Агенти от ДС да нямат достъп до държавни тайни, искат депутати

Юлиан Христов 21 януари 2016 в 09:41 4507 6

Агенти от ДС да нямат достъп до държавни тайни, искат депутати

Депутати са внесли промени в Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ), с които се предлага бивши сътрудници и агенти на Държавна сигурност да нямат достъп до държавните тайни. 

Промените в закона са внесени вчера от комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Според тях Държавната комисия по сигурността на информацията и ДАНС, след проучване могат да откажат достъп на бивши служители на ДС. Ако бъде установена такава принадлежност, проучваното лице трябва да бъде проучено за надеждност. След като Комисията по досиетата прати всичката налична документация, ДАНС ще прави преценка за това може ли проверяваният да опазва тайна. Каквото и да е решението на ДАНС, то няма да подлежи на обжалване.

В същото време се прави ново предложение, с което се връща предишното положение - при образувано досъдебно производство срещу лице, имащо достъп до класифицирана информация, достъпът му се ограничава. Това е станалият преди месеци известен случай "Шивиков", при който командирът на бригадата в Карлово беше с отнет допуск до информация, а оттам - и до сваляне от поста му, заради разследване. В текстовете е записано, че при образувано на досъдебно или съдебно производство за умишлено престъпление от общ характер, допускът до класифицирана информация се ограничава. 

За да се избегнат в бъдеще подобни, правителството внесе промени в ЗЗКИ, с които това условие отпада. Те обаче все още не са приети от Народното събрание. Текстовете от действащия към момента закон бяха дадени от президента Росен Плевнелиев в Конституционния съд.   

Към промените не са приложени мотиви и те са подписани от председателя на вътрешната комисия. Такъв доскоро беше депутатът от Реформаторския блок Атанас Атанасов. От сайта на Народното събрание става ясно, че към момента комисията няма постоянен председател, но той има трима заместници - Десислав Чуколов от "Атака", Румен Иванов от ГЕРБ и Хамид Хамид от ДПС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови