Орешарски: Не е предрешено кой ще строи реактора в Козлодуй

Елица Мартинова 26 ноември 2013 в 10:34 2574 9

Пламен Орешарски
Пламен Орешарски

 

Въпросът кой ще изгражда седми реактор в АЕЦ „Козлодуй“ все още не е решен, заяви в Букурещ премиерът Пламен Орешарски.

„Предстои много дълъг път на проекта за изграждането на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, на много предварителен стадий е проектът и още е рано за каквито и да е коментари“, каза Орешарски.

Думите му идват, след като в събота енергийният министър Драгомир Стойнев се прибра от САЩ и застана твърдо зад идеята реакторът да бъде доставен от американската фирма „Уестингхаус“.

Според премиера обаче въпросът не е предрешен. Орешарски изрази надежда, че България ще може да постигне енергийна независимост.

Той коментира още, че „Уестингхаус“ все още не са извършили пълно техническо проучване за работата по 7-и реактор в Козлодуй.

„Мисля, че не са приключили и мисля, че продължават. Тепърва предстои много работа по този проект, всичко е в предварителен стадий. Предстои и лицензиране на площадката“, каза министър-председателят. 

Орешарски припомни, че идеята за строеж на 7-и блок  в Козлодуй не е на неговия кабинет, а на предишното правителство. По думите му става въпрос за приемственост между управленията.

„Мисля, че подготовката за 7-ми блок беше стартирана от предишното правителство, ние просто продължаваме. За първи път към нас се отправят упреци за нещо, което продължаваме. Аз винаги съм заявявал, че там, където одобряваме инициативите ще осъществим приемственост”, изтъкна премиерът.

Съдбата на вече изградения руски реактор за АЕЦ "Белене" Орешарски определи като "объркан казус".

„Това е един объркан казус, заради който сме в арбитраж, но ще се опитаме да излезем някак от тази ситуация”, посочи министър-председателят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!