Проф. Близнашки ще поиска от НС избори 2 в 1

ОFFNews 12 юни 2014 в 08:10 5224 6

Проф. Георги Близнашки
Проф. Георги Близнашки

Ще пледираме днес в Народното събрание за избори 2 в 1 – предсрочни парламентарни и референдум, ако ни бъде дадена възможност да изложим нашата гледна точка по въпроса.

Това заяви пред БНР проф. Георги Близнашки, който председателства Инициативния комитет за провеждане на национален референдум за изборна реформа.

„Това, което бих предложил днес, е Народното събрание да подкрепи референдума по принцип и да се даде десетина дни срок да се прецизират въпросите“, допълни преподавателят по конституционно право. 

Според него дори след редакция въпросите трябва да останат по своя замисъл така, както са внесени (1. Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?; 2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?; 3.Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?).

"Нямам нищо против някои текстове да се прецизират. Примерно за мажоритарния вот изрично да се подчертае, че става дума за смесената избирателна система 50 на 50, примерно, за да бъдат удовлетворени и политическите партии, и гражданското общество“, коментира Близнашки.

Попитан дали допуска, че е възможно мнозинството днес да реши да има отделно гласуване за всички един от трите въпроса, като приеме само задължителното гласуване, проф. Георги Близнашки заяви, че това не е правомерно и ще бъде в разрез със закона. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!