Планът за възстановяване и устойчивост е внесен в ЕК

Досега нито една община не е потърсила помощ от МС за високите цени на тока

Йорданка Веселинова 04 февруари 2022 в 12:02 1295 0

Снимка parliament.bg

Планът за възстановяване и устойчивост е внесен в Европейската комисия, съобщи премиерът Кирил Петков по време на блицконтрола в Народното събрание. Той допълни, че предстои общественото обсъждане на плана.

Премиерът коментира, че новото преработване на плана е било необходимо заради заложените енергийни приоритети. 

"В енергетиката имаме голяма зависимост от руски газ и голяма зависимост от АЕЦ "Козлодуй", заяви той и допълни, че това е било и причината за ново преработване, след което, при зелена светлина от ЕК, ще имаме една по-независима енергийна система.

"Не можем да приемем тези зависимости и заради това се наложи да преработим Плана за възстановяване и устойчивост", посочи той.

Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС заяви, че е чудесно, че правителството е внесло плана, но призова управляващите да представят този пренаписан вариант и на тях. Премиерът отговори, че общественото обсъждане предстои.

Кирил Петков коментира и проверките за общините, които искат допълнителни помощи заради високата цена на тока.

"Трябва да сме сигурни, че общините, които искат компенсации от правителството, не могат да се справят с разходите си заради не заради зле проведени обществени поръчки, а заради реална нужда", заяви той и обясни, че общините вече веднъж получават помощи като небитови потребители, а нуждата от нови повдига въпроса дали парите се разпределят целесъобразно.

"Учудвам се, че до момента нито една община не е дошла при нас. Може би се притесняват от проверки", заяви той. 

След това отправи призив за срещи в МС към всички общини, които изпитват затруднения. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови