Борисов прокара поправката "Шивиков"

OFFNews Последна промяна на 15 юли 2015 в 12:23 4262 3

Борисов прокара поправката

Премиерът Бойко Борисов внесе промени в Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ), които ще блокират случаи като този с бригаден генерал Димитър Шивиков.

Командирът на Стрямската бригада в Карлово е обвиняем за злоупотреба със служебно положение, защото пратил четирима войници да му ремонтират жилището. Заради това беше отнет допускът му до класифицирана информация, а това на практика означава, че той повече не може да изпълнява служебните си задължения и трябва да напусне армията.

С промените в закона, които бяха предложени лично от премиера, се залага презумпцията за невиновност, която е основен принцип в съдопроизводството. В новите текстове е записано, че допускът до тържавни тайни няма да бъде отнеман при досъдебно или съдебно производство за престъпление от общ характер. 

Формалното прилагане в процедурата по издаване на разрешение за достъп до класифицирана информация на изискването срещу лицето да няма образувано досъдебно или съдебно производство води до значителни негативни последици за лицата и то без да има доказана вина, а и дори когато производството е прекратено или е завършило с оправдателна присъда, е записано в мотивите на правителството, което на днешното си заседание одобри промените. В тях е описано, че по този начин, при постановен отказ, независимо от основанието, съответното лице няма право да кандидатства за заемане на длъжност или за изпълнение на задача, налагащи достъп до класифицирана информация, за срок от една година от издаване на отказа. Според закона при отнемане на издадено разрешение срокът е три години.

С преходните и заключителните разпоредби на законопроекта се урежда приключването по новия ред на заварените производства по жалби срещу откази за издаване или отнемане на разрешения за достъп до класифицирана информация. Предвижда се също влезлите в сила откази и отнемания на това основание, за които не са изтекли ограничителните срокове от 1 и от 3 години, да прекратят своето действие.

Тези промени няма обаче да засегнат случая с генерал Шивиков. Причината е, че процедурата срещу него е задействана от прокуратурата, а до окончателното приемане на промените от парламента ще минат няколко месеца. Съществува вариант те да бъдат внесени скоростно преди лятната ваканция на парламента, но технически времето за минаване на текстовете на две четения в комисиите и пленарна зала е по-вероятно да не стигне. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.07 2015 в 13:44

2-ри, изясни си първо какво представлява допуска до класифицирана информация.
А може и въобще да не се потиш. Като чета какви безумия си написал (данъчен инспектор може без съдебно решение да ти блокира сметките), няма нужда.

15.07 2015 в 13:37

#01 какво е според Вас решението?

чисто морално ми се струва важно наказанията да влизат в сила след съдебна процедура т.е. акт на съдия, а не след акт на прокурор. Не знам защо периодично се оказва, че в България прокурорите заемат място на съдии и решават да отнемат имущество или да уволнят някой и т.н. .....това ми изглежда точно като продължаване на презумпцията за виновност на която се крепеше комунистическия режим.

По принцип сме много назад от прилагането на презумпцията за невинност в мнгоо много сектори. Например един тъп данъчен инспектор може без съдебно решение да ти съсипе бизнеса, като ти блокира сметките и разни подобни щуротии...това е тотално безумие.

Пък примерно за превишен скорост се минава по съдебна процедура....т.е. писане на актове и потенциални обжалвания....

15.07 2015 в 12:48

С промените в закона, които бяха предложени лично от премиера, се залага презумпцията за невиновност, която е основен принцип в съдопроизводството. В новите текстове е записано, че допускът до тържавни тайни няма да бъде отнеман при досъдебно или съдебно производство за престъпление от общ характер.

________________

Вие просто сте умопомрачителни.
Бихте ли изброили какво би могло да се отнесе към "ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ОТ ОБЩ ХАРАКТЕР"?
Без да изпадам в подробности ще отбележа, че закона и правилника за неговото прилагане е от 2002г и досега има 4 поправки. В него не е нарушена презумпцията за невинност, но в случая това е най-малкия проблем.
Ситуацията с ген.Шивиков е изцяло частен случай и тази промяна искана от МС по нищо не се отличава от поправката "ванко-1"! Прави се поправка заради точно определен човек. Разбира се Шивиков не бива и не може по никакъв случай да се сравнява с доказания престъпник ванко.
Друго трябва да е решението! Допуска до класифицирана информация е нещо специфично, извън общите права на индивида и няма база за сравнение.
Дявол да го вземе, защо този борисов не си назначи читави съветници, а разни идиоти като янето да му пърхат с перца наоколо!?