Атанасов подаде оставка като председател на вътрешната комисия

OFFNews 14 декември 2015 в 16:42 5365 4

Снимка БГНЕС, Архив

Депутатът от Реформаторския блок Атанас Атанасов

Депутатът от Реформаторския блок Атанас Атанасов подаде оставка като председател на вътрешната комисия в парламента.

Това се случва няколко дни след като промените в Конституцията бяха бламирани от ГЕРБ. Минути след гласуването в пленарна зала правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка, като беше последван от лидера на ДСБ Радан Кънев, който мина в опозиция. Вчера самата ДСБ реши да се оттегли от управляващото мнозинство и да остане в опозиция.

Пред журналисти днес Атанасов, който е зам.-председател на ДСБ, обяви, че причина за неговата оставка е предложението парламентарната квота във ВСС да бъде разпределена в двете колегии от самия ВСС.

По думите му в това няма смисъл. „Парламентарната квота се избира от НС след предоставена възможност съветът да реши кой къде отива”, обясни позицията си депутатът.

Втората причина да не подкрепи промените е по отношение на разпределението в двете колегии- съдийската и прокурорската на ВСС.

"Тъй като на първо четене, със 184 гласа беше предвидено друго разпределение, но на второ четене бе променено, това за нас е недопустимо - не можем да го подкрепим", заяви Атанасов.

„Нашата позиция сме я заели, нашият път сме го избрали и ще го следваме", категоричен беше той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови