Асен Василев обеща на общините да купуват ток чрез централизиран договор

Засега не се планира създаване на партия "Продължаваме промяната"

Йорданка Веселинова 04 февруари 2022 в 13:36 1296 0

Снимка parliament.bg

Общините ще могат да купуват ток от общ доставчик, който - от своя страна - ще купува от името на държавата чрез общ централизиран договор, заяви вицепремиерът и министър на финансите и еврофондовете Асен Василев от трибуната на НС.

"Ще бъде създаден и механизъм, с който общини, училища и социални домове, както и всички от обществения сектор, ще могат да купуват електроенергия от един общ доставчик с дългосрочни договори."

По думите му това е един от приоритетите на МС в дългосрочен план. Тази мярка би помогнала за предвидимостта на цените и намирането на най-добрите условия за покупка.

Вицепремиерът Асен Василев допълни, че във февруарските сметки ще бъдат отразени всички компенсации за небитови потребители. Те са в размер на 75% от увеличението и до 250 лв. за мегаватчас. Освен това във февруарските сметки ще влязат и компенсациите за януари.

"Вече получихме одобрение от Европейската комисия за тези компенсации на базата на заделените от Народното събрание 450 милиона лв. допълнителни приходи над разчетените в бюджета", каза той.

Вицепремиерът допълни, че в проектобюджета за 2022 г. се предвижда увеличение от 15% на средства за издръжка за социални институции и още 30% за капиталови разходи. Василев повтори тезата на Кирил Петков, че общините вече веднъж получават помощи като небитови потребители, а нуждата от нови повдига въпроса дали парите се разпределят целесъобразно. Затова е и необходима проверката на АДФИ.

"Ние наистина сме превърнали кметовете и директорите на училища в търговци на електроенергия. Това е, защото либерализацията на пазара, така необходима, не предвиди как държавните институции ще могат да управляват техните договори за енергия. Затова е създадена работна група, която да види дали тези 250 лева на мегаватчас са достатъчни и за кои се налага допълнително финансиране", обясни Василев

По-късно пред журналисти той обяви, че проверката е нужна, за да се даде помощ само на общините, които имат нужда от такава.

Бонусите в НАП

Министърът съобщи, че за 2021 г. служителите на Националната агенция по приходите са получили бонуси в общ размер на над 31 млн. лв.

Общо сумата за НАП е 31 млн. 844 хил. и 300 лв. Съотносимо към 2020 г. - сумата е била 30 млн. 300 хил. лв. 2019 - 30 млн. 150 хил. лв. Тези пари се разпределят на 7 863 служители или средно по 337 лв. на служител на месец. За централно управление сумата е 10 млн. 631 хил. 443 лв. на 1 714 служители, което се пада средно по 517 лв. на служител на месец. Тези средства всяка година се предвиждат със Закона за бюджета. Те се раздават под формата на ДМС и представляват част от възнаграждението, което е по преценка и за извършена реална дейност.

Василев коментира, че резултатите, които НАП са постигнали миналата година, са рекордни в историята на агенцията.

"За 7 месеца, даже не за цяла година, агенцията успя да събере значително повече средства. Говорим за над 3 млрд. повече". 

Геотермални източници

Василев коментира и другите възможности за производство на електроенергия. Като такава той посочи геотермалните източници и съобщи, че в страната има шест или седем места, където температура на водата е над 90 градуса и може да се използва за производство на електроенергия.

Министърът съобщи, че фирми строители на геотермални централи в Турция с мощности от 350 и 300 мегавата са се запознали с нашите находища на вода и са посочили, че в Южна България има възможности за изграждане на мощности от този тип.

Партия "Продължаваме промяната"?

Министърът заяви, че до момента не е повдигана темата за създаване на политическа партия "Продължаваме промяната". Той изтъкна, че има много по-належащи проблеми и за момента не се планира провеждане на учредително събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови