Спасителят в снега. Акцията на OFFRoad-Bulgaria (видео и снимки)

Николаос Цитиридис 16 март 2015 в 16:30 8474 3

Снимка Булфото/Александър Михайлов

Акцията в Родопите за бедстващите села

Доброволци на OFFRoad-Bulgaria дариха генератори на бедстващи жители от села в пострадалите от обилния снеговалеж области Кърджали и Смолян. В акцията, провела се този уикенд, се включиха повече от 10 джипа с доброволци.

Идеята за акцията дошла от молба на член на форума, който искал да се закара генератор до жилището на негови близки в района. Форумът откликнал, като събрал пари за общо 30 генератори. Значителна сума за тях даде "Монбат", а OMV дари горивото за зареждането им.

В петък вечерта от София потеглиха няколко джипа. Сборният пункт беше в Кърджали, където се чакаха и джипки от други точки на страната.

Акцията започна в събота сутринта, когато се разпределиха задачите между екипите.

След предварително обсъждане с "Гражданска защита" кои селища са в най-тежко положение (с диабетици, възрастни хора, родилки и онкоболни), генератори и свещи бяха дарени в Голобрад, Горно Прахово, Долно Прахово, Боровица, Брезен, Жълтуча, Дряново, Крумовград, Аврен, Черноочене, Голобрад и др.

Доброволците помогнаха и за изваждане на закъсало АТВ над село Стоманци по молба на "Гражданска защита".

Главните пътища в местността бяха разчистени ден преди екипите на OFFRoad-Bulgaria да пристигнат, но уличките в селата бяха затрупани с преспи от по 1-2 метра сняг. Единствените коли, с които джиповете се разминаваха по пътя, бяха мобилните екипи на енерго дружествата, които работиха без почивка, за да пуснат отново тока в домовете на местните жители.

OFFRoad-Bulgaria помогна на семейство с дете с астма, на диабетик и на болната му от Паркинсон майка, както и на десетки други бедстващи.

Доброволците доставиха материали на екипите на EVN.

Видеото от акцията може да видите тук:

Видео: OFFNews, Национална телевизия "България 24"

Снимки: "Булфото", Николаос Цитиридис, МСС

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!