Премиерът и Фандъкова обсъдили строежа на метрото и на детски градини

Столична община първа ще се включи в централизирания държавен търг за доставка на ток, обяви кметът

OFFNews 04 февруари 2022 в 14:42 1744 1

Министър-председателят Кирил Петков се срещна с кмета на София Йорданка Фандъкова. Двамата са обсъдили инфраструктурните проблеми на столицата и значението на метрото за развитието на града, съобщиха от правителството. 

Фандъкова е запознала премиера с проектите, по които се работи в настоящия момент за доизграждането на подземната железница.

Друг акцент в разговора е бил изграждането на инсинератор и как да не бъдат загубени средства от еврофинансирането по проекта заради забавянето на част от дейностите. Вместо заводът за боклук да е в центъра на София, по най-висока технология може да е в Маришкия басейн, обяви в началото на януари вицепремиерът Асен Василев.  

На срещата днес са обсъдени и проблемите на „Топлофикация София ЕАД“, както и възможностите за геотермална енергия.

Кметът Фандъкова представи на премиера Кирил Петков двугодишен план за строеж и ремонт на детски градини в столицата. Поет бе ангажимент за засилване на контрола върху процеса с акцент върху забавянето на строително-ремонтните дейности, както и на цените, по които те се извършват, информират още от Дондуков 1. 

За срещата съобщи и столичният кмет на страницата си във фейсбук. Фандъкова благодари на министър-председателя за "личната подкрепа за новите 9-километра от строежа на метрото и за разбирането му, че това е начинът да намалим трафика и да имаме по-чист въздух".

За новото строителство общината осигурява 409 млн. лв., което е повече от половината от нужните средства. Първото плащане от 13 млн. лв. правим през този месец от бюджета ни, за да започнем през пролетта строителството на участъка през район „Подуяне“.

С министър-председателя обсъдихме и възможностите държавата да подпомогне строителството на детски градини в София. 16 са новите сгради, които в момента са в строителство, а за още 18 имаме проектна готовност за стартиране през тази година. Обществените поръчки за строителството на нови детски градини в София се правят от кметове на райони, които като възложители имат и задължението да спазват сроковете, които са поели. С г-н Петков обсъдихме възможностите за засилване на контрола върху тези процедури и от страна на общината, пише още Фандъкова. 

Столична община ще се включи в централизирания държавен търг за доставка на електрическа енергия на общински структури.  Премиерът изрази неговата воля тази процедура да бъде задействана възможно най-скоро, като Столична община има пълна готовност за това. Така София ще е първата община, която заедно с държавата ще премине на дългосрочни договори, с които да се осигурят по-ниски цени за публични нужди. 

За идеите за използване на геотермална енергия за отопление представих 8 конкретни проекта, разработени до момента от общината за отопление основно на детски градини и училища. По тази тема ще проведем и допълнителни срещи съвместно с екипа, който прави разработките, обяснява Йорданка Фандъкова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови