Военният министър завещава дългове и бюджет под въпрос

Юлиан Христов 31 юли 2014 в 17:41 4181 2

Ангел Найденов

Снимка Министерство на отбраната

На плещите на следващото правителство остава решението за купуването на нов тип изтребител за армията, както и решаването на проблема с дълговете на ВМА.

Близо 100 млн. лв. дългове на Военно-медицинска академия (ВМА) и неизпълнение на приходите за първото полугодие завещава военният министър Ангел Найденов на наследниците си.

Това стана ясно в четвъртък на пресконференция на министъра на отбраната, на която беше направен отчет за свършеното през 14-те месеца манда на правителството.  

Ангел Найденов обясни, че ако няма добро изпълнение на приходите, отпускането на нови целеви 20 млн. лв. остават под въпрос. Като цяло в бюджета не се очертава дефицит, но ведомството завещава близо 100 млн. лв. дългове във ВМА. Тези задължения може и да се увеличат, ако актуализацията на бюджета на Здравната каса не мине на второ четене, след като от ГЕРБ отказаха да гласуват.

Отчетът за изпълнението на бюджета на Министерството на отбраната показва, че реализираните собствени приходи са в размер на 22 137 млн. лв., което е 39.39% от годишния план. Това е близо 11% под планираните приходи за годишна база, които ще трябва да бъдат наваксани от служебното и следващото редовно правителство. В същото време към 30 юни 2014 г. бюджетът на министерството възлиза на 1.1 млрд. лв. или 1.37% от БВП, което е под минимума от препоръчителните 1.5 % от БВП за отбрана.

МО няма запорирани пари в КТБ, след като банката беше поставена под специален надзор. Единствено дружеството „Терем“ има сметки, в които са сложени банкови гаранции по договори с три фирми. По данни на военния министър става въпрос за 4.5 млн. лв. 

В отговор на Министерството на отбраната на запитване на OFFNews се казва, че три подчинени структури на ведомството са имали бюджетни сметки в КТБ на обща стойност близо 13 хил. лв., но с разрешение на Министерството на финансите обслужващата банка е сменена. Разплащателните сметки на МО и второстепенните разпоредители с бюджетни средства са преместени в други банки и по този начин плащанията не са заплашени.

За 14 месеца работа военното министерство отчита някои резултати, като например „спиране на ерозията на отбранителните способности“, преразглеждане на Плана за развитие на Въоръжените сили, възстановяване на поделението във Враца, което беше закрито при предишния военен министър Аню Ангелов, възстановяването на активната социална политика (като обезщетения към военнослужещи за този период са раздадени 60 млн. лв.), увеличаване на заплатите с 3 до 18%, възстановяване на техниката, която е заварена в критично състояние по оценка на военното ръководство.
Военният министър се похвали и с частична модернизация, за която ведомството е платило минимални средства. Става въпрос за снабдяването на специалните части с няколкостотин парашутни системи, на стойност 10 млн. лв., от които обаче министерството ще плати едва 600 хил. лв., защото системите са доставени по споразумение за индустриална военна помощ. Отделно от това САЩ са налели 47 млн. долара за въоръжение и техника.

Това, което трябва да решава следващото ръководство на министерството, е приключване на важния преглед на състоянието на Въоръжените сили. С него трябва да бъде направена оценка на направените до момента реформи. На плещите на следващото правителство е и решението за купуването на нов тип изтребител за армията, както и решаването на проблема с дълговете на ВМА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!