Quantcast

Проф. Близнашки ще поиска от НС избори 2 в 1

ОFFNews Последна промяна на 12 юни 2014 в 08:10 4604 6

Проф. Георги Близнашки
Проф. Георги Близнашки

Ще пледираме днес в Народното събрание за избори 2 в 1 – предсрочни парламентарни и референдум, ако ни бъде дадена възможност да изложим нашата гледна точка по въпроса.

Това заяви пред БНР проф. Георги Близнашки, който председателства Инициативния комитет за провеждане на национален референдум за изборна реформа.

„Това, което бих предложил днес, е Народното събрание да подкрепи референдума по принцип и да се даде десетина дни срок да се прецизират въпросите“, допълни преподавателят по конституционно право. 

Според него дори след редакция въпросите трябва да останат по своя замисъл така, както са внесени (1. Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?; 2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?; 3.Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?).

"Нямам нищо против някои текстове да се прецизират. Примерно за мажоритарния вот изрично да се подчертае, че става дума за смесената избирателна система 50 на 50, примерно, за да бъдат удовлетворени и политическите партии, и гражданското общество“, коментира Близнашки.

Попитан дали допуска, че е възможно мнозинството днес да реши да има отделно гласуване за всички един от трите въпроса, като приеме само задължителното гласуване, проф. Георги Близнашки заяви, че това не е правомерно и ще бъде в разрез със закона. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.06 2014 в 11:01

До всички по-долу:

В крайна сметка нали това е смисълът на референдума - българските граждани да заявят мнението си и по трите въпроса. Никой на никого предварително не налага решения. Ако не искате мажоритарни избори за парламент - гласувате с "не"., ако не искате задължително гласуване - гласувате с "не", ако не искате дистанционно гласуване - просто гласувате с "не". Какво по-демократично от един референдум и как изобщо някой може да е против провеждането му (освен, ако не си прави някакви тънки сметки)?!

12.06 2014 в 10:13

Иван, в нашия случай мажоритарно ще се избират 240 народни представители, а не партии. Тоест, ще има 240 отделни състезания за народната любов, значи за 50% + 1 глас от съответния избирателен район. Казано другояче, на 240 места ще се купуват гласове, щото у нас иначе не може, нали!

Поздрав!

12.06 2014 в 10:01

За пореден път обяснявам - мажоритарен избор значи с един глас повече получаваш пълен, тотален контрол. Т.е примерн организирана престъпна група ГЕРБ , с 25 % от народния вот получават до 100 % от депутатите. За това е целия плач . 25 години народът не е давал тотален контрол никому - сега с хватки искат да го излъжат да направи това.

12.06 2014 в 09:27

Спиро, не се заяждам, но не разбирам защо мажоритарните избори ще решат поне някои от проблемите ни. Както ми се струва, за тях пак ще трябва да има кандидати, които да ни убедят в идеите и качествата си. Два въпроса: кой ще издига тези хора и кой ще плаща кампаниите им? Засега изглежда, че ще бъдат издигани (назначавани?) от същите кукловоди и финансирани от същите черни и сиви каси. Ако съм прав, какво ще се промени в качеството на бъдещите ни управници. И последно - ако има за кого да гласувам, няма да се чудя мажоритарно или дявол знае как - просто ще отида и ще пусна бюлетината си.

Поздрав!

12.06 2014 в 09:20

Иска ми се още веднъж да ми обясни как правото е задължение, а задължението не е право! Ако ще ограничаваме правото на гласуване, този не трябва да гласува. Щото е много объркан. Горките му студенти!
Поздрав!

12.06 2014 в 09:06

Никакви смесени системи бе, САМО мажоритарни кандидати и никакви партийни листи, ако не им харесва да се шибат всички БСП/ДПС/ГЕРБ отрепки!