Ето как министърът отговори на упреците, че проектът може да се реализира без предварително обявена обществена поръчка. 

„Чакайте първо да дадем мандат на Българския енергиен холдинг да преговаря, нека да видим какъв ще е финансовият модел. Дали ще ни удовлетвори, или не. Нека видим и как ще структурираме инвестицията, след това вече можем да говорим и за избор на изпълнител, но това, че политическа партия ГЕРБ ползват методи, които бяха характерни за тоталитарния режим и доноснически методи - това вече си е техен проблем. Оттук нататък основната цел е да има политика, която да гарантира стабилност на българската икономика в дългосрочен план, а не само в две или три години. Тук става въпрос за осигуряване на евтина електроенергия за следващите 80 години”, заяви Драгомир Стойнев.

По-рано днес на церемония по присъждането на Наградата на Баварското представителство в България, Стойнев отчете положителна тенденция в ръста на икономиката. 

България тръгна по пътя на икономическия растеж и това го показват не само данните за третото тримесечие, но и прогнозата за следващата година. Този очакван ръст на икономиката у нас е потвърден, както от Световната банка така и от Международния валутен фонд и Европейската комисия, каза министърът.

Нашето желание е този икономически растеж да бъде по-голям от 2%, за което е необходимо подобряването на бизнес климата в страната. Българското правителство вече предприе нужните мерки за намаляване на лицензионните, разрешителните и регистрационните режими, заяви министър Стойнев. Промените в Закона за обществените поръчки, които ще дадат повече прозрачност и достъп на малките и средните предприятия до обществените поръчки, са дневен ред в парламента. За да се случат всички предприети от правителството реформи, е необходимо партньорство с българските фирми на база диалог. Условията за правене на бизнес в България са от първостепенно значение, категоричен бе министър Стойнев.

В рамките на събитието министър Стойнев връчи почетната награда „Баварският порцеланов лъв“ в категория Баварско предприятие с дейност в България. Официалната церемония се провежда за шести пореден път и тазгодишният победител е Алианц България Холдинг АД. Отношенията между България и Бавария бележат дълга и богата история, която е здрава основа за развитие на взаимно изгодни отношения. Независимо от активните връзки, възможностите на двете страни са значително по-големи и за мен е важно задълбочаването на сътрудничеството между Бавария и България, каза в заключение министърът на икономиката и енергетиката, обясни още Стойнев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!