Плевнелиев с пореден опит да склони партиите за ремонт на бюджета

OFFNews 01 август 2014 в 08:42 1521 4

Росен Плевнелиев

Президентът Росен Плевнелиев вика на консултации представители на парламентарно представените партии, за да ги убеди да направят актуализация на бюджета.

Макар че във вторник депутатите работиха до късно, за да приемат на първо четене промените в държавния бюджет и в бюджета на НЗОК, в сряда стана ясно, че ремонтът на държавните сметки няма да бъде гласуван, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че не понася спекулациите за договорка между партията му и ДПС и за това се отказва от обещанието да бъде направен ремонт на бюджета.

Ако ГЕРБ спази заканите си, актуализацията на бюджета няма как да мине на второ четене, защото "Коалиция за България" е категорично "против" промените в републиканските сметки. Борисов обаче е известен с това, че често променя позициите си по различни въпроси.

Това е и причината държавният глава да свика днес от 13.00 часа консултации с политическите партии. От президентството съобщиха, че срещата на "Дондуков" е във връзка с обсъждането на неотложни финансови въпроси, както и необходимостта от актуализация на държавния бюджет и на бюджета на НЗОК за 2014 г.

Миналия петък Росен Плевнелиев направи обръщение пред парламента с искане за актуализация на бюджета и да се даде възможност на служебното правителство да тегли заеми. След това изявление от ГЕРБ внесоха проекторешение, с което Народното събрание да даде картбланш на служебното правителство да води преговори и да сключва договори за външни заеми. В искането се предлага служебният кабинет договоря и сключва заеми с други държави, ЕС и неговите институции, както и с други международни организации и финансови институции при условия на последваща ратификация от НС.

Това искане на президента е свързано с актуализацията на държавния бюджет и вдигането на тавана на външния дълг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови