Европейската агенция по лекарствата напуска Лондон заради Брекзит. Да я поканим у нас!

Теодор Тотев 22 юни 2017 в 10:36 4727 2

Европейската агенция по лекарствата трябва скоро да напусне седалището си в Лондон заради Брекзит. Да я поканим у нас!

Тази идея хрумва на Теодор Тотев - наш читател. Той решава да се заеме с инициативата, да я популяризира и да събере публична подкрепа за преместването на тази ключова институция в България. Нарича идеята си EMA in BG (от European Medicines Agency). Ето как той мотивира идеята си:

Какво е ЕМА?

Европейската агенция по лекарствата (European Medicines Agency), или накратко EMA е институцията на ЕС, която извършва оценка и надзор върху лекарствата в Съюза. Тя е създадена през 1995г., има персонал от близо 900 служителя и се намира в Лондон.

Какво прави ЕМА?

За фармацевтичния пазар на Европейския съюз ЕМА има същото значение, кактото Европейката централна банка има за финансовия му сектор. Най-общо казано, ЕМА е органът, който отговаря за лекарствата в ЕС.

Основната мисия на ЕМА е насочена към опазването и насърчаването на здравето на хората и животните, чрез оценка и надзор върху лекарствата за човешка и ветеринарна употреба. ЕМА насърчава иновациите и научно изследователския прогрес във фармацевтичния сектор. Всички нови лекарства за СПИН, рак, диабет, невродегенеративни заболявания, за лечение на редки болести, както и високотехнологичните лекарства могат да получат одобрение за продажба и употреба в ЕС само от ЕМА. ЕМА контролира безопасността на лекарствата, като тясно си съдейства с националните лекарствени институтиции. За България това е Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ).

Защо седалището на ЕМА ще бъде преместено?

В момента ЕМА се намира във Великобритания. След Брекзит обаче Великобритания вече няма да е част от ЕС. Ето защо всички институции на Съюза, които са се намирали във Великобритания, трябва да бъдат преместени в някоя от останалите държави-членки.

Защо България трябва да настоява да стане домакин на ЕМА?

Инвестицията за разработването на едно ново лекарство често е над 1 милиард евро. Оценявайки огромната значимост на ЕМА Ирландия, Испания, Дания, Франция, Полша и Румъния вече активно лобират Агенцията да се премести на тяхна територия. България също има шанс да участва, а фактът, че ще председателства Съвета на ЕС през 2018г. ще я постави в много силна позиция в преговорите.

С ЕМА на своя територия, България ще се превърне в новата столица на Европейския фармацевтичен пазар. Големите компании от фармацевтичния сектор, следвайки ЕМА, също ще напуснат Лондон и ще инвестират в офиси и персонал близо до новото седалище на Агенцията. Тези инвестиции и работни места ще са от пряка полза за страната-домакин.

Защо е важно за ЕС да премести ЕМА в България?

ЕС често бива обвиняван, че разделя държавите-членки на първо и второ качество. И наистина дори от институционална гледна точка основните органи на ЕС са разположени във Франция, Белгия, Люксембург и Германия.

Европейските институции обаче почти отсъстват от източната периферия на Съюза. България е типичен пример, като на територията й няма нито една значима институция на ЕС.

Преместването на ЕМА в България, ще е знак, че ЕС възнамерява да се развива като целокупен и консолидиран съюз, в който няма държави-периферия.

Допълнително предимство от разполагане на ЕМА в България би било по-благоприятната часова зона спрямо другите големи държави и регулатори на световния фармацевтичен пазар – Русия, Индия, Китай и Япония. Това би ще улеснило технически сътрудничеството на Агенцията с тях, без да я откъсва от връзките й със Северна и Латинска Америка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

2

Denis Rizanov

22.06 2017 в 10:46

Пичове, само да ви кажа, че "вградените" реклами под формата на клипове, които се опитвате да пускате автоматично се блокират с 2 клика на мишката и посочване с ляв бутон на "нежелания обект и действието му".

Накрая ще стигнете до там да "искате" да си спираме сами спам филтрите, за да ви четем.
Е вече има такъв български сайт на един... на някакъв си там. С име на кафе. Запознайте се с резултатите от неговата агресивна реклама и къде е в момента.
Приятелски съвет.
Не прекалявайте с рекламата, че ше ви изяде главите.

42249

1

Denis Rizanov

22.06 2017 в 10:41

Ми да!
И без това двете кули на олигарха-крадец на ддс Аспиринчо до КАт стоят празни. Що не?
Тъкмо държавата ще си събере дължимия данък от наеми.
:)