"Атака" и ГЕРБ провалиха заседанието за референдума

OFFNews 12 юни 2014 в 09:15 5599 17

Празна пленарна зала

След два неуспешни опита Народното събрание не успя да събере кворум, за да започне днешното пленарно заседание.

В 9 ч. председателят Миков откри процедура по регистрация, но залата бе видимо празна. Присъствие имаше единствено в редиците на ДПС и "Коалиция за България", ГЕРБ и "Атака" ги нямаше.

Миков обяви 10-минутна почивка, след която в залата имаше 112 депутати.

Макар че от ГЕРБ подкрепяха идеята за референдум и неведнъж са заявявали, че избирателите трябва да се произнесат по изборното законодателство, те все пак "устояха на изкушението" и не подкрепиха кворума, който според тях е задължение на управляващите.

"Доста странно е, че колегите от ГЕРБ, които искаха да се включи тази точка в дневния ред, провалиха заседанието", коментира Михаил Миков.

Той обяви още, че ще насрочи извънредно заседание за следващата седмица, защото, по думите му, въпросът с референдума е важен.

В кулоарите на парламента Михаил Миков разговаря с представители на Инициативния комитет на Близнашки и заяви, че виновни за провала на заседанието са ГЕРБ. Той коментира още, че на петъчното заседание, когато трябва да бъде гласуван вотът на недоверие, ще предложи да влезе и точката за референдума.

"Много интересно ще бъде тези, които искат вот на недоверие, ще дойдат ли да го гласуват и тези, които искат да се разгледа въпросът за референдума, ще бъдат ли в пленарна зала. Другото са приказки за пред вас", обясни пред медиите Миков.

Червеното острие Мая Манолова обясни, че БСП ще подкрепи референдума по темата за задължителното гласуване. Според зам.-председателя на парламента ГЕРБ разиграват парламентарен цирк.

"Това, което виждат хората, е това, което се случва в парламента – това, което се случва пред техния поглед. Кой с кого се договаря, не коментирам, не участвам в такива договорки. Изключително жалък е поредният цирк, който разиграха ГЕРБ. Те искат да гласят институциите, да работят срещу интересите на държавата, искат хаос, безредици, днешният ден е поредното доказателство за това. Вместо да дават брифинги, парламентарната трибуна е мястото да кажат какво мислят", категорична бе Манолова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!