След преговори на висок тон президентът предупреди за „драматична“ есен

Юлиан Христов 01 август 2014 в 13:32 12902 28

Консултациите при президента Росен Плевнелиев за актуализацията на бюджета се провалиха. След размяна на остри реплики и обвинения ГЕРБ, БСП и ДПС не постигнаха единодушие за това дали бюджетът трябва да бъде актуализиран и дали на служебното правителство трябва да се даде възможност да тегли заем.

"Нека не се държим за партийните опорни точки. Да се вслушаме в опорните точки на народа". Това каза пред лидерите на политическите сили президентът Росен Плевнелиев.

"Вярвам, че е важно народът да чуе и да разбере какви са аргументите на всеки един от нас и да се знае кой носи отговорността. Да оставим партийните ледни точки и да се обърнем към опорните точки на народа", каза президентът.

По оценки на експертите в президентската администрация, към 30 юни дефицитът е 995 млн. лв., а планираният за цялата година е 1.4 лв. През юли са натрупани още 250 млн. или към момента дефицитът е достигнал 1.3 млрд. лв. На общините не са разплатени 305 млн. лв., а на строителните фирми над 1 млрд. лв. До края на годината ще има 1.5 млрд. лв. дупка в приходите. По отношение на еврфондовете проблемът е в неизплащането в планирани 3 млрд. лв. До момента от тях са изплатени само 1 млрд. лв. "Не само, че губим, но и плащаме двойно, защото Брюксел ще ни отреже 1 млрд. Не е ли разумно да отпушим двете оперативни програми, като дадем възможност да платим глобите около 200 млн. лв., за да отпушим 4 млрд?", попита президентът. 

Плевнелиев предупреди, че Европейската комисия следи отблизо реакцията на държавата по изплащането на дължимите суми на вложителите в КТБ с влогове до 100 хил. евро. "Ако България не вземе мерки, това означава проблем не само за тази банка, но и европейски проблем", каза държавният глава. 

Пръв след президента думата взе председателят на БСП Михаил Миков. Той каза, че партията поддържа позицията си, че е против актуализация на целия бюджет. Социалистите са съгласни да се актуализира бюджетът на НЗОК. Според него не е ясно за какво са тези 3 млрд. лв., които президентът иска да изтегли служебното правителство. Това не биро било записано в мотивите, които президентът представил в Народното събрание. 

"Не може един служебен кабинет да има амбицията да реши въпроси, които не са за този кратък правителствен мандат", каза още Миков. Той предложи стенограмите от всички проведени досега консултации при президента да се публикуват, за да стане ясно кой какви позиции е защитавал. Михаил Миков заяви, че ръцете на служебния кабинет не са вързани, защото неговата основна задача е да проведе честни избори и, ако спазва конституционните си права, ще усее да се справи с тази задача. Михаил Миков допълни, че е рано да се коментират намеренията на служебния кабинет, тъй като те все още не са ясни.

"Този приятелски, бих казал, разговор, който водим в момента, не може да замени дискусията в пленарната зала на Народното събрание, а там имаше много аргументи." допълни още Миков. По думтие му, именно там той е чул доста много нови мотиви за проекта, внесен от кабинета, които не присъстват във внесения законопроект.

В заключение Миков помоли за разбиране и това, че социалистите се готвят за срещата на Бузлуджа утре. Той каза, че с колегите му не разполагат с достатъчно време. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че е прецедент това една партия да подкрепи правителството като опозиция. Той каза, че след като няма подкрепа за актуализация на бюджета, групата на ГЕРБ няма смисъл да влиза в парламента. "Доколкото разбрах, те са категорични, че целия бюджет няма да го направят. Ако ние не влезем, няма да може да се актуализира и бюджетът на НЗОК", каза лидерът на ГЕРБ. Той обясни обаче, че ще направи компромис само заради лекарските организации и пациентите. Борисов обясни, че ще прати в понеделник толкова депутати, колкото трябват, за да се актуализира бюджетът на касата. "Колкото ви трябват, толкова ще ви пратя", обърна се той към Миков.

„Повече от ГЕРБ, от това да актуализира, да подкрепи бюджет на БСП, ДПС и „Атака”, при положение, че същият премиер и здравен министър казват, че има нужда от актуализация. Щом няма да подкрепите и искате да се измъкнете само с 200 млрд. с цялото ми желание, след като няма да го подкрепите защо трябва да продължаваме нататък”, попита Бойко Борисов.

И продължи: „Нещо повече – чухме от БСП да ни казват: „Горчиво” на нас с ДПС, което не беше нито коректно, нито почтено. За да не кажат, че сме си сменили позициите, отидох при Миков и му казах да вкарат бюджета на тяхното правителство, иначе няма как да подкрепим крайно недостатъчния бюджет на НЗОК. Г-н Миков ми каза, че няма да стане и напуснахме парламента. Ние говорихме, че важните решения ще минават през консенсус. Сега разбираме, че договори за милиарди ще се подписват”, допълни още Борисов.

"Не ни интересува какво говорят за нас, дали ни наричат коалиция БОСТАН (от Бойко и Местан, бел. ред.), дали ни викат "Горчиво" или пък коалиция КТБ", отговори на Борисов председателят на ДПС Лютви Местан, и препоръча на политиците да се вслушат в текста на песента на Кольо Рашков за двама млади, които искат да се вземат.

Местан обясни, че ако публичният интерес е свързан с актуализацията на двата бюджета, партиите не могат да жертват това в името на партийни страхове.

Според Местан е имало и друг път случаи, при които опозиционни партии са подкрепяли бюджет на правителството. 

Ако не се подкрепи този бюджет, ситуацията в страната след три месеца ще бъде драматична, каза президентът. Той зададе въпрос на Михаил Миков колко е резервът на държавата. Плевнелиев посочи, че според социалистите резервът е 8 млрд., но според него е 3.8 млрд. лв. Миков апострофира, че бюджетът на държавата не се дискутира при президента, а в парламента.

Президентът пък апелира до понеделник да преосмислят позицията си. 

Лидерът на ББЦ Николай Бареков смята, че диалог между партиите няма. Според него това е недопустимо да се случва в президентството. Той обясни, че реформите са затлачени още по времето на правителството на ГЕРБ, което също носи отговорност. Бареков каза, че независимите депутати на ББЦ ще подкрепят промените в бюджета на НЗОК. "Нека тези, които се чувстват днес, че ще бъдат следващите управляващи, нека ГЕРБ и ДПС се съберат в НС и да гласуват този бюджет, въпреки че без парламентарен контрол да се управляват 3 млрд. лв. е недопустимо", каза Бареков.

Лидерът на Движение България на гражданите Меглена Кунева каза, че трябва да има нормален тон между партиите. Според нея разплащането с фирмите, връщането на ДДС, грижа за най-уязвимите - пациентите, са нещата, около които трябва да се обединят партиите. Тя поиска и свиване на публичните разходи, което е препоръчвано многократно. Тя предложи общините, които не са усвоили парите, да ги върнат в бюджета. Трябва да се каже и какво е недобре планирано и недобре изпълнено, смята Кунева. Тя допълни, че неизпълнението на оперативните програми ще има сериозен ефект. "Ако ние получим информация за тези важни въпроси, трябва да се даде подкрепа", каза Кунева.

"Искам за последен път да апелирам - не 10, 15 или 20 депутати. Всички депутати. Моля, съберете се и дебатирайте. Много е възможно следващото Народно събрание да не може да не направи ново правителство. Не давате решение и за строителите, и за еврофондовете, как да се придвижим безпроблемно. Обърнете се няколко месеца наред и се опитайте да не гледате с хоризонт предизборната кампания. Всичко това е свързано с това едно служебно правителство да крепи държавата и да финансира смислени проекти", каза президентът Росен Плевнелиев в заключение. 

Той се закани да посочи виновните, ако не бъде постигнато съгласие между партиите.

Очакваме да назначите такова служебно правителство, което да се справи с проблемите и да бъде дори на по-високо равнище от предходното правителство, репликира в края на срещата Янаки Стоилов от БСП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!